Folkehelse og friluftslivets år!

Et nytt år har begynt og vi har alle fått blanke ark og nye fargestifter til å begynne det nye året med, 2015, friluftslivets år!
I den forbindelse kan du kanskje søke på årsstudium i friluftsliv? Friluftslivets år blir arrangert over hele Norge med mål om å få befolkningen ut i naturen og ha det moro! Friluftlivets år er dessuten en del av «Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv» som Klima- og miljødepartementet presenterte i 2013. Med andre ord «detta er itte noe tull, ama!».

I forbindelse med friluftslivets år er det mye spennende som skjer både på skolen og i nærmiljøet. På Campus Elverum blir blant annen «De Nordiske Folkehelsedagene» arrangert  11. – 12. juni, der hovedtemaet for konferansen er «Natur og friluftsliv som helsefremmende faktor«.

Kom deg ut og ta deg en pause fra lesinga!
Kom deg ut og ta deg en pause fra lesinga!

Som sykepleier kommer jeg til å være opptatt av å forebygge sykdom hos mennesket. Nå om dagen fokuseres det på livsstilssykdommer, og den enkleste måten å forebygge det på? Å motivere mennesket til å bevege seg og være fysisk aktiv!
For oss studenter kan det av og til vanskelig å disponere tiden rett til at vi får vært nok fysisk aktive. Helsedirektoratet anbefaler at en voksen bør være fysisk aktiv minst 30 min. hver dag (ikke mye som skal til!). I håp om å finne attraktive tilbud for oss studenter, har jeg vært i kontakt med Daglig leder for Hamar og Hedemarken Turistforening, Margrete Ruud Skjeseth.

«Hva betyr året 2015 for sofasittere kontra de som er fysisk aktive?»
– 2015 er det Friluftslivets år og det blir mye fokus på å inspirere til en mer aktiv hverdag utendørs for alle. Vi i friluftsorganisasjonene legger til rette for at flere kan være med på tur sammen med andre, eller alene. Slagordet er «Nå er det din tur» og fra april blir dette en satsing! Vi HHT har mer enn 200 aktiviteter hvert år – i tillegg til mange kilometer med stier og flere hytter (serveringshytter, leirsteder og ubetjente hytter) som man kan bruke.

«Hvilke aktiviteter er det du mener er mest aktuelle for studenter i Hedmark?»
– For studentene i Hamarregionen vil vi anbefale aktivitetene til DNT ung Hedemarken. Vi har en fellesaktivitet hver måned.

Den obligatoriske "skryte-selfien" (se jeg har vært flink og godt på tur)...
Den obligatoriske «skryte-selfien» (se jeg har vært flink og gått på tur)…

«Har dere vært nytenkende i planleggingsprosessen? I så fall, hvilke tiltak/investeringer har dere gjort?»
– Vi har planlagt året som vanlig egentlig. Det er jo dette vi driver med hele tiden – legger tilrette for aktivt og enkelt friluftsliv. Ellers har vi nettopp bygd en lang hengebru over Åsta ved Åkersætra slik at grupper og skoleklasser kan ha gode aktiviteter på begge sider av elva. Vi jobber også med to turkart – revidering av Hedmarksvidda og nytt turkart i Stange. Kart gir masse nyttig informasjon som gjør at du trygt kan gå på tur. Tenk at i Stange er det ca 500 km med merkede stier! Dessuten rehabiliterer vi alle tre hyttene våre på Målia og vi satser på å ferdigstille Stouslandhytta og annekset denne sommeren. Stouslandhytta vil egne seg ypperlig for studentturer med om lag 20 sengeplasser og lett tilgjengelighet!

«Hva skal til for at du får en perfekt vinterferie?»
Det må nok hver enkelt svare på – men jeg vil foreslå en skitur på Hedmarksvidda og et besøk innom en eller flere av våre serveringshytter – Lageråkvisla, Stenfjellhytta og Målia. Jeg ønsker alle studenter en riktig god tur og et aktivt  «Friluftslivets år!»

Det var perfekte forhold i skiløypene på fredag!
Det var perfekte forhold i skiløypene på fredag!
 Margrete sitt turtips: 
Gå inn på nettsiden til «UT»,  der får du opp turforslag og alt du trenger å vite for å planlegge en ny tur. Denne finnes  også som app! Legg inn søkeord for turforslag der du er, eller skal til. Voilá!
Til skrekk og advarsel (men det er lov å kose seg en gang i uka!)
Til skrekk og advarsel… (men det er lov å kose seg en gang i uka!)

Her kan du lese om hvilke helsegevinster fysisk aktivitet gir og hvilke sykdommer det kan forebygge. Jeg håper dere får en strålende uke og kommer dere ut og bort fra lesesalene, og bruker den flotte naturen rundt oss!

Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

– Kristian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s