Høstens prosjekt – Artistutvikling!

God torsdag!
Mitt andre høstsemester er godt igang, og det er på tide å fortelle litt hva vi skal drive med dette semesteret. I tillegg til mer teoretiske fag skal vi nemlig drive med A&R – eller artistutvikling. Kort oppsummert går dette faget ut på å utvikle en artist fra bunn av. Vi skal gi ut låter, markedsføre, bygge brand, lage musikkvideo, drive management osv. Rett og slett – utrolig moro, og ikke minst lærerikt og spennende i forhold til studieretningen. Teamene setter vi sammen selv, slik at det blir en kombinasjon av produsenter og management studenter. På denne måten får vi arbeidet med alt det musikalske, samtidig med det forretningsmessige som ligger i bakgrunnen for å skape en artist.

Foto: Caroline Vammeli

Ruben går musikkproduksjon på mitt trinn, og var artisten i et av A&R prosjektene som pågikk i fjor. Sammen med en gruppe studenter fra 2. året på høgskolen ga han ut låta «About to Collide» .  For å gi litt mer «inside» innblikk i hva dette faget handler om tok jeg en prat med han:

Hva var det morsomste med å være artist i et A&R prosjekt?
– Det morsomste med A&R prosjektet var jo selvfølgelig å lage musikken, men også selve samarbeidet med de andre studentene som brant for det samme som meg. Vi ble et team, som sammen jobbet mot et mål, og jeg fikk utviklet meg med deres hjelp. Å få tilbakemelding fra andre var noe jeg virkelig så frem til, både positivt og konstruktivt.

Har dette prosjektet hjulpet deg til å kunne utvikle deg videre som artist?
– Definitivt! Jeg lærte meg måter å samarbeide i studio sammen med andre, planlegge en promo plan, og markedsføring sammen med teamet. Jeg fikk også en utfordring når det kom til å være kreativ og levere et produkt vi kunne være fornøyd med. Jeg har ut i fra dette funnet nye måter å komme med ideer som fungerer best for mine prosesser når jeg skal lage en låt.

hihm-ruben-mh
Foto: Sonja Hjelle

Hva er ditt tips til andre som ønsker å jobbe med artistutvikling?
– Som artist tror jeg det er viktig å være åpen for alle ideer som teamet og du selv kommer med, ikke være redd for å prøve nye ting eller gjøre feil, man vet ikke om det kan fungere før man gar prøvd det ut. Under prosjektet med meg som artist gikk vi gjennom flere kreative ideer som var langt utfor hva vi endte opp med, men på grunn av dette ble sluttresultatet veldig bra.
Som artistutvikler tror jeg det er like viktig å være åpen for artistens kreative ideer. En slik tenkemåte kan føre til et resultat som virkelig skiller seg ut. På denne måten kan artisten fremstå som mer solid og gjennomført

Hva lærte du i fjor som du kommer til å benytte deg av når du selv skal være en del av teamet bak artisten dette semesteret?
– Jeg vil definitivt si at fokus på hva visjonen til artisten er, hvordan de ønsker å fremstå og hvilken musikk de brenner for er noe av det viktigste, slik at artisten virkelig skal klare å levere og komme med et produkt de selv er fornøyd med. Jeg opplevde selv sa jeg var en av artistene under A&R at de satte min visjon, stil og sjanger som hovedprioritering. Selvfølgelig kan det være at artisten går litt utenfor rammene til både image, sjanger og slikt, og derfor kan det også være viktig at teamet stepper inn og diskuterer på hvilken måte man kan få slike ideer til å funke, eller om det er for langt fra hva resten av prosjektet/artisten er bygd opp av.

Jeg skal holde dere oppdatert på hvordan vi arbeider med dette prosjektet i løpet av året, da dette kanskje er noe av det morsomste vi gjør i løpet av bacheloren. Så det er bare å følge med!

/Andrea – music management