Skyldes mangel på sykepleiere i eldreomsorg et dårlig fagmiljø?

I sykehjem rundt omkring i alle landets kommuner er det stor mangel på sykepleiere. Hva er grunnen til det? Er sykepleieren redd for å ha det faglige ansvaret alene? Anses ikke å jobbe på sykehjem som interessant og spennende? Eller er det faglige miljøet på sykehjem for dårlig?

Jeg har diskutert temaet med flere venninner og vi kom fram til de samme resultatene som undersøkelsen til NSF fra 13.01.2014. Først og fremst er vi redde for å være alene som nyutdannet sykepleier. Vi er redde for at vi ikke skal ha nok erfaring eller kompetanse rundt oss til å håndtere f.eks. en akutt situasjon. På et sykehus derimot er det et trygt og opparbeidet fagligmiljø som vi vil kunne støtte oss på. Men i sykehjem er det mange ufaglærte som arbeider, det er hverken bra for pasienten eller det faglige miljøet. S.Brazill har skrevet en master som omhandler at sykepleiere i sykehjem mangler kunnskap i å vurdere akutte situasjoner i sykehjemmet og hvordan dette bla. fører til unødvendige sykehusinnleggelser og omkostninger som kunne vært unngått om sykepleierne hadde hatt rett kompetanse og et godt fagmiljø rundt seg.

Et godt sosialt og fagligmiljø betyr alt! Bilde: colourbox
Et godt sosialt og fagligmiljø betyr alt!
Bilde: colourbox

Et annet område jeg ser det mangler kompetanse på i sykehjem er legemidler og utdelingen av dem. Jeg har sett at det er tabletter som er blitt knust, som ikke skal knuses, som så blir gitt til pasienter. Her må kommunen gå inn å sikre bedre rutiner, ikke bare hos sykepleiere, men alle som har disposisjon til å dele ut medisiner. I de siste årene er tvang blitt satt på agendaen, et område innenfor helse- og omsorg som krever stor kompetanse bl.a. innen for lovverket Pasient- og brukerretitighetsloven Kap. 4A. Spørsmål man må kunne ta stilling til er bla.: hva er tvang? Hvilke konsekvenser har tvang for pasienten? Hva er kriteriene for bruk av tvang? Og ikke minst: hvordan unngå bruk av tvang? Et eksempel på bruk av kan tvang kan være noe så enkelt som å sette opp sengehesten på sengen til en person som har demens, så lenge det forhindrer pasientens autonomi og mobilitet. Dette er noe som mange nyutdannede sykepleiere føler seg usikre på.

Photo: colourbox.
Tvang kommer i mange former…

Vi synes det er synd at det nesten blir ansett som «lavstatus» å arbeide på sykehjem. Sykehjem er og en spennende arbeidsplass, da det er mange pasienter som har sammensatte, spennende og utfordre diagnoser. Disse pasientene trenger et trygt helsepersonell med kompetanse innenfor ulike områder som: psykologi, geriatri, juss, patologi, klinisk sykepleie, folkehelse, psykiatri osv. Jeg vil tørre å hevde at det er i sykehjem du møter de mest utfordrende situasjonene, da det er mange flere aspekter ved pasientens og hans sykdom som trenger oppmerksomhet, enn f.eks. ved en kirurgisk sengepost. Å arbeide i sykehjem er mye mer enn stell og mating! Dette til tross er det mange som velger å arbeide i sykehus eller andre institusjoner. Kanskje er det det manglende fagmiljøet som spiller en viktig rolle? Men kan det hende at grunnen til et svakt fagmiljø skyldes ressursmangel? Ofte er det kun én sykepleier på vakt i hver avdeling, på kvelder og helger kan det hende det kun er én på hele institusjonen! Er det noe rart at nyutdannede da føler seg utrygge? Dette gjør det lite atraktivt og som jeg nevnte tidligere «lavstatus» å arbeide på sykehjem. Jeg tror og at dårlig organisering fra institusjonens ledelse er en medvirkende årsak. Hvis sykepleierne hadde hatt større stillingsprosenter ville det antakelig vært lettere å organisere og man ville samtidig spare penger på innleiing av vikarer—som ofte er ufaglærte.

Selv er jeg helt ærlig på at jeg vil jobbe i sykehuset etter at jeg er nyutdannet fordi jeg vil opparbeide meg større kompetanse i bla. akutt skade og sykdom. Kanskje vil jeg komme tilbake til eldreomsorgen, men jeg vet ikke… Hovedgrunnen er at jeg vil jobbe i et trygt fagmiljø og hvor jeg i starten vil ha en bratt læringskurve. Jeg vil føle meg trygg på jobb og ha et godt fagligmiljø nettverk rundt meg med relativt gode lønnsbetingelser. Jeg tror kommunen i større grad må gjøre det mer lukrativt for nyutdannede å arbeide i sykehjem og tilby gode lønns- og arbeidsvilkår. Men som sagt tror jeg hovedutfordringen ligger i det faglige miljøet.

Ha en flott uke! Lev og vær glad!

2013-11-05 13.37.48_20140110230314358
Du må være like seriøs på sykehjem som i en operasjonssal. Pasienten trenger hele din oppmerksomhet.

~ Kristian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s