Veilederens sentrale rolle i praksis

Praksis er den viktigste læringsarenaen i bachelorstudiet for sykepleie. Dette er en arena hvor du får testet ut ferdighetene, kunnskapene og refleksjonsevnene dine i møtet med erfarne sykepleiere og pasienter. Selv har jeg erfart at jeg får en stupbratt læringskurve når jeg er i praksis, og føler meg mye tryggere i «sykepleier-rollen» når praksisen er gjennomført!

Men for at praksis skal bli et sted du skal trives og ønsker å være, er du avhengig av å ha en dyktig lærer som backer deg og veileder deg i riktig retning. Som også tør å gå i dialog med praksisstedet om det skulle oppstå problemer mellom deg og praksisstedet. Du er også avhengig av en god og erfaren hovedveileder som ønsker å ha deg som student, og som lytter til deg og dine refleksjoner og gir deg et lite «puff» i riktig retning. Denne veilederen bør også kunne ta hensyn til deg og tilrettelegge for deg i praksis, om du har behov som tilsier det. Nå tenker du kanskje «men for å jobbe ved et sykehus må man kunne forvente det samme av deg som de som er ansatte. Man skal være frisk, for å gå ut i praksis!».  Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er flere som jobber med aktiv sykmelding. Som også trenger tilrettelegging av sin arbeidsgiver på jobb. Så hvorfor skulle det da være annerledes for sykepleierstudenter? Tross alt er vi ikke arbeidskraft når vi er ute i praksis, men heller en ressurs for avdelingen til ny kunnskap, som kan ta i et tak hvis det trengs, og som først og fremst er i praksis for å studere.

En god veileder

Dessverre er det slik at det finnes et fåtall av lærere og veiledere som ikke burde være hovedveileder eller praksislærer. Jeg har hørt historier om hovedveileder som ikke tar hensyn til studenten, som ikke jobber for at studenten skal trives i praksis, og som aldri sier hva du gjør bra. Men fokuserer utelukkende på det dårlige. Dessuten har jeg likedan hørt historier om lærere som utelukkende tar praksisstedet sitt parti og ikke opptrer som studentens «advokat». Når du er ute i praksis er det mange som opplever å føle seg sårbar, meg selv inkludert. Du er på et nytt sted, kanskje kjenner du ikke studentene du skal være i praksis med, alt er nytt og litt skummelt. Man trenger å bli validert på at det man gjør er riktig, og få tilbakemelding på hva du kan forbedre. Det er utrolig viktig for at man skal trives og for at kunnskapstørsten skal bli sterkere! Med andre ord så er din relasjon til praksisstedet, hovedveileder og lærer helt sentrale for at du skal bli en faglig dyktig og trygg sykepleier! Møter du på konflikter i praksis, ta det opp med hovedveileder først og fortell hvordan du opplever praksis, og at du håper dere kan finne en løsning sammen. Samtidig er det også lurt å informere læreren din om situasjonen, slik at han er forberedt på å steppe inn hvis det trengs. Erfaringen min sier at så lenge du er åpen om hvordan du opplever praksis og hva du trenger å lære mer om, så legges det til rette for at du skal få en fin og lærerik praksis (og ofte med et tilbud om ekstravakter ved gjennomført praksis). Tross alt er vi alle bare mennesker, og alle er fullstendig kapable til å gjøre feil. Kommunikasjon er nøkkelen! J

Nå er jeg ute i min siste praksis før jeg blir ferdig utdannet og kan kalle meg «sykepleier!» Fra før har jeg hørt mye rart om praksisstedet, bl.a. at det var mye drama og pasientbehandling som kunne bli bedre. Men etter å ha vært i praksis en uke, er førsteinnrykket meget godt. Jeg har fått en hovedveileder som er fantastisk dyktig! Miljøet er godt og det var lett å bli en del av gjengen! Jeg tror dette blir 10 læringsrike og morsomme uker i praksis!

God helg!

– Kristian2013-11-05 08.58.43

4 thoughts on “Veilederens sentrale rolle i praksis

1. Hei!
      Jeg har sendt en forespørsel til gruppen. 🙂
      Likestilling går begge veier, og i noen kvinnedominerte yrker må man ta en debatt om hvordan man rekruttere flere menn.
      Man må også diskutere hvordan man endre holdningene som nedstammer fra tradisjoner og kultur som noen har med seg,
      hvilket jeg mener er med på å prege hvordan noen sykepleiere møter mannlige sykepleiere og sykepleierstudenter.