Gode tips til nye musikkstudenter på Rena!

Da skal jeg snart ta meg sommerferie, men jeg føler det er passende å avslutte med en del gode tips om ting du burde vite før du starter i høst 🙂

 • Det er så mye moro som du selv gjør det

Rena er et veldig lite sted og av erfaring så bor det 4 mennesker, 2 katter og en elektrisk gressklipper der hvis man tar vekk studentene. Dette gjør at det blir så mye moro som man lager det selv og man burde på forhånd være innstilt på å bli med i sportsklubber, skogturer og være litt kreativ. Husk at det er veldig mange studenter som er på et lite sted og da er det morsomt å prøve nye ting som å spille bingo med pensjonistene, lage vinklubber eller lage en ny tradisjon!

 • Du kommer til å høre på mye ”dårlig musikk”

Når man studerer musikkbransjen så er det viktig å tenke på at det er en bransje og at all musikk er viktig å analysere og følge med på for å se på trender. Realiteten er at EDM-musikk, hip-hop og liste-pop er alle utrolig viktige sjangere og hvis du skal bli sett på som en seriøs aktør med forståelse for musikk så må du vite om de forskjellige sjangerne, fansen og markedsandelene de har. Du kan likevel slappe av for det er absolutt verdt det når du får avsluttet semesteret ved å skrive en oppgave om hvorfor rock er den beste sjangeren og den absolutt beste musikken J (Ikke gjør det)

 • Du kan ingenting, jo lenger du er der jo mindre skjønner du at du kan

Musikkbransjen er utrolig avansert og det er veldig mye hemmelighold i firmaene som sitter på makten. Man kommer i starten til å lære veldig mye om den tradisjonelle pengeflyten, hvordan pengefordelingen er mellom artister og plateselskap også videre. Jo lenger ut i studiet du kommer jo mer kommer du til å forstå at du egentlig ikke skjønner noenting, men at du får forståelse for systemer og en nysgjerrighet til å lære. Det viktigste du kan gjøre er å få kontakt med personene som sitter på informasjonen du lurer på og spørre de rett ut. Det som er offentlig kjent er som oftest utdatert og det som kan være pensum en dag kan være utdatert den neste. Dette opplevde jeg selv halvveis under en eksamen da Apple annonserte sin nye streamingtjeneste som ødela oppgaven jeg skrev om streamingaktørene i Norge.

 • Du studerer nå 24/7

Det deiligste med å studere noe man er utrolig dedikert til er at hobby og studie går hånd i hånd. Det som tidligere var en morsom greie som å dra på konsert og festival er nå en lærerik opplevelse spesielt å se hvordan forskjellige arrangører løser de samme problemene.

I tillegg så er det viktig å følge med døgnet rundt og se på hvordan trender og musikkmarkedet endrer seg. Analyser og rapporter om sosiale medier, musikkmarkedet i Norge og streamingtjenester slippes kontinuerlig og det er ingen som er der for å hjelpe deg. Dette må du selv søke opp og lese for å se hvordan markedet endrer seg.

 • Ta deg en fest. Helst to – Det sosiale er superviktig

Psykisk helse er like viktig som den fysiske! Ikke bare kommer dine medstudenter til å også være dine beste venner de neste årene, men de ender forhåpentligvis opp som kolleger eller bransjefolk som du kan bruk som kontakter. Den beste måten å lære om musikk som du ikke kjenner så godt er å ta en prat med noen i klassen som du vet kan det!

Selv om du ikke har likt det tidligere, Renafester er noe annet. Bare musikknerder der.

 • Spar penger – Bylarm & trondheim calling

Du kan få A i alle fag og gå ut med bacheloren, men hva har det å si når du står der uten kontaktnett med noen artister eller selskaper som vil gi deg jobb?

By:larm og Trondheim Calling er to av Skandinavia og verdens største musikkbransje-treff. Her får man på dagtid sjansen til å møte de viktigste og største aktørene i musikkbransjen både fra Norge og internasjonalt og får mulighet til å møte etablerte aktører og skaffe seg bånd som senere kan gi deg jobbmuligheter. På kvelden er det så konserter med ”noen hundre” artister og her er det ofte muligheten å slå en prat med de mest suksessfulle musikerne vi har i landet som alltid er her på jakt etter nye artister de kan jobbe med.

 •  Du skal til utlandet. Start med researchen nå! – gjør reserach selv.

Kronekursen er dårlig og det er stor forskjell på priser og hva slags fag som tilbys på skolene du kan ta i utenlands-semesteret. Du kan ikke vente på forelesningene som er på skolen for de klarer ikke å hjelpe hver og en i så stor detalj som du kommer til å trenge. Sett deg ned å tenk på akkurat hva du vil jobbe med og finn en skole som passer deg perfekt!

 • Ta verv. Er du verdt noe når du bare gjør det minimalt nødvendige? – Folk sjekker ikke karakterer. Førsteåret 7.5 studiepoeng

En av de største wakeup-callene som en del studenter fikk da etablerte bransjepersoner har hatt gjesteforelesninger er hva som blir lagt vekk på når man søker jobb. Det er selvsagt utrolig mange som har en drøm om å jobbe med musikk og da er det et lite nåløye man må igjennom for å være blant de beste. Da hjelper det ikke å bare ha fokus på å ha gode karakterer og kutte ut sosialliv og ekstraarbeid. Det at man tar på seg verv er en utrolig viktig måte å vise engasjement på og at man vil gjøre alt man kan for å få erfaring i musikkbransjen. Du får også 7,5 studiepoeng for mange verv som gjør at du slipper et fag i et av semesterene i 3. Året.

 • Varme klær

Rena er et av de kaldeste stedene i Norge og har satt en haug med kulderekorder. Ta med deg gode vinterklær, enkelt og greit!

 • Bli med på Fadderuka

Fadderuka er utrolig viktig for å danne sosiale bånd og gi deg en del personer du kan ha som kontaktnett og venner i starten. Selv om Rena er et lite sted så har fadderukene de siste årene vært blant landets beste og jeg kan garantere at det blir en utrolig morsom uke med mye valuta for pengene. Du kommer blant annet til å oppleve flere av Norges beste artister til en latterlig billig pris!

 • Sett av litt penger i måneden –

I forhold til vennene dine som studerer i Oslo så betaler du halv pris i husleie. Prøv å sett av en tusenlapp hver måned og en del av pengene du får fra det første storstipendet. Jeg kan love deg at du er fornøyd når du er på bylarm med litt ekstra penger i bakhånd når du får muligheten til å ta en ekstra øl med Kygo.

 

Hvis du skal starte nå til høsten og har noen flere spørsmål så er det bare å ta kontakt med meg på facebook så tar jeg med glede å svarer på alle spørsmål du kan ha 🙂

 

13452969_10153499286566338_812927133_o
Er ikke en blogg uten et bilde! Her var det en fin sommerdag hvor lite skjedde så da ble det soling og boccia på togstasjonen med en fin liten gjeng 🙂 

boccia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s