Dine studentrettigheter – noen pekepinner

Som student er det lurt å være klar over dine rettigheter! I tilfelle du for eksempel skulle havne i konflikt med lærer eller veileder i praksis. For det er ikke alltid du opplever at noen tar ditt parti, og da er det kjekt å kunne banke i bordet med en bunke lovverk!

Den første loven som det er lurt å sette seg inn i er Universitets- og høyskoleloven. Kort fortalt gir den føringer på hvordan din utdanning skal bygges opp; alt fra rammeplaner til studiemiljøet til rettigheter ved eksamen. Spesielt er kapittel 5, §5-2 og §5-3 verdt å merke seg. Dette kapittelet beskriver retten til å klage på eksamenssensur, retten til en begrunnelse av karakter og klageadgang for formelle feil.

The end of law is not to abolish or restrain, but to preserve and enlarge freedom. For in all the states of created beings capable of law, where there is no law, there is no freedom.
– John Lock

Som ved alle universiteter og høgskoler finnes det et studentparlament. Studentparlamentet består av de tillitsvalgte i klassen, på instituttnivå, avdelingsnivå og på institusjonsnivå. Organisasjonen som jobber for studentenes rettigheter ved HiHm heter StorHK (Studentorganisasjonen i Hedmark). Om du engasjerer deg får du mulighet til å påvirke høgskolen i større og mindre grad, undervisningen og student velferdssystemet. Bruk dine tillitsvalgte for alt de er verdt!

 

COLOURBOX3420924

Og som de aller fleste studenter, antar jeg at også du har en deltidsjobb ved siden av studiene. For ikke så mange år siden var det avisoppslag om at studenter ble utnyttet av arbeidsgiver. De ble «tvunget» til å jobbe svart, hadde ikke arbeidskontrakt osv. Derfor er det viktig at du ber om å få en skriftlig arbeidskontrakt! Og denne skal inneholde hvor mye du skal jobbe, lønn, hva slags arbeid du skal utføre og hvem arbeidsgiver er. Alt dette er hjemlet i Arbeidsmiljøloven §14-15. Dessuten vil jeg anbefale at du organiserer deg i et fagforbund. Enten det er Sykepleierforbundet, LO, Fellesforbundet m.fl. Fordelen er at du får hjelp om du skulle havne i en arbeidskonflikt. For eksempel at du ikke får utbetalt riktig lønn, eller blir usaklig oppsagt. Da kan du henvende deg til fagforbundet ditt og få juridisk hjelp. I tillegg er det mange andre rettigheter du får om du organiserer deg.

Og om det skulle være noe mer du lurer på så anbefaler jeg å sjekke ut denne linken til Norsk studentorganisasjon. Her finner du informasjon om alle rettighetene dine bedre utdypet og forklart. Hvis du skulle ha noen spørsmål som gjelder sykepleierutdanningen eller studiehverdagen på Campus Elverum, er jeg mer enn villig til å besvare spørsmål. Bare sleng igjen en kommentar

Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

– Kristian

Untitled

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s