Idrett for alle – også funksjonshemmede

Riktig god mandag! Endelig er det studietid igjen, eller hva? Jeg skulle selv ha begynt forrige uke, men må utsette det en uke til fordi jeg jobber på Beitostølen Helsesportsenter som hjelpeinstruktør.

Hva er Beitostølen Helsesportsenter?

Beitostølen Helsesportsenter er en re-/habiliteringsinstitusjon for personer med primært fysiske funksjonsnedsettelser, som ligger i Beitostølen, Valdres.  På snl står det om helsesport: «Handikappidrett, idrettskonkurranser og trening for funksjonshemmede, tidligere betegnet helsesport.» Beitostølen Helsesportsenter er antagelig et av de beste stedene å være om man vil fokusere på trening eller opptrening om man har en funksjonsnedsettelse av ulik grad.

Senteret tar imot rundt 800 brukere hvert år, som får et opphold på 3-4 uker hvor det er fokus på aktivitet og deltakelse, og det å se mulighetene fremfor begrensningene. De som får opphold her følger en timeplan med mange ulike aktiviteter tilpasset dem, slik som sykling, svømming/basseng, kano, golf og frisbeegolf, pigging, styrketrening, ballidretter, klatring, ridning og mye mer. På barnegruppene er det mer fokus på lek og moro, men samtidig variert aktivitet. Ett av målene er at man skal finne noen aktiviteter man liker som man kan fortsette å holde med på når man kommer hjem.

Det er en asfaltert friidrettsbane her som brukes mye til pigging og sykling.

Det er gratis å få opphold på Bhss, og man søker gjennom legen. Senteret ble startet i 1970 av Erling Stordahl, og var da ganske banebrytende på området. Det finnes flere steder med trening og opptrening for personer med funksjonsnedsettelser, men ikke mange som er gratis. «Det er ulik praksis med hensyn til innkreving av egenandeler i de fire helseregionene. I Helse Midt-Norge og Helse Vest krever alle institusjonene egenandeler, i Helse Nord er det en institusjon (Valnesfjord helsesportsenter) som ikke krever egenandel og i Helse Sør-Øst er det 10 av 30 institusjoner som ikke krever egenandel.» (Helsedirektoratet, 2014).

Hva gjør man som hjelpeinstruktør?

Det er rett og slett vi som er med og veileder brukerne når de skal ut på aktiviteter på dagtid. Det krever at vi kan litt om mange idretter, og ikke minst at vi gjør vårt ytterste for at brukerne skal nå målene sine. Vi er i et team med blant annet fysioterapeut, idrettspedagog, lege og sosionom – som er fast ansatte og sikrer at opplegget er individuelt tilpasset.

Jeg må teste litt ulike sykler og slikt jeg og!

Beitostølen Helsesportsenter arrangerer blant annet Ridderrennet, et kjent skirenn for funksjonshemmede, og har kurs som «Aktiv i rullestol» og «Ung voksen med CP». For det er faktisk flere muligheter enn begrensninger for de aller fleste. Man kan drive med sport i høyeste grad selv om man sitter i rullestol eller mangler en arm, eller har en annen sykdom. Som alt annet krever det trening selvfølgelig, man blir ikke god i kjelkehockey eller rullestol-basket over natta. Men man kan like fullt ha stor idrettsglede, og det er kanskje det viktigste?

Så om du kjeder deg fordi du enten har en medfødt funksjonsnedsettelse eller senere har fått en skade er min oppfordring å oppsøke en klubb i nærheten. Du kan søke opp lokallag på Norsk forbund for utviklingshemmedes hjemmeside, eller lese mer om mulighetene du har i idrett generelt på idrettsforbundets hjemmeside.

FB_IMG_1471382494359

Jeg har nå vært her siden slutten av juli, og det er virkelig flott! Både et fint sted og en fin jobb. Ikke minst er vi en veldig bra gjeng i studenthytta. Skal vel bli fint å studere igjen også! Bildet er fra vi gikk Besseggen forrige søndag, eneste fridagen i uka, og endelig fint vær!

//Astrid, studerer bachelor i folkehelsearbeid

Kilder:

Beitostølen Helsesportsenter: http://www.bhss.no/

Helsedirektoratet. (2014). Fritt valg av privat rehabiliteringsinstitusjon. Rapport IS-2178. Oslo: Helsedirektoratet. Hentet på: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/984/Fritt%20valg%20av%20privat%20rehabiliteringsinstitusjon%20IS-2178.pdf

Store Norske Leksikon (snl.). Handikappidrett. Lokalisert på http://www.snl.no/handikappidrett

En kommentar om “Idrett for alle – også funksjonshemmede