Kjernen i sykepleie? – Medmenneskelighet.

Hei, Kristian her! I dag blogger jeg litt om hvorfor jeg valgte å studere sykepleie og litt om hva vi lærer. Noen steder har jeg lagt ut en lenke som du kan klikke på, hvis du vil vite mer om hva f.eks. «sjokk» er.

Det som fascinerer meg mest ved sykepleie, (det er kanskje litt klisjé å si det) er at man konstant jobber med mennesker. «Hva er fascinerende med det?» tenker du. Jo, det skal jeg fortelle deg. Hver gang jeg møter et menneske prøver jeg alltid å se mennesket bak sykdommen. Hvordan var hun som ung? Hva jobber/jobbet hun som? Hva er hennes historie?  Her er et dikt «Cranky old man» som setter pasientens følelser i perspektiv. Når jeg er i praksis prøver jeg virkelig å se mennesket bak sykdommenFlorence Nightingale («sykepleiens mor») sa: «Det arbeidet som duger, er det som blir utført av dyktige hender, ledet av en klar hjerne og inspirert av et kjærlig hjerte.» Som sykepleier gir du mye til pasientene dine, men du får også utrolig mye tilbake. I form av klemmer, gode samtaler … pasienten slipper deg, en totalt fremmed, inn i livet sitt når de er på sitt mest sårbare.  Og det er denne takknemligheten som gjør at jeg vil bli sykepleier.

Her ligger «pasientene» på rekke og rad!

Sykepleie er også et yrke som er i stadig utvikling. Ny forskning, nye prosedyrer, nytt utstyr og nye pasienter. Det er alltid noe noe nytt å lære! I tillegg til at man jobber med mennesker har jeg alltid vært interessert i medisin og naturvitenskap … det sjokkerer deg nok ikke at jeg er svoren tilhenger av «Dr. House M.D» og serien som står mitt hjerte nærmest, jeg snakker selvfølgelig om: «Grey’s anatomy». Nå håper jeg ikke at min hverdag som sykepleier blir like melodramatisk, men man vet aldri.

Hvorfor valgte jeg å studere ved Elverum?

En pådriver for det valget kan jeg takke min kjære mamma for. Mamma er selv sykepleier, og er «tilfeldigvis» høgskolelektor på, nettopp Elverum (wææ!). Mamma sa «det er et av de beste stedene å studere sykepleie i hele landet!», og det er kanskje ikke så rart når mamma selv studerte der. Hvilket har ført til at jeg har møtt noen «årgangslærere» som har undervist både mamma og meg selv. At mamma arbeider på skolen tenkte jeg ikke noe særlig over før en dag, da hun dukket opp i forelesningen … eller rettere sagt: hun skulle forelese! Jeg kunne sunket i jorda, men mamma (jeg vet du leser dette) du var veldig flink!

Et lite overblikk over kantinen, fint eller hva? :)
Et lite overblikk over kantinen, fint eller hva? 🙂

Når jeg først er i gang, vil jeg gjerne ta et oppgjør med de som tror at sykepleie kun består av «nedentil-vask»! Joda, det er en sykepleieoppgave, men det er bare en ørliten bit av det å være sykepleier. Som sykepleier  du ha gode kunnskaper innenfor (her er bare et lite utvalg):  Folkehelse, AFB (anatomi, fysiologi og biokjemi), geriatripediatri,  hygiene, mikrobiologi, lovverk, pedagogikk, kommunikasjon, psykologi og sykdomslære (patologi). Det er mye å lære, og jeg skal innrømme at det kan virke litt overveldende i starten. Men som en av lektorene våre sa «Kunnskap er tung å lære, men lett å bære», og det er sant! Som sykepleier tilegner du deg mange praktiske ferdigheter; alt fra førstehjelp til enkle sårstell. Ergo, er sykepleie mer enn bare mating og «nedentil-vasking»!

Maren la inn en PVK på meg
Var frivillig «offer» når Maren la inn PVK

Nå er et år gått og jeg angrer ikke (i hvert fall ikke så langt).  Jeg har masse og se fram til: f.eks. går jeg ut i min første sykehuspraksis i oktober! Dessuten er studentmiljøet som tidligere nevnt, supert! Vi drar ut på byen sammen, baker pepperkaker eller tar en tur på hytta for å lese til eksamen, det anbefales!  Jeg vil begi meg ut på tynn is og påstå at man får noen spesielle bånd som sykepleiestudent-kollegaer. Vi stikker sprøyter på hverandre, legger inn PVK (perifert venekateter), vasker hverandre, barberer hverandre (for de av oss som har litt skjeggvekst … du får se mange kvinner med bart på sykepleien! Nei da …). Hemningene samtaleemnene under lunsjen blir også betydelig redusert; «Avføringen til Herr Stormo var fast og fin i dag!»

Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen av dette studiet! Kort oppsummert vil jeg bli sykepleier fordi:
1. Det er spennende og variert yrke, med mange muligheter
2. Man får arbeide med mennesker. Man gir mye, men får og mye igjen.
3. Jeg er garantert jobb, og kan jobbe hvor som helst i verden.

Fremdtidens lys...sykepleiere samlet til lunsj
Fremdtidens lys…sykepleiere, samlet til lunsj

Takk for at du leste! Håper du hadde en fin dag og et godt valg! Neste uke skal jeg blogge om Campus Elverum og hvilke fasiliteter og tilbud som er rådighet. Stay tuned!

~ Kristian