Verdens jentedag 11. Oktober

I 2012 hadde jeg æren av å få reise med Plan til New York for å delta på FN’s jentedag. Før dette visste jeg lite om denne dagen, eller om jenters situasjon på verdensbasis generelt.
Over 300 000 jenter blir offer for vold, trakassering og overgrep på skolen eller skoleveien hver eneste dag. Over 700 millioner jenter og kvinner som lever idag ble giftet bort som barn. Og i utviklingsland blir én av tre jenter giftet bort før de er 18, og én av syv før de rekker å fylle 15.
tytw2

Visste du at hvert andre sekund blir en mindreårig jente giftet bort? Dette tilsvarer 40 000 jenter hver eneste dag, og 15 millioner jenter årlig.

skjermbilde-2016-10-05-kl-10-44-36

Barneekteskap fører til at jenter blir tvunget inn i seksuell relasjon og voksenrolle.
Barneekteskap fører til at jenter står i stor risiko for vold i hjemmet.
Barneekteskap fører til opprettholdelse av kjønnsforskjeller og stereotyper.
Men viktigst av alt, barneekteskap fører til avbrutt skolegang. Skolegang er nøkkelen til et liv utenfor fattigdom for disse jentene, men i dag mangler 62 millioner jenter fra verdens skolepulter.

Hvorfor barneekteskap bør stanses er for mange åpenbart, men har dere sett hvordan barneekteskap ser ut? En jente på 6 år gifter seg med en mann på 40. Fordi familien hennes ikke har råd til å ta vare på henne.

tytwskjermbilde-2016-10-05-kl-10-45-27tytw1
skjermbilde-2016-10-05-kl-10-45-04
(se mer av dette på nettsiden til Too Young Too Wed. En fotoutstilling om barneekteskap.)

Dette blogginnlegget handler ikke bare om å vise dere norske studenter at dere må sette pris på hva dere har. Verdsette den skolegangen og friheten dere har tilgang til her i et av verdens rikeste land. Skolegang for disse jentene er avgjørende for å komme seg vekk fra fattigdom, og hvis de kommer seg vekk vil de også kunne unngå å måtte gifte bort sine egne barn.
Det handler om å vise at dere kan gjøre en forskjell! Kunnskap rundt dette temaet er nemlig det viktigste for å kunne stanse barneekteskap. Hvis du har lyst til å gjøre mer for å støtte jenteaksjonen kan du gjøre en av følgende:

Dere kan også lese mer om jenteaksjonen på Plan sine sider: HER.

/Andrea – Music management

Alle bilder i innlegget er hentet fra www.tooyoungtowed.org.

One thought on “Verdens jentedag 11. Oktober