Sri Lanka – en kortur på flere plan enn bare det musikalske

Heisann og velkommen tilbake til skolen etter en deilig sommerferie!

I sommer dro koret mitt «Defrost» på tur til Sri Lanka for å turnere rundt og delta i forsoningsarbeid gjennom organisasjonen «Unity Mission Trust». UTM er en organisasjon som satser hovedsakelig på å nå ut til barn og ungdom på Sri Lanka for å gi dem trening i ledelse, utvikle personlige egenskaper. I tillegg satser de stort på forsoning  og integrering mellom barn av alle områder i Sri Lanka, etter den store borgerkrigen som raste i Sri Lanka fra 1983 – 2009.

Før avreise hadde jeg, som den pliktoppfyllende gutten(mannen?) jeg er, pakket ned et helt skrin med bandasjer, plaster, lokalanestesi osv. samt et stetoskop og blodtrykkapparat (som jeg selvfølgelig ikke fikk bruk for, men det var like greit…). Nå skal det sies at vi var ganske godt utrustet for å møte eventuelle skader, med i «støtteapparatet» til koret (også kalt Refreeze) var både Lege og Psykolog med. Hurra! Sri Lanka var virkelig en opplevelse for livet, og det hadde blitt avsindig langt innlegg om jeg skulle skrive om alt. Så her får et  dere utdrag!

10547326_692406037504966_8188453836390131513_o
For en mottakelse, kjempe kult!

I sammarbeid med UMT hadde vi en stor konsert i hovedstaten Colombo sammen med jente koret «Soul Sounds». Under konserten var det flere fra regjeringen og ambassadører fra andre land til stede, stas! Konserten vi holdt het «Imagine» og budskapet var at publikum skulle  få en forestilling om verdensfred og bli inspirert gjennom det universale språket musikk. Med andre ord at man kan bygge broer og bryte barrièrer gjennom musikk.

[Hopp til ca. 1:10 for å høre].

Etter noen dager på Hilton Residence i Colombo gikk ferden videre til Kandy, en by oppe i fjellene. Men denne gangen skulle vi ikke bo på hotell, men hos vertsfamilier (jeg var meget skeptisk). Oskar, Jørgen og jeg bodde hos et eldre ektepar Bridget og Ahsley Halpé, på 78 og 82 år.  Auntie Bridget og Proffesor Ashley er to svært kunstneriske sjeler, de hadde bla. flere malerier som har vært godt omtalt og ikke mindre enn tre piano, karpedammen i stuen er også vært å nevne… De hadde også en «domestic staff» /tjenere, som vi første natten innbilte at kom til å myrde oss med en øks…de var litt skumle og snakket ikke med oss overhodet, men vi overlevde!

10497333_692415624170674_6223630774305226913_o
Professor og Auntie Halpé ❤

Å bo hos vertsfamilien var en utrolig spennende og uforglemmelig opplevelse. Det var moro å se deres levemåte, ganske i kontrast fra vår. F.eks. lagde de all maten over åpen ild i et utendørs kjøkken. Det kanskje mest minnerike var måltidene, spesielt frokostene. Til frokosten fikk vi først et glass vann og en kvart papaya hver, og papayaene der var store som meloner…Til hovedrett var det  «string hoopers» (noen nuddel-liknende greier) noe hot og spicy grønnsaksblanding og «hooper» som er en slags bolle av deig med stekt egg i midten. Og deretter ville kjære Bridget vi skulle forsyne oss litt til…det ble aldri plass til noen lunch de dagene vi bodde der.  En annen kveld etter middagen, bød Bridget oss gutta på lokalprodusert vin og brennevin laget av kokosnøtt. Det var faktisk veldig godt, dessverre synes ikke Jørgen og Oskar det var like apetittelig, så det endte jo med et at jeg fikk deres glass og litt mer…kremt. «Kristian is smiling a lot now!» Sa en lattermild Bridget.

Etter oppholdet i Kandy dro vi videre til ferieparadiset Hikkawduwa. Et område som ble hardt rammet av tsunamien i 2004 , vi så enda ruiner etter de massive ødeleggelsene. En dag tok vi turen til et barnehjem for holde en liten workshop. De sang for oss og vi for dem,  før vi til slutt sang  «Circle of Life» sammen. På barnehjemmet bodde det ca. 20 gutter i alle aldre. Barnehjemmet hadde veldig dårlig råd, i statlig støtte fikk de ca. 2 500,- til å dekke alle utgifter, så det sier seg selv at de ikke alltid hadde mat på bordet. Men barnehjemmet var veldig ordentlig og organisert, det var en dagsplan fra vekking – skole – middag – legging.  Det som kanskje gjorde sterkest inntrykk på meg var at de bød oss på te og buiscuits når workshopen var over, til tross for at de hadde så lite. Fellestrekket for mange som ga meg et helt nytt syn på livet, var at de fleste srilankeserne sa de var lykkelige, til tross for at de hadde så lite. Lykke kan virkelig ikke måles i penger, men snarere i medmenneskelighet, venner og ikke minst det å dele.

10450304_690866087658961_6710801711810570074_o
Defrost sammen med barnehjems barna.

Den siste uken uken i Hikkaduwa gjorde vi for det meste typiske «turistaktiviteter». Bla. dro vi på elvesafari hvor vi fikk «fiske-spa», du har kanskje sett sånne tanker med små fisker du skal stikke bena ned i? Vel, vi satte beina ned i innheininger med STORE fisker, det kilte og det beit…etter mine føtters opphold nedi innheiningen var det ikke igjen hår på beina… Ikke nok med det, men plutselig får du en babykrokodille på hodet…stas. Som på alle turer med ungdom og voksne som tror de er ungdommer, blir det gjerne litt alkohol på de over atten. Det var artig det; bading i bassenget med klær etter stengetid, russere som ville blande ut drinken din med enda mer vodka, skilpadder du snubler i på stranda…og ikke minst tamilske gutter som sjekker deg opp og vil ha deg med til sengs…(til opplysning: homoseskualiet er forbudt på Sri Lanka og straffes med fengsel). Mange gode minner!

2014-08-005
En av mange artige og små-skumle opplevelser…

Turen var herlig, ingen tvil om det! Jeg ankom Sri Lanka med den tradisjonelle norske skepsisen til alt som er nytt. Men jeg kom tilbake til Norge med et helt nytt syn på verden og mennesker. Dette har virkelig vært en tur hvor jeg har utfordret meg selv på flere plan og fått utviklet mine verdier meg selv som medmenneske. Men jeg merker at jeg fremdeles har mye å igjen å lære om andre kulturer og møte med disse menneskene.

Konsert i Kandy med Bridget sitt kor

– Kristian