Et blikk inn i psykiatriens verden

Ambulansen raser av sted over området og bråbremser foran døren til «akuttmottaket». Like etter ankommer det en politibil med to politibetjenter. Ambulansearbeiderne hopper ut og gjør seg klare for å forflytte pasienten. Jeg ser han er stripset fast i sengen med håndhjern. Han skriker og prøver febrilsk å komme seg løs. Spesialsykepleiere og leger fra akuttmottaket kommer strømmenes for å hjelpe med å forflytte pasienten. Mannen er i 50-årene, er rusmisbruker og paranoid schizofren…Beltene blir funnet fram, en rem til hver lem og en rundt midjen. Han blir løftet over i en belteseng og låst til sengen. P.g.a. uro blir det bestemt at mannen skal tvangsmedisineres med Zyprexa, et antipsykotikum… Pasienten vræler i det sprøyten blir satt.

Psychiatry

For meg var denne episoden en stor tankevekker. Han så ut som et vanlig menneske, han virket ikke gal. Bare redd. Men hvem ville ikke vært det? Du blir tross alt frarøvet din autonomi, retten til å bestemme over eget liv. Mest sannsynlig vil alle rammes av en psykisklidelse i løpet av livet. Allikevel er psykiske lidelser fremdeles noe som er noe tabubelagt. Min teori er at folk flest ser for seg skrekkscenarioene som utspilte seg på 1950-tallet, med elektrosjokkbehandling, lobotemering osv. Og skrekkfilmer og medias overskrifter om «Psykotisk mann drepte sin familie på 5» bidrar ikke akkurat til å gjøre noe med holdningen. Lobectomi ble heldigvis avsluttet som behandling i Norge på 1970-tallet.

lobotomy
Lobectomi

Hvordan er psykiatrien i dag?
Stort sett blir man behandlet på DPS eller et psykiatrisk sykehus. Vanlige behandlingsformer er miljøterapi, medikamentell behandling, og av og til ECT. For å sette det på spissen er mye av jobben å sette seg ned og prate med pasienten. Høre på hva han sier, støtte og oppmuntre. Og skape rom for refleksjon, slik at pasienten selv kanskje kan finne en løsning, evt. bidra og medbestemme sin behandling. Som jeg nevnte vil så og si alle rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Det vil si at man møter alt fra psykotiske leger til barn med lærevansker til rusmisbrukere. Med andre ord, du kan risikere å få naboen din som pasient.

Show me a sane man and I will cure him for you.
– C.G. Jung

Hvordan kan du bidra?
Hvis du ser en venn som f.eks. blir innesluttet over tid og trekker seg tilbake. Ikke la han eller henne være. Ta en prat med dem, du må tørre å stille de vanskelige spørsmålene, gi dem tid. Og blir du urolig for hva vennen din forteller deg, finnes det mange instanser han/henne kan henvende seg til! Det viktigste er at du viser støtte og bryr deg! 🙂

Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

Nyttige numre:
Hjelpetelefonen – 116 123
Alarmtelefonen for barn & unge – 116 111
SMISO – 73 89 08 80

Nettsider:
Si det med ord
Kameratstøtte
Mental Helse
Alarmtelefonen for barn & unge

– Kristian

Smil til pasienten, og pasienten smiler til deg!