Yrket som åpner mange dører – sykepleie!

Før i tiden var det å være sykepleier regnet som et «hellig kall». Jobben ble utført av kvinner som fulgte med militæret og de kunne fungere som kokker, prostituerte… eller de tok seg av de sårede. Heldigvis er sykepleieryrket et helt annerledes den dag i dag, og alt startet med Florence Nightingale.

Nightingale ble født i 1820 og tilhørte overklassen på den tiden. Hun var lei av å leve et sosieteten og kjedet seg. Men hun tok livet i egne hender og ble en pioner innen morderne sykepleie. Nightingale var den første som satte mennesket i sentrum for behandlingen, og ikke selve sykdommen. Videre hevdet hun at alle mennesker har «grunnleggende behov» og at disse behovene er avgjørende for behandlingen mennesket fikk. Hennes teorier har vært viktige for utviklingen av sykepleieryrket, og vi benytter oss av disse selv i dag!Illustration of Florence Nightingale Holding Lamp

I dag har vi endret holdning, å være sykepleier er  ikke lenger et «hellig kall». Sykepleiefaget er en vitenskap, på lik linje med andre yrker. Som sykepleier vil du få en allsidig og spennende hverdag. Du opparbeider deg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen naturvitenskapelige fag som sykdomslære, anatomi, fysiologi, biokjemi, mikrobiologi m.m. Men relasjonskompetanse, etikk og juss er også viktige fag.

Så hvorfor bør du begynne å studere sykepleie? Jeg synes hver enkelt må svare på det, fordi det finnes ingen fasit. Sykepleieryrket er så allsidig og du lærer mye om masse! Hvis du tar en bachelorutdanning i sykepleie så åpnes det mange dører for fremtiden. Det finnes nesten ingen grenser på hva og hvor du kan arbeide. Du kan jobbe i forsvaret, på oljeplattform, i politikken. Eller du kan ta en videreutdanning og jobbe som operasjonssykepleier, kosmetikksykepleier, jordmor, intensivsykepleier m.m. Du vil heller ikke være bundet til å jobbe i Norge. Med kompetansen du har opparbeidet deg ved endt utdanning kan du ta deg jobb hvor som helst i verden!

Kanskje feltarbeid i Afrika er noe for deg?

Hvis du vil jobbe innen helse og med mennesker,  så anbefaler jeg tre år på sykepleien i Elverum. Det er ikke bortkastet og du vil ikke angre!

Selv begynte jeg å studere sykepleie fordi jeg var besatt av «Grey’s Anatomy» og «House M.D.». Jeg ville bli en av dem! Men nå er det annerledes. Nå ønsker jeg å pleie, lindre fysisk og psykisk smerte hos mennesker. Jeg ønsker å bidra til å forandre og redde liv. Og ikke minst bidra til å utvikle sykepleiefaget som en vitenskap. Spørsmål jeg er opptatt av er f.eks. «Hva slags miljøterapi er viktig i behandlingen av psykisk syke?» «Hvordan skal et menneske få en verdig avslutning på livet?».  Hva er du opptatt av? Og hvordan kan du bidra til å forandre og redde liv?

Her er noen lenker til tidligere innlegg som kan være verdt en titt! 😉

Sykepleie, studiet for deg?

Tips og råd til deg som vurderer å bli sykepleier!

Et vanskelig spørsmål om liv og død.

Studentlivet, den beste tiden av livet!

Hybel i Elverum, tips!

– Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

– Kristian

Grip livet og bli sykepleier!