Ny sykepleierstudent? – Her er noen tips!

Hei! Nok en helg er over og sommerferien nærmer seg med stormskritt… (bare sju uker igjen!). Etter å ha vært student ved Høgskolen i Hedmark har jeg opparbeidet meg en del erfaring. Og er er mine beste råd, tips og svar på ofte stilte spørsmål til deg som vil studere sykepleie til høsten!

Hvilke personlige egenskaper  bør jeg ha? Først og fremst så må du like å arbeide med  mennesker, første pri! Essensielt er det og at du har evne til å gi omsorg og empati. I tillegg er det en fordel å være omgjengelig da du hele tiden møter nye mennesker og arbeider i team. En fordel er det og om du er litt datainteressert, da du må lære deg å bruke ulik datateknologi og medisinsk utstyr.

 Er det lett å få jobb? Helsevesenet i Norge og ikke minst i resten av verden, står ovenfor store  utfordringer; vi blir flere mennesker og vi lever lenger. Etterspørselen på sykepleiere kommer dermed  til å stige i lang tid fremover. Derfor vil du neppe få problemer med å skaffe deg en jobb ved endt utdanning. Faktisk skrev VG nylig at en av de sikreste utdannelsene for å få seg jobb er sykepleierutdanning.

Hvordan er arbeidstiden? Som sykepleier må du være innstilt på å jobbe  såkalt “tredelt turnus” dvs: dag, ettermiddag/kveld og natt. I tillegg kommer helger og helligdager. Men det finnes stillinger der du kun jobber dagtid, f.eks. som folkehelsekoordinator i kommunen.

Her snakker jeg av personlig erfaring. Noen sykepleiere er alltid på jobb..
Her snakker jeg av personlig erfaring. Noen sykepleiere er alltid på jobb..

Hva er grunnlønnen? Grunnlønnen for en sykepleier i Oslo pr. 01.05.2014 var 364 500,- med 0 år i ansiennitet.

Hvor kan du jobbe? Mange tenker ofte at sykepleiere kun arbeider i sykehjem og sykehus. Man skulle kanskje ikke tro at det er mulig å arbeide på f.eks. en oljeplattform, men det er det! Du kan også arbeide i ulike organisasjoner, bedriftshelsetjenesten o.l. Bare fantasien setter grenser (i vert fall nesten)!

Muligheter for spesialisering? Når du (forhåpentligvis) har fullført en Bachelor (BA) i sykepleie har du mange valgmuligheter for karriereveien videre. Etter to år ute i arbeid kan du søke videreutdanning i mange forskjellige retninger, f.eks.: jordmor, dermatologisk sykepleier og hygiene sykepleier. På Campus Elverum tilbys bl.a. disse videreutdanningene: videreutdanning i kreftsykepleie, anestesisykepleie, eldreomsorg med vekt på psykisk helse. Fullstendig oversikt her!

Er det nødvendig med fordypningsfag på videregående, f.eks. biologi? Nei, i bunn og grunn ikke. For å komme inn på BA-sykepleie trenger du bare genrellstudiekompetanse (GENS). Men selfølgelig, det kan være en fordel, men absolutt ikke noe «must»! I alle emner starter vi  helt på scratch for at alle skal få et likt utgangspunkt!

Hva koster studiemateriell og kan man kjøpe brukte bøker? Jeg har anslått at jeg førsteåret brukte rundt 5000- 6000 kr på bøker (slapp av, du får nesten 18 000 av lånekassen første mnd. av semesteret). Dette beløpet vil variere om du kjøper nye bøker eller brukte. Hvis du kjøper brukte må du passe på at det er samme utgave av boken som er oppgitt i litteraturlisten. Sjekk  med semestrene over deg og spør hvilke bøker de brukte. I tillegg vil du trenge et arbeidsantrekk. Pris varierer veldig, selv bestilte jeg mitt fra NSFstudent, da betalte jeg 200 kr. Mer info får dere de første ukene av studiet.

Har en sykepleier stort ansvar? Ja, sykepleiere har stort ansvar. Sykepleiere har ansvar for alt fra behandling og oppfølging av pasienten til å gi medisiner og å kjøre pasienten til operasjon. Men sykepleiere har også det overordnede ansvaret på en sykehjemsavdeling der det f.eks. bare er helsefagarbeidere og vikarer. Frykt ikke! Å lede og ta ansvar er noe du lærer gjennom utdanningen og særlig i praksis!

Du kommer nok bort i noen slike situasjoner. Men ikke finn deg i alt!
Du kommer nok bort i noen slike situasjoner. Men ikke finn deg i alt!

Hva er krevende, hvilke utfordrende situasjoner møter du?  Som sykepleier vil du møte all slags mennesker med ulike behov og diagnoser. Det kan være alt fra rehabilitering til stell av døende og døde, unge som gamle. Min til nå mest krevende oppgave var å være med en lege og fortelle en pasient og pårørende at pasienten snart kom til å dø av sykdommen sin. Utrolig trist, men jeg vokste veldig som menneske og sykepleier på denne hendelsen. Heldigvis er det flere positive og gode opplevelser, enn vonde og negative!

Hvilke fag/emner studerer vi?  Vi er innom mange forskjellige emner gjennom studiet. To av mine favorittemner er: anatomi, fysiologi og biokjemi og grunnleggende sykepleie. En fullstendig emneoversikt for alle seks semestrene finner du her.

Må dere øve på hverandre, f.eks å sette sprøyte på hverandre? Svaret er (dessverre?) ja. Før vi går ut i praksis øver vi på praktiske prosedyrer (PPS) i øvingsavdelingen (som for øvrig er topp moderne!). Før vi øver på hverandre øver vi på dukker og simulatorer. Og slapp 100% av, er det noe du absolutt ikke vil— så slipper du unna. Men gjennomfører du og utfordrer deg selv,  vokser du! Dessuten vet hva du utsetter pasienten for og du blir tryggere i situasjonen!

Hvordan er studiehverdagen? Studiehverdagen er veldig variert. Noen dager har vi forelesninger fra klokka 08.30 til 15.00, andre ganger kan vi starte 11.00 og slutte 14.00. Meget dyktige gjesteforelesere dukker opp med jevne mellomrom og deler sine kunnskaper,  i tillegg til våre fantastiske lektorer! 50% av studiet tilbringer vi i praksis og i øvingsavdelingen. Jeg synes studiehverdagen er fleksibel og lett å kombinere med både jobb og hobbyer.

Har dere mye praksis? Ja. Som nevnt rett ovenfor består 50% av studiet i å være ute i praksis. 1. året har vi ti ukers sykehjemspraksis. 2. året har vi åtte ukers sykehuspraksis, enten kirurgisk eller medisinsk. Og ti ukers praksis i hjemmesykepleie. 3. året har vi åtte ukers psykiatripraksis og åtte ukers sykehuspraksis, medisinsk eller kirurgisk (motsatt av hva du hadde 2. året).

 Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

Noen nyttige lenker:
Eksamensmestring
Sykepleierforbundet
Sykepleierforbundet (student)
Studentsamskipnaden i Hedmark (SiH)
Tidsskriftet Sykepleien
Studenttorget

Håper du fikk svar på noe av det du lurte på 🙂
– Kristian

1655423_10203463895702928_180857387_o

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s