Brekurs på Bøverbreen

I forrige uke var vi som går årsstudium friluftsliv på brekurs ved Krossbu i Jotunheimen. Det ligger rett ved Galdhøpiggen, og man går på en brearm fra Smørstabbreen som heter Bøverbreen. Mens det var flom og regn hjemme hadde vi virkelig skyfri himmel og vindstille vær. På grunn av sikkerheten fikk vi ikke ha på shorts og t-skjorte, men det var absolutt varmt nok til det. Vi fikk en god start på brunfargen i ansiktet ihvertfall!

Når man er 4 stykker i taulaget skal man lage 7 like lange taulengder, hvor man fester seg til de 4 i midten. Det er for å ha redningstau tilsvarende 2x avstanden mellom hver person i hver ende av taulaget. 

Når man går på isbre går man i et taulag, som er en sikkerhet om man faller (eller går) nedi en bresprekk. Nå som det er vår i fjellet er det fortsatt ekstra snø på breen i tillegg til isen som ligger der året rundt, som gjør at man ikke nødvendigvis ser hvor sprekkene er, og vips så har man gått gjennom! Da er det en fordel å ha lært om hvordan man skal redde hverandre, og seg selv.

DSC_3801 (2)

Her ser man tydelige sprekker i isen, men ellers gikk vi mye på snødekt bre hvor man ikke ser sprekkene.

På kurset lærte vi hvordan man går trygt på isbre: hvor skal man gå og ikke gå? Hvor er det mest sannsynlig at det er sprekker, og hvorfor? Hvilke forhåndsregler tar man der man vet det er sprekker? Og veldig mye mer. Ikke minst foregikk alt på engelsk fordi vi hadde kurset sammen med kanadiske studenter, som ga mye ekstra læring! Faktisk er det slik at jeg sliter med å komme på de norske begrepene på diverse utstyr, teknikker og knuter..

Fra dag 4 hvor vi gikk mellom noen sprekker. Og oisann, der var Vladimir igjennom ja! Helt innerst ved isen er snøbroen svakest, så der bør man ikke gå. 

Vi starta dagene med en god frokost og nistesmøring, før det var ut til skiene og gå opp til breen, hvor man målte opp tau til taulaget man skulle gå i på breen. Vi var stort sett fire stykker per taulag. Når vi alle var festa til tauet gikk vi oppover breen. Den første dagen var vi kun ved hytta og øvde på å gå i snø og is, og redning. Dag 2 øvde vi på redning i taulag i ekte bresprekk, og de fleste fikk prøve å være nedi. Det var noe jeg hadde grua meg til («hjelp – hoppe nedi en sprekk!! Jeg vet jo at jeg er trygg, men nei?!»), men det var kun slik at man gikk nedi sprekken med stramt tau underveis, heldigvis. Ellers hadde jeg sikkert hoppa om noen hadde telt til tre, slik som på klatringa 😉

Det var virkelig kult å være nedi sprekken, med den blå isen, dryppinga rundt meg og alt. Jeg kunne høre alt som foregikk over meg, men de kunne ikke høre meg. Fascinerende at man ligger nedi en sprekk på en giga isbre – som har vært siden siste istid. Vi har et ganske spektakulært land altså, det er ikke isbreer så mange steder i verden.

DSC_3820

Dag 3 fikk vi valget mellom topptur til Kalven eller Storebjørn, eller gå rundt på isbreen. Jeg valgte sistnevnte fordi da kunne jeg bruke vanlige fjellsko – jeg hadde nemlig nydelige gnagsår fra fjellskia. Da jeg kom hjem oppdaga jeg flere blodblemmer og vannblemmer på hælene. Ikke rart jeg slet med å få på skoene når blemmene går 1 cm ut fra hælene. Reine jentegruppa på 5 stykker dro vi ut på breen sammen med Martin (innleid lærer), og hadde en helt fantastisk dag hvor vi gikk både nedi større sprekker og prøvde isklatring!

Den siste dagen var vi alle sammen tilbake på breen, hvor vi øvde på å lede taulaget og gå rundt ved sprekkene. Vi forankra oss i isskruer der det var sprekker på kryss og tvers slik at ikke alle skulle bli dratt med om én detter nedi, det hadde vi nemlig fått demonstrasjon på på kvelden – med kosebamser.

Jeg hadde helt fantastiske dager med masse fine folk og veldig god mat på Krossbu! Supre lærere og knallvær har selvfølgelig endel å si det også. Man skal ikke se bort fra at dette er noe jeg vil ta flere kurs i, for det var morsomt, spennende og utfordrende. Sikkerheten blir alltid satt først, og det kreves mer enn kun fysiske ferdigheter. Jeg vil anbefale de som er nysgjerrige å ta et brekurs, eller dra på guidet tur på bre. Det går an å få knallfine opplevelser med adrenalin uten at det innebærer store høyder og høy fart!

Mmm, mye varmere på berget i Jotunheimen enn sanda i Syden! Bilde 2 fra vi øvde på kameratredning, Ingeborg i bakgrunnen «nedi sprekken». 

Tusen takk for et herlig år! Nå gjenstår kun to eksamener, og så er det ferie. Litt blanda følelser rundt det men heldigvis blir det litt turer i sommer også! 😀

//Astrid Mortvedt, Årsstudium Friluftsliv

 

Her kan du lese mer om årsstudium friluftsliv!

Hvis du vil ta et brekurs på Smørstabbreen finner du mer informasjon her! Du kan også ta kurs andre steder, eller «bare» dra på guidet tur på bre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s