Vann for folkehelsa

Vann er en helt naturlig del av oss. Både kroppen og jorda består mest av vann. Før vi blir født er vi i vann, kan det være tilfeldig? Nei, jeg tror ikke det. Vann en en viktig beskyttelse for babyen mot støt og ristninger. Kanskje nettopp fordi vann er så skånsomt mot kroppen er det noe som absolutt burde brukes av alle – og som mer enn bare svømming.

Selvfølgelig er det supert å svømme, og i utgangspunktet kan alle svømme. Men man behøver ikke svømmme som om man skal konkurrere. Man må ikke ha riktig teknikk, man behøver faktisk ikke svømme en av stilartene. Man behøver ikke engang å svømme fremover! Holde i kanten og bruke beina, eller ha beina på matte og bruke kun armene fungerer også. Svømming må tilpasses etter hvem du er og dine mål. Unge, gamle, funksjonsfriske og personer med ulike grader av funksjonsnedsettelser kan svømme. Med en rekke hjelpemidler kan man flyte, eller ligge tyngre i vannet for den saks skyld. Alle behøver ikke, og skal ikke gjøre ting på samme måte, det ville vært hel umulig.

I svømming bruker man hele kroppen. Det er svært liten belastning på ledd, som gjør at det er få skader, og fin (re)habiliterende trening. Det er god trening for kondisjon (hjerte) og lunger. Og så er det jo deilig å være i vann!

Group of people at water gymnastics or aquarobics

Men igjen, det finnes alternativer i vann om man synes det er kjedelig å «bare svømme». Hva med å dykke: se hvor lenge du kan svømme under vann, eller bare holde pusten? Vann-aerobic? Stuping? Turning i vann? Synkronsvømming?

Ikke minst har vi ubegrensede muligheter for lek i vann. Ballspill og stafetter er spesielt populært for barn, og jeg må si at jeg aldri kommer til å vokse fra det. Det er så utrolig viktig å bevare leken og gleden i det man gjør! Uansett hvor god fysisk form du har vil du ikke få god helse av å være stressa døgnet rundt. Å være i vann kan også være ren avslapning. Det er viktig å ha restitusjon/avslapning for å få utbytte av treninga, ikke minst psykisk.

girl playing in blue water
Det er viktig å kose seg!

Få med deg noen venner eller familie, eller du kan sjekke om det finnes noen kurs eller lag av et slag. Hvis det ikke er starta opp vannpolo, hvorfor kan ikke du og noen venner gå sammen og gjøre det? Eller så kan man selvfølgelig bare ha det artig. Hoppe, ta sklia og leke.

Vannaktiviteter er undervurdert for folkehelsa. Faktisk vil jeg påstå at det ikke er noe negativt med det i utgangspunktet, det er kun ens egen innstilling. Men selvfølgelig, ikke alle er glade i vann, og det er lov. Men jeg oppfordrer dere likevel til å ta en tur i nærmeste svømmehall! Eller Mjøsa? Jeg har bada flere ganger nå i september, det er helt kurrant!

Få fram barnet i deg sjøl, og jeg skal love du vil ha det moro!

aaaaaaaaaaaaaa
Hopp i det! Vann er undervurdert!

Astrid, folkehelsearbeid