Tips og råd til deg som vurderer å studere sykepleie!

  Strike a pose!

 

Hei og hopp!
Denne uken har jeg spurt bla. førsteårsstudenter og videregåendeelever om hva de lurer på  angående sykepleierutdanningen. Dette er et lengre innlegg (be warned) med en oversikt over  de mest spurte spørsmålene med svar, hurra!

 Hvilke personlige egenskaper  bør jeg ha? Først og fremst så må du like å arbeide med  mennesker, første pri! Essensielt er det og at du har evne til å gi omsorg og empati. I tillegg er det  en fordel å være omgjengelig da du hele tiden møter nye mennesker og arbeider i team. En fordel  er det og om du er litt datainteressert, da du må lære deg å bruke ulik datateknologi og medisinsk  utstyr.

 Er det lett å få jobb? Helsevesenet i Norge og ikke minst i resten av verden ,står ovenfor store  utfordringer; vi blir flere mennesker ogvi lever lenger.  Etterspørselen på sykepleiere kommer  dermed  til å stige i lang tid fremover. Derfor vil du neppe få problemer med å skaffe deg en jobb  ved endt utdanning!

 

Hvordan er arbeidstiden? Som sykepleier må du være innstilt på å jobbe  såkalt “tredelt turnus” dvs.: dag, ettermiddag/kveld og natt. I tillegg

kommer helger og helligdager. Men det finnes stillinger der du kun jobber dagtid, f.eks. som folkehelsekoordinator i kommunen.

Hva er grunnlønnen? Grunnlønnen for en sykepleier i Oslo pr. 01.05.2013 var 348 650,- med 0 år i ansiennitet.

Hvor kan du jobbe? Mange tenker ofte at sykepleiere kun arbeider i sykehjem og sykehus. Man skulle kanskje ikke tro at det er mulig å arbeide på f.eks. en oljeplattform, men det er det! Du kan også arbeide i ulike organisasjoner, bedriftshelsetjenesten o.l. Bare fantasien setter grenser (i hvert fall nesten)!

Muligheter for spesialisering?  Når  du (forhåpentligvis) har fullført en Bachelor (BA) i sykepleie har du mange valgmuligheter for karriereveien videre. Etter 2 år ute i arbeid kan du søke videreutdanning i mange forskjellige retninger, f.eks.: jordmor, dermatologisk sykepleier og hygiene sykepleier. På mitt Campus tilbys bla. disse videreutdanningene: videreutdanning i kreftsykepleie, anestesisykepleie, eldreomsorg med vekt på psykisk helse. Fullstendig oversikt her!

Er det nødvendig med fordypningsfag på videregående, f.eks. biologi? Nei, i bunn og grunn ikke. For å komme inn på BA-sykepleie trenger du bare genrellstudiekompetanse (GENS). Men selfølgelig, det kan være en fordel, men absolutt ikke noe «must»! I alle emner starter vi  helt på scratch for at alle skal få et likt utgangspunkt!

Hva koster studiemateriell ogkan man kjøpe brukte bøker? Jeg har anslått at jeg førsteåret brukte rundt 5000- 6000 kr på bøker (slapp av, du får nesten 18 000 av lånekassen første mnd. Av semesteret). Dette beløpet vil variere om du kjøper nye bøker eller brukte. Hvis du kjøper brukte må du passe på at det er samme utgave av boken som er oppgitt i literaturlisten. semestrene over deg og spør hvilke bøker de brukte. I tillegg vil du trenge et arbeidsantrekk. Pris varierer veldig, selv bestilte jeg mitt fra NSFstudent, da betalte jeg 200 kr. Mer info får dere de første ukene av studiet.

Har en sykepleier stort ansvar? Ja, sykepleiere har stort ansvar. Sykepleiere har ansvar for alt fra behandling og oppfølging av pasienten til å gi medisiner og å kjøre pasienten til operasjon eller Men sykepleiere har også det overordnede ansvaret på en sykehjemsavdeling der det f.eks. bare er helsefagarbeidere og vikarer.Frykt ikke! Å lede og ta ansvar er noe du lærer gjennom utdanninge og særlig i praksis!

Hva er krevende, hvilke utfordrende situasjoner møter du?  Som sykepleier vil du møte all slags mennesker med ulike behov og diagnoser. Det kan være alt fra rehabilitering til stell av døende og døde, unge som gamle. Min til nå mest krevende oppgave var å være med en lege og fortelle en pasient og pårørende at pasienten snart kom til å dø av sykdommen sin. Utrolig trist, men jeg vokste veldig som menneske og sykepleier på denne hendelsen. Heldigvis er det flere positive og gode opplevelser, enn vonde og negative!

Hvilke fag/emner studerer vi?  Vi er innom mange forskjellige emner gjennom studiet. To av mine favoritt emner er: anatomi, fysiologi og biokjemi og grunnleggende sykepleie. En fullstendig emneoversikt for alle 6 semestrene finner du her.

Må dere øve på hverandre, f.eks å sette sprøyte på hverandre? Svaret er (dessverre?) ja. Før vi går ut i praksis øver vi på praktiske prosedyrer (PPS) i øvingsavdelingen (som for øvrig er topp moderne!). Før vi øver på hverandre øver vi på dukker og simulatorer. Og slapp 100% av, er det noe absolutt ikke vil— så slipper du unna. Men gjennomfører og utfordrer deg selv,  vokser du! Dessuten vet hva du utsetter pasienten for og du blir tryggere i situasjonen!

Hvordan er studiehverdagen? Studiehverdagen er veldig variert. Noen dager har vi forelesninger fra 08.30 – 15.00, andre ganger kan vi starte 11.00 og slutte 14.00. Meget dyktige gjesteforelesere dukker opp med jevne mellomrom og deler sine kunnskaper,  i tillegg til våre fantastiske lektorer! 50% av studiet tilbringer vi i praksis og i øvingsavdelingen. Jeg synes studiehverdagen er fleksibel og lett å kombinere med både jobb og hobbyer.

Har dere mye praksis? Ja. Som nevnt rett ovenfor består 50% av studiet i å være ute i praksis. 1 året har vi 10 ukers sykehjemspraksis. 2 året har vi 8 ukers sykehuspraksis, enten kirurgisk eller medisinsk. Og 10 ukers praksis i hjemmesykepleie. 3 året har vi 8 ukers psykiatripraksis og 8 ukers sykehuspraksis, medisinsk eller kirurgisk (motsatt av hva du hadde 2. året).

Noen nyttige lenker:

Sykepleierforbundet
Sykepleierforbundet, student
Studentsamskipnaden Hedmark (SiH)
Sykepleien (tidsskrift for sykepleiere)
Studenttorget (bla. studietips, CV-hjelp og rabatter)

Håper du fikk svar på noen av spørsmålene dine. Hvis ikke:  legg igjen en kommentar, jeg lover å svare! Hvis ikke kan du gjerne titte litt videre på bloggen og lese om mine medstudenters og min studiehverdag. Jeg blogger om praksis, studentaktiviteter, eksamen og tar opp dags aktuelle tema, f.eks. skrev jeg et innlegg om aktiv dødshjelp.  Som sagt bare spør, jeg svarer!

Til sist: Her er Høgskolens infomercial om BA-sykpleie, enjoy!

Ha en strålende uke!
~ Kristian

13 kommentarer om “Tips og råd til deg som vurderer å studere sykepleie!

 1. Hei!
  Kan jeg ta bachelor som sykepleier uten å ha gått helsefag på vgs, men gått en annen linje?
  Jeg holder på å ta generell studiekompetanse nå.

  1. Hei Verocax
   Kristian har sluttet i bloggen nå, så jeg tillater meg å svare for ham.
   Ja, du kan ta sykepleie samme hvilken linje du har gått, så lange du har generell studiekompetanse. Masse lykke til, håper å se deg på Elverum etterhvert.
   Hilsen Linn Kohmann, fagleder markedsføring/rekruttering, høgskolen i hedmark

 2. Hei!
  Jeg tenker å studere sykepleie fra neste høst, har nå et «friår», vet du om det finnes forberedende kurs/årsstudium med forberedende fag til sykepleie?:)

 3. Hei,jeg er ei dame på 33 år gammel og kommer fra Iran.jeg har 2 år utdanning i IT fra hjemlandet.Nå vil jeg gjerne å ta utdannelse som sykepleie.Er det nødvendig å ha Bergentest til å starte?
  Jeg blir takknemlig dersom dere svare.

 4. Er det noe mulighet for å ta bachelor i sykepleie, uten å ha studiekompetanse? F.eks etter å ha jobbet som Helsefagarbeider i noen år?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s