Folkehelse på agendaen

Riktig god mandag!

For de som ikke har sett meg før heter jeg Astrid, og skal fortsette å blogge slik som i fjor. Da gikk jeg årsstudium friluftsliv, mens nå går jeg bachelor i folkehelsearbeid – kom rett inn på 2. året! Du kan lese alle innleggene mine her: Astrid. Det er det endel turbilder og forskjellig for de som er interessert!

Jeg trives veldig godt sittende på et gelender, spesielt om det er mjøsutsikt!

Planen i år er å blogge annenhver mandag, i partallsuker. Se fullstendig bloggplan lenger ned! Så til det dagens innlegg skal handle om: folkehelse!

Hva er folkehelse?

Alle har assosiasjoner til ordet helse. Fysisk og mental helse er ganske kjente begrep, og at det er en sammenheng mellom disse har mange fått med seg. Men folkehelse? De fleste spør når jeg sier at jeg studerer det. «Er det som sykepleie? Skal du bli personlig trener?» Nei er ihvertfall det klare svaret på disse spørsmålene, og bortsett fra det kan jeg jobbe ganske mange steder. Jeg vil si at ordet folkehelse er ikke så langt unna helse, men folkehelse handler mer om hele befolkningens helse (eller ulike grupper i samfunnet), mens kun ordet helse handler mer om individet.

Definisjonen på folkehelse er gitt av Helsedirektoratet: befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning.w

Mens folkehelsearbeid er definert: samfunnets totale innsats for å opprettholde, bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko, og styrke faktorer som bidrar til bedre helse.

Er det forskjell på helsen ulike «grupper» i samfunnet? Hva har bosted, etnisitet, kjønn og utdanning å si? Hvorfor? Hva kan man gjøre for å minske forskjellene?

COLOURBOX14872974.jpgMan kan selvfølgelig diskutere definisjonene, men poenget er at folkehelse handler om både å gi befolkningen bedre helse – spesielt utsatte grupper – og å forebygge dårlig helse. Forebygging er mye bedre og enklere enn behandling, uansett hva det gjelder. På generell basis er fysisk aktivitet og et næringsrikt og variert kosthold god forebygging, men det er også viktig å ha det bra med seg selv og andre. Mental helse skal jeg skrive mer om i uke 42!

Helsedirektoratet gir generelle kostholds- og aktivitetsanbefalinger som skal forebygge sykdommer og gi en friskere befolkning. De er basert på mange forskningsstudier og blir revidert etter hvert som ny forskning kommer. Noe av grunnen til at man kan føle myndighetene «henger etter» når det gjelder anbefalingene er at de må ha veldig mye ulik og grundig forskning før de kan gå ut og anbefale det, fremfor hva feks. en bedrift eller enkeltperson kan gjøre. Anbefalingene er ment å treffe størstedelen av befolkningen, slik at det gir størst helseeffekt. Det er altså ikke de samme anbefalingene som best mulig fysisk form, kun god nok helse til å unngå sykdommer og plager. Og det er den største delen av befolkningen som anbefalingene retter seg mot. Dette er folk som statistisk samler seg «midt på treet», i slik som fysisk aktivitet. De er ikke inaktive, men heller ikke super-aktive; trener kanskje 2 ganger i uken.

sykkel
Å sykle er kanskje noe av det beste du kan gjøre for å ta vare på helsa di!

Man ser at folkehelse har sammenheng med livsstil og sosioøkonomiske faktorer: de med lavest utdanning og lønn, har gjerne flere negative faktorer for helsen, som røyking og stillesitting. Det er også denne gruppen som scorer årligst på mental helse. De som vokser opp i en familie med lav inntekt/arbeidsløse foreldre har større sjanse for å 1. droppe ut av skolen, 2. få psykiske og fysiske plager. Det fører blant annet til 1. mindre sjanse for jobb, 2. dårlig mental og fysisk helse er i seg selv innskrenkende for arbeid, sosialt liv osv. Hvordan kan man stoppe det? Hvorfor er det slik? Det er så sammensatt, og vanskelig!

Det er i hvert fall ikke bare ett svar!

Noe som er sikkert derimot, er at det er veldig viktig for både samfunnet og individene at vi som samfunn og enkeltmennesker hjelper til for å bedre folkehelsa! Mer forskning må til, og flere tiltak vil komme fra myndighetenes side, men det er jammen ikke lett: hvor mye skal staten «bryte inn i» privatlivet? Kan ikke folk ha så dårlig helse de vil? Er det ikke selvvalgt og selvforskyldt? Personlig mener jeg ikke det.

Selv om det kan være en jungel av utfordringer her, vet jeg om ett hurtigvirkende tiltak:

Gi noen en klem og et skikkelig smil! Si hei til bussjåføren, kassadama, kantinedama, gamle klassekamerater osv. Det skader vel ikke å vise litt omtanke? Kanskje er nettopp du den som gjør dagen hans/hennes enda bedre?

Two young girl friends in a hug at park

Smil til flest mulig, og gi minst én klem hver dag:)

Nyttige lenker om temaet til slutt!:)

• For motiverende og morsomme tips til fysisk aktivitet og helse anbefaler jeg Facebook-sia Dine30.
  • Tilsvarende side for kosthold: Facebook-sia smågrep. Begge sidene er drevet av helsedirektoratet. De har også tilsvarende artikler og anbefalinger på helsenorge.no.

Plan for bloggen dette halvåret:

• Uke 38: Svømming ❤
  • Uke 40: Muligheter fremfor begrensninger
  • Uke 42: Om mental helse
  • Uke 44: Spis gresskar! (Halloween=)
  • Uke 46: Eksamen i folkehelsearbeid
  • Uke 48: Julegaver som blir satt pris på!
  • Uke 50: Årets første skitur (?)

Følg med på mandagene;) Det kan hende at det blir litt endring i planene, for eksempel hvis vi har gjort noe moro på studiet. I morra skal vi på skolekjøkkenet og lage masse god mat, og jeg vet at vi senere skal teste hvor aktive hverdagen vår er, så kanskje det blir noe om det?

Jeg gleder meg til et variert og spennende år!

Klem fra Astrid;)