Det er ingen menneskerett å bli sykepleier!

I min tid som sykepleierstudent er det et spørsmål som gjentar seg; «hvorfor valgte du å bli sykepleier?». Dette har jeg skrevet flere innlegg om. Derimot skal du denne gangen få 6 grunner til hvorfor du ikke bør bli sykepleier. For å bli sykepleier kreves det at du har flere personlige egenskaper f.eks. empati. Dessuten kreves det mye lesing, arbeid og trening for å bli en dyktig sykepleier. Jeg opplever at det er mange som tror det bare er å surfe igjennom sykepleierstudiet, uten å måtte gjøre en skikkelig innsats, men slik er det ikke, for det er ingen menneskerettighet å bli sykepleier!

 1. Å være i relasjon med andre

Er du en person som trives best alene foran en bunke papirer på skrivebordet, vær så snill, ikke søk sykepleierstudiet!

Som sykepleier, uansett hvor du jobber kommer du ikke utenom å være i konstant relasjon med andre. Ofte møter du mennesker som er i en krisesituasjon, enten det er fysisk, psykisk, eller om du ivareta pårørende. Av naturlige grunner bør du derfor være empatisk og omsorgsfull, da dette etter min mening ikke er egenskaper en kan tilegne seg. Empati og en evne til å yte omsorg er et absolutt minimumskrav for å bli sykepleier. Takler du ikke å møte mennesker i krise og å ta vare på dem…da kan jeg påstå at du ikke er egnet til å bli sykepleier.

 1. Blod, avføring og andre kroppsvæsker.

For et år siden var jeg i praksis på en gastrokirurgisk  avdeling. I min fjerde uke var jeg inne på skyllerommet; i den ene hånden hadde jeg en flaske gallevæske og i den andre flytende avføring… deilig. I tillegg er det verdt å nevne de tre bekkene som rant over. Lukten var ubeskrivelig, men det var en jobb som måtte gjøres, og som jeg villig utførte! Å håndtere kroppsvæsker, blod og avføring er hverdagskost for en sykepleier. Dessuten er det en viktig del av behandlingen av pasientene, bl.a. for å oppdage sykdom.

 

3b3e12b1dd4d93cb194daa6998e31c0d

 

 1. Lønn

Sykepleierlønnen er ikke elendig, men sammenliknet med en ingeniør med bachelorutdanning er den deprimerende. En nyutdannet ingeniør tjener ca. 100 000 kroner mer i året enn en nyutdannet sykepleier. Drømmer du om en stor villa og andre materielle goder anbefaler jeg at du finner deg et annet yrke.

 1. Turnus

Å jobbe turnus er noe du ikke kommer utenom. Det vil si at du må jobbe hver 3. helg, helligdager, i julen, 17. Mai og andre dager du helst skulle hatt fri, I tillegg må du også jobbe både kveld og natt i tillegg til dagtid. Så hvis du ikke er en nattugle, men ønsker å ha en regelmessig døgnrytme, ikke bli sykepleier. Da passer du bedre på kontor med en åtte-til-fire-jobb.

 1. Å tilegne seg ny kunnskap

Trodde du lesingen av bøker sluttet etter bacheloroppgaven, tro om igjen! I Helsepersonelloven kapittel 4 og 5 står det bl.a. at du som helsepersonell er pliktig til å holde deg oppdatert på fag, forskning og praktiske prosedyrer for å kunne yte forsvarlig helsehjelp. Med andre ord, du kommer ikke utenom å fortsette lesingen til du pensjonerer deg. Heldigvis finnes det en enkel løsning på akkurat det problemet; Norsk Sykepleierforbund sender hver 3. måned ut et magasin som heter «Sykepleien Forskning», hvilket gjør livet mye enklere. Er du ingen lesehest? Ikke bli sykepleier.

1336229271902_1188674
Mine venner har enda ikke blitt vant til dette
 1. Nakenhet

Ah, det nakne mennesket! Som sykepleier får du virkelig oppleve nærkontakt med det nakne mennesket. For å sette det litt på spissen vil du i løpet av livet ha kontakt med flere nakne mennesker enn en luksusprostituert. Å stelle et menneske er et av de grunnleggende ferdighetskravene til en sykepleier, og det er ikke bare å klaske på såpe som når du vasker deg selv for å ta et eksempel. Det kreves trening og kunnskap for å stelle et menneske på en verdig og integritetsbevarende måte. Dessuten er stellesituasjonen perfekt for å observere pasientenes allmenntilstand; er pasienten klam eller varm? Hvordan ser hudfargen ut; er den blå eller gul? Har pasienten sår? Om du ikke takler å hjelpe mennesker med å dekke et av sine mest grunnleggende behov… dropp tanken på å bli sykepleier.

Hvis du fremdeles ikke er i tvil om at du vil bli sykepleier, kjør på! Og husk, det aller meste kan læres!

– Kristian

Tips og råd til deg som vil studere sykepleie
Yrket som åpner mange dører, sykepleie
Sykepleie, studiet for deg?
Studieomtale, Bachelor i Sykepleie

– Kristian Imingen Skjellet

2013-11-05 08.58.43

 

10 kommentarer om “Det er ingen menneskerett å bli sykepleier!

 1. Hvorfor ikke heller prøve å motivere folk til å velge sykepleierfaget? Jeg har selv flere år på baken på sykehjem med demensavdeling, pluss at jeg er underveis på sykepleierstudiet så jeg kjenner godt til det du prøver å formidle. Jeg bare tenker at om jeg var i en annen situasjon hvor jeg var ferd med å velge meg utdanning, eller kanskje hadde tenkt på å bli sykepleier – så tror jeg ikke det du formidler, eller hvertfall måten du formidler det på hadde fått meg til å tenke at «Jo! Dette høres interessant ut!».
  Hadde jeg vært utenforstående og ikke visst noe særlig om yrket hadde jeg nok heller tenkt at «det her holder jeg meg langt unna», ikke «dette hørtes ut som noe spennende».
  Jeg syns jeg merker en negativitet som går igjen i hele innlegget. Kanskje forfatter kan forklare om jeg har misforstått?

  1. Hei Mathias
   Takk for at du engasjerer deg. Min aller første tanke da jeg leste innlegget var også en liten frykt for at noen ville misforstå og bli skremt fra å søke på sykepleie. Men så revurderte jeg da jeg leste innlegget på nytt.

   Kristian har blogget om studiet sitt i flere år og har skrevet masse bra innlegg som motiverer til å bli sykepleier. Det er bare å bla seg bakover så vil du se at grunnbudskapet hans er alt annet enn negativt:)

   Dette innlegget er sånn jeg ser det et godt skråblikk der han adresserer mange av de motforestillingene som folk har Ift sykepleieryrket. Synes har skriver veldig godt og opplever ikke undertonen som negativ i det hele tatt. Synes tvert imot det er flott med et innlegg som har en litt annen vinkling. Et hovedmål er vel å få rett student på rett plass, da er det viktig med ærlighet.

   Noen ganger kan det å sette ting litt på spissen være med å forsterke hovedbudskapet: Man bør bli sykepleier hvis man er et intelligent, empatisk og varmt menneske som vil ha et variert, viktig, spennende og utfordrende yrke.

   Norge trenger mange empatiske, positive, oppegående sykepleiere i åra som kommer og Kristian er definitivt en av dem.

   Hilsen Linn Kohmann

 2. Jeg synes det er flott med sykepleiere, og har virkelig STOR respekt for dem som virkelig brenner for yrket!
  Dere fortjener så utrolig mye ros, takknemlighet og kjærlighet at jeg knapt kan uttrykke det på en bedre måte. Hadde dere vært her, hadde dere alle fått en stoooor klem!!
  Det er dere som hjelper mennesker på sitt mest sårbare.
  Hjelpeløse og syke mennesker på sine verste dager, legger sine liv i deres hender.
  Det finnes ingen større tillitserklæring, samtidig som man føler seg så redd som man aldri har vært før og må stole på noen andre når man selv er ute av stand til å ta vare på seg selv.
  Hatten av. Virkelig.
  Så jeg vil ikke at det skal være noen som helst tvil om hva jeg føler for de som brenner for sitt yrke som sykepleier.

  Det jeg derimot leser mellom linjene i dette innlegget, er «dere som har en vanlig 8 – 16 jobb»…
  En dagtidsjobb, kontorrotte eller papirdytter kan ha en svært stressende og viktig jobb de også. Jeg liker ikke at du fremhever sykepleier yrket ved å rakke ned på andre. Legg vekk janteloven i artikkelen, så blir den topp!

  Stå på, alle flinke sykepleiere!!
  Jeg takker dere for at dere valgte akkurat den jobben, takker dere for alt dere gjør hver dag og ikke tro et sekund at det ikke finnes noen som setter pris på det.
  Det er bare ikke alle som er like flink med ord og følelser som andre.

  1. «Så hvis du ikke er en nattugle, men ønsker å ha en regelmessig døgnrytme, ikke bli sykepleier. Da passer du bedre på kontor med en åtte-til-fire-jobb.»

   Hvor i alle dager rakker han ned på folk med 8-16 jobb?

  2. Han rakker ikke ned på folk med 8-16 jobb, han vil bare få frem at man kanskje ikke egner seg som sykepleier om man liker å ha en vanlig døgnrytme. That’s all

  3. Da misforstår du litt her , tror jeg. 🙂 han sier ikke noe om den som jobber på kontor. Som sykepleiere vet vi at sekretærene og andre merkantile i helsevesenet, er med i et tverrfaglig samarbeid og uten den gruppen ville ikke pasienten bli helhetlig ivaretatt. Det han mener er at vi som jobber turnus får bivirkninger, fordi kroppen egentlig ikke er laget for arbeid døgnet rundt. Takler du ikke det, da må du heller bare jobbe dagtid. 🙂 men dette gjelder også hjelpepleiere og fagarbeidere. 🙂 🙂 🙂 ha en fin kveld og god vakt til dere som er på A vakt og til dere som ikke er på jobb. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s