2 veier til et sunnere studentliv?

Ah! Den typiske studenttilværelsen. En tranghybel; kjøkken og soverom i ett. Skitne vinduer og slitte tapet på veggene..Næringsfattig mat, lite å rutte med og man lider av generell søvnmangel (tja…kanskje ikke riktig så stusselig, pytt pytt!). Trenger det egentlig å være sånn? Nei…eller hybelen kommer du sjelden utenom..Men du kan forandre din livsstil om enn ikke dine levekår..Her er mine to råd som var nøkkelen til min trivsel og overskudd til å gjøre skolearbeid:

1. Det aller viktigste for meg er å ha stunder hvor jeg bare kan koble av. For meg er det viktig å kunne koble av, være meg selv og slippe løs følelsene…få lettet på trykket. Dette gjør jeg best sammen med gode venner, og jeg er så heldig at jeg har et stort nettverk med utelukkende fantastiske og dyktige personer! Disse personene bringer fram det beste i meg (håper jeg…). Dette er mennesker som jeg kan betro meg til, dele gleder og sorger med, søke trøst hos…og ikke minst feste med! Jeg har fått meg et stort nettverk ved at jeg har engasjert meg i studiearbeid og fritidsaktiviteter. Er du ny student på ditt campus anbefaler jeg på det sterkeste at du engasjerer deg i studiearbeid! På den måten får du et nettverk og dermed unngår at du blir ensom.. Og tro det eller ei, men ensomhet kan faktisk føre til sykdom! Menneskene du møter og alle relasjonene du skaper gjør studietiden til en av de beste epokene av livet!

blogg-prteamopendag (1 of 1)
PR/Blogg-team på «åpen dag». En gjeng med herlige mennesker! Glad jeg er blitt kjent med dere!

2. Jeg er ikke akkurat den som kan skryte på meg å være «atletisk» eller «veltrent», ikke engang «sprek». Jeg har vært litt for glad i sofaen, pc’n og cola… Men i det siste har jeg blitt pushet på å komme i form av min kjære venninne Emilie, og sammen trener vi! Trodde aldri jeg skulle si at trening var gøy, men det er det faktisk! I stedet for å daffe ned i sofaen med en halvliter cola, etter en lang dag i praksis, prøver jeg nå heller å gå en tur eller trene litt. Og når jeg er ferdig, føler jeg meg oppkvikket og klar for å gyve løs på evt. skolearbeid! Hvorfor? (her kommer en kort..»leksjon»): Fordi fysisk aktivitet bidrar til at kroppen øker transporten av oksygen og næringstoffer. Dette gjør at lungene og hjertet arbeider mer effektivt, som igjen gir deg og meg bedre energi. Strålende, eller hva!?

Andre fordeler av trening: jeg sover bedre om nettene, jeg klarer å gå opp alle trappene på campus uten å bli andpusten (score!), det forebygger sykdommer, og ikke minst; du kan få et bedre sexliv (yes, bare å trene i vei, for på denne kanten er det ganske stille…nok om det!).

Woo! 100 kg er ingen sak..(vel).

Nå sier ikke jeg at du skal slutte med å daffe og munsje potetgull og leve i sølibat og bli en bodybuilder. Men jeg sier at det går deg godt hvis du tar noen grep og tar deg en gå tur 30 min. om dagen (ikke prøv deg, det er ikke lenge!), prøv å finn sunne og næringsrike matretter, bruk litt tid og planlegg! Da blir det faktisk ikke noe dyrere enn «first price» så lenge du tar deg tid og leter. Vær omgjengelig og engasjer deg i studentarbeid og ha det moro! Tro meg, du kommer ikke til å angre!
Et siste tips: kombiner trening med å være sammen med peepza dine: sosialt, morsomt og sunt! Blod, svette og tårer. Jammen sa jeg «studietid».

– Kristian

PS. Interessert i folkehelse og helsefremming? Les her og her.
PPS. Alkohol og et godt selskap er sunt for sjela! 😉