5 spørsmål når du skal velge studier

Nytt år, nye muligheter – og ny gruppe elever som skal velge hva de skal bli når de blir stor. I ti år har jeg møtt dere på messene: Storøyde, spente og superstressa – men også mange av dere motiverte, godt forberedt og svært målretta.

Lurer du på hvordan du skal klare å velge ? Jeg tror ikke du er den eneste. Faktisk er det ganske vanskelig. Kanskje er det litt trøst å vite at mange av oss som er voksne aldri har bestemt oss helt – veien blir jo litt til mens man går. Og det er mye som kan være riktig :).

Har du ikke bestemt deg helt enda så kan det hjelpe å stille seg selv følgende spørsmål (disse bruker i alle fall jeg endel når jeg snakker med ungdom på utdanningsmesser og skolebesøk):

5 spørsmål som kan hjelpe deg når du skal velge studier:

1. Hva liker jeg å gjøre på fritiden?
  2. Hvilke fag er jeg mest glad i på skolen?
  3. Hva er mine beste egenskaper?
  4. Får jeg mest energi av å være med folk eller alene?
  5. Trives jeg best med stor frihet eller klare krav og mye tilbakemelding?

Basert på svarene kan du se

1. Om du har noen hobbyer du bør satse videre på (idrett, musikk, matlaging, friluftsliv – for mange er et årsstudium starten på en lengre utdanning som fører til jobb),
  2. Om du er en skoleflink type som bør vurdere en lang utdanning (du kan starte rett på femårige studieløp hos oss)…
  3. …eller en mer praktisk anlagt type som blir mer motivert av en kortere utdanning med mindre teori (for eksempel starte med et årsstudium, eller velge en bachelorgrad som har mye praksis og tett kobling mot det yrket du skal ut i etterpå).

De fleste er kanskje noe midt i mellom, og da kan en bachelorgrad (3 år) innenfor et fagfelt du interesserer deg for (som eksempelvis helse, skole, økonomi eller landbruk- mulighetene er mange) være Riktig valg.

Det er også viktig å tenke gjennom om du egner deg i en storby eller om du bør studere på et mindre sted. Trenger du litt tettere oppfølging av læreren og litt flere kjentfolk i gangen og kantina? Eller liker du å ha friheten og selvstendigheten som følger med storbylivet?

Masse lykke til med studievalget – det finnes ingen direkte gale valg så lenge du følger både hjertet og hjernen. Det er også lov å høre på gode råd fra de som kjenner deg best. Men husk: Til syvende og siste er det DU som skal leve livet ditt.

Jeg har trua – i år som i fjor 🙂

Hilsen Linn Linn-kyss