Praksisperiodene – da du virkelig lærer!

God mandag!

Gjennomstudiet har jeg møtt på mange utfordringer, både private og profesjonelle. I en periode før jul hadde jeg veldig lyst til å gi opp hele studiet og bare jobbe resten av året. Men med viljestyrke og gode venner rundt meg pushet jeg meg videre. For meg var tanken på å gi opp vanskeligere, enn tanken på å fortsette. Den største motivasjonen denne perioden var alt jeg skulle lære og menneskene jeg skulle møte. Men mest av alt sykepleieren jeg til slutt skal bli. Hvordan blir han når jeg kommer seirende ut av dette, sterkere og dyktigere? Jeg fortsatte og pushet meg videre, for en dag skal jeg gjøre en forskjell i flere personers liv!

I løpet av 2 år har jeg hatt 2 praksisperioder og er nå godt i gang med den tredje. Det er når jeg  i praksis lærer jeg best. Jeg får omsatt teori til praksis, jeg blir tryggere på meg selv og  jeg lærer av andres erfaring. Studiet så langt har bydd på mange opplevelser. Jeg har blant annet lært masse om; pasienter og hvordan miljøfaktorer påvirker deres helse, hvordan kroppen er bygd opp og hvordan den fungerer. Sykdomslære, hvor og hvorfor oppstår sykdommene, f.eks. hvorfor oppstår hjerteinfarkt, hva er konsekvensene hva er behandlingen? Men det jeg virkelig vil trekke fram er praksisperiodene. Som etter min mening er de mest lærerike!

Første praksis var sykehjemspraksis. Første dag i første praksis var som å føle på spenningen første skoledag…igjen! Jeg hadde mange forventninger og meninger om hvordan dette kom til å bli. «Vil noe være annerledes enn jobben?», «Hva vil jeg lære?», «Hva slags pasienter møter jeg, og hva med veilederne?». Jeg gledet meg masse, dog jeg gruet meg vanvittig til å være på vakt kl. 07.00. Jeg er et skikkelig B-menneske og tidligvakter er det hardt! I sykehjemspraksis trivdes jeg kjempegodt. Jeg lærte mye, erfarte mye og fikk et godt innblikk i hva sykepleie er.

 

Matpause! :] Fra ve. Emilie, Mari og Erlend.

Neste praksisperioden var kirurgisk praksis, nærmere bestemt gastrokirurgi! Dette var den praksisen jeg hadde gledet meg mest til. «Nå skal jeg omgi meg med leger, dette blir som Grey’s anatomy, bare bedre!». Denne praksisen var kjempe lærerik! Jeg lærte en hel del om fordøyelsessystemet og symptomer på sykdom i det, i tillegg til helhetlig sykepleie! Jeg møtte pasienter i alle aldre alt fra 6- åringer, tenåringer, voksne og eldre. Jeg var òg med på mange operasjone;  ERCP (det er teknisk sett mer en undersøkelse), laparotomier og laparoskopier hvor de fjernet galleblæren og deler av tarmen, utlegging av tarm (stomi) osv. Kjempe spennende! Men den viktigste lærdommen i denne praksisen var hvor viktig det er å skape en relasjon til pasienten, på den måten klarte jeg å roe ned pasienten og få dem til å slappe av slik at de hadde mindre vondt, og på den måten trengte  de mindre smertestillende. Et lite smil kan redde liv 🙂

1512243_10203156060807248_2044666133_o
Klar for operasjon! 🙂

Nå er jeg godt i gang med HBO-praksis, og det går som en drøm. Hvis dere leser mine forrige innlegg får dere et innblikk i hvordan det er. Jeg trives godt og lærer som vanlig masse. I denne praksisen er jeg mye alene og må stole på meg selv og mine avgjørelser. Er jeg i tvil, ringer jeg selvfølgelig en sykepleier for å rådføre meg, men i bunn og grunn er jeg alene. Til nå er den største lærdommen at jeg blir tryggere på meg selv i ulike situasjoner som kompliserte sårstell, palliativ sykepleie og å samhandle med pårørende og andre behandlende enheter. Om et år er jeg ferdig utdannet sykepleier og  stole på meg selv, tanken er litt skremmende.

Fagene jeg har vært igjennom så langt er mange og alle relevante for utdanningen. Ikke minst bygger de alle opp under forståelsen av helhetlig sykepleie. De fagene jeg  personlig synes er mest spennende er: Anatomi, Sykdomslære, Etikk og Grunnleggende Sykepleie. For en komplett oversikt over alle fagene på sykepleiestudiet på Høgskolen i Hedmark, klikk her. Har dere noen spørsmål om studiet er det bare å legge igjen en kommentar! 🙂

– Kristian

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s