Kjønnsforskjeller i sykepleieryrket – mannlig sykepleier

I går var det kvinnedagen, en uhyre viktig dag! Derimot er det i dag man(n)dag, og innlegget vil handle om livet som mannlig sykepleier. Men jeg vil også prøve å slå et slag for likestillingen.

Først vil jeg ta et oppgjør med to myter mannlige sykepleiere ofte møter:

1. Er du homo`? Dette er kanskje den største myten av alle. Jeg jobber på en avdeling der mange av mine kolleger er menn, og kan med sikkerhet avkrefte denne myten, da de fleste av dem har kvinnelige livspartnere. Så hvorfor mannfolk som velger en jobb innenfor helse blir ansett som mer feminine er helt latterlig. Men antakelig henger de tradisjonelle kjønnsrollene igjen i samfunnet.
  2. Du skal vel bli lege du? Nei, jeg har ingen planer om å bli lege, og jeg søkte heller aldri på medisinstudiet. Jeg ønsker å jobbe som sykepleier fordi jeg får tilbringe tid med pasienten, i motsetning til leger som ser pasienten 10 minutter daglig.

It takes a real man to be a nurse

Gjennom min tid som mannlig sykepleier(student) har jeg opplevd få utfordringer knyttet til mitt kjønn i yrket. De eneste episodene har vært at noen av de eldre kvinnelige pasientene tror det er legen som kommer på visitt, og ikke en sykepleier. Og synes det er meget rart når jeg skal bistå dem i stell. Jeg trives svært godt! Jeg har gode venner, både kvinnelige og mannlige. Det fagligmiljøet på skolen er sterkt, dessuten er jeg heldig som jobber på en avdeling der det jobber flere menn.

hImhtSL

Med tiden er de fleste utdanningsretningene blitt mer og mer kjønnsnøytrale. Det heter f.eks. ikke

«vaskedame» lenger, men «renholdsarbeider». Men fremdeles finnes det noen etternølere, «jordmor» og «helsesøster» er eksempler på dette. Kan dette være en av grunnene til få menn velger disse videreutdanningene? På den annen side, ville du som vordende mor latt en «jordfar» tatt imot barnet ditt?fd7d0560-b75d-012c-1fc7-000bcddbde57-original

I prinsippet er jeg imot kjønnskvotering. Den som er best kvalifisert for jobben skal få jobben! Om du er mann eller kvinne, det er av liten betydning. Dessverre viser statistikk at det er et flertall av kvinner som velger å bli sykepleiere, hvilket gjør menn mer ettertraktet. Jeg liker heller ikke at det er menn som stikker av med lederjobbene, og at vi får høyere lønn. Det er forvorpent! Men kan dette ha noe med at det er færre kvinner som søker på lederjobbene, og at det ikke ligger i kvinnens natur å kreve høyere lønn? Eller er det fordi vi menn er mannssjåvinistiske og føler et behov for å hevde oss i et kvinnedominert yrke? Uansett mener jeg at de samfunnstrukturtelle mekanismene må endres.

En ting er sikkert, vi har fremdeles en vei å gå for 100% likestilling! Men om du er mann eller kvinne, og du liker å jobbe innen helse og studere i et sterkt faglig miljø; da kan jeg love deg at du kommer til å trives som sykepleierstudent ved Høgskolen i Hedmark!

Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

– Kristian