Hvorfor velge folkehelsearbeid?

Dagens innlegg handler om Bachelor i folkehelsearbeid, og jeg har prøvd å samle de mest vanlige spørsmålene jeg får. Hvis du er interessert i å jobbe med mennesker og helse, men ikke medisinsk eller som fotballtrener, anbefaler jeg at du leser!

Bachelor i folkehelsearbeid er ikke en profesjonsutdanning slik som for eksempel lærer og sykepleier, men det er desto flere arbeidsmuligheter innen både offentlig og privat sektor. Derfor kommer det mange spørsmål som: Hva skal du bli? Hvor skal du jobbe? Er det en trygg utdanning?

På skolens nettside kan du få svar på det du  lurer på om utdanningen, som studieplan med emner, kvalifikasjoner, jobbmuligheter, undervisningsformer og utveksling. Info om studiet her 🙂

Jeg vil også sterkt anbefale å lese studentintervju av Kine, som har Master i folkehelsevitenskap. Hun svarer veldig godt på det man er bekymret for som ny student: studiemiljø, praksis, erfaring til arbeidslivet og mer. Lenka har også en video fra studiet! Studentintervju folkehelse.

IMG_0847
En av grunnene til å velge folkehelsearbeid er praksisen på Beitostølen Helsesportsenter.

Spørsmål jeg får:

Hva vil du bli?

Det er fortsatt vanskelig fordi det er så mye jeg vil! Kanskje det blir klarere etter praksis i vinter. Jeg vil jobbe med aktivitet og deltakelse (mottoet til Beitostølen Helsesportsenter, et av praksisstedene!), men det er jo mye av det folkehelse handler om.

Drømmen er kanskje å jobbe med barn og unge, for eksempel gjennom gratis aktivitetstilbud eller «grønn omsorg». Det er også et stort behov innen rehabilitering og habilitering av livsstilssykdommer og fysiske/psykiske skader. Også skjer det veldig mye spennende forskning på kreft for tiden, og det viser seg at livsstil har svært mye å si både i forhold til å få sykdommen og for å faktisk kunne kurere kreft. Det kalles immunterapi og går ut på å styrke kroppens eget immunforsvar slik at den selv dreper kreften, istedenfor å blant annet ta cellegift som tar mye mer enn kun kreftcellene. Som dere skjønner, jeg ække helt enig med meg selv. Men noe som er fint med folkehelse er at man kan bytte jobb til noe «helt annet» uten å ta mer utdanning!

Master er selvfølgelig i tankene også. Jeg har bachelor om 1,5 år, og det vil å gå fort. Det er gratis å studere i Norge, så man må jo benytte seg av det. Ikke kun for å få bedre mulighet for jobb og få finere CV, men man lærer faktisk noe som vil komme til nytte!

dsc_5091
Du lærer å lage mat som gir det kroppen trenger for å holde seg sunn og frisk.

Kan du nevne flere jobbsteder?

Man har så mange muligheter! Mye går på livsstilsendring, som for eksempel å jobbe med hjerte- og  karsykdom eller rehabilitering etter rusmisbruk eller røyk. Man kan jobbe med personer med funksjonsnedsettelser, barn, eldre, i idrettslag, private bedrifter, drive med helseforskning eller jobbe i en frivillig organisasjon. Man kan også starte egen bedrift og tilby kostholds- og treningsveiledning. Man kan forske på, og sette inn tiltak som motvirker fravær på skolen og i arbeidslivet. Det er egentlig kun viljen som setter grenser. Det vil alltid være behov for folkehelsearbeid, fordi det går igjen i alle ledd i samfunnet!

Som alle andre yrker er man nødt til å søke jobber og gjøre det godt på jobbintervju for å få jobb. Jeg håper selv å gjøre et godt inntrykk på praksisplassene, slik at jeg kanskje kan få jobb der senere, hvis jeg liker det. I sommer var jeg heldig nok til å få jobbe en måned på flotte Beitostølen Helsesportssenter. Les om sommerjobben på BHSS her.

bbbbbbbbbbbbbbbb
Føsteåret er det blant annet livredning, førstehjelp og svømming på timeplanen.

Hvordan er sammenhengen mellom teori og praktisk arbeid?

Vi har et fag dette semesteret som heter Kosthold og fysisk aktivitet gjennom livsløpet. Her lærer vi om hvorfor det er viktig å være allsidig aktiv både i barndommen, som voksen og som eldre. Faktisk vil aldringsprosessene til en aktiv person se helt annerledes ut enn hos en inaktiv. Fysisk aktivitet er viktig for benhelse, mental helse og fysisk helse. Du vil både forbedre livskvaliteten og forlenge levealderen din. I den forbindelse har vi lært hvor aktiv man skal være for å ha helsegevinst i de ulike aldersklassene. Vi har også sett på kostholdsanbefalingene, og hvorfor det er slik. Som en del av det har vi også vært på kjøkkenet og laget mat til ulike grupper: barn, eldre og idrettsutøvere. Om noen uker skal vi på «Bramat-kurs», og helt sikkert lære om sunt kosthold for folk flest.

Det vi har gjort i praksis er å teste ut en økt med fysisk aktivitet spesielt for barn, og en for eldre. Vi har også blitt opplært i hvordan man kan teste helsevariabler med ulike måleapparater (som midjemål, vekt/KMI, kroppsscanning), og måle fysisk form ved hjelp av et «Testbatteri», som er basert på fysisk styrke, balanse og bevegelighet for begge kjønn i ulike aldersgrupper. Her kan man se om man er over eller under gjennomsnittet av et stort antall testpersoner i de ulike øvelsene. Vi har også tatt blodsukkermålinger og blodtrykk, og lært om det teoretisk. Neste uke skal vi ha noe som heter UKK Gåtest, som er en test beregnet på eldre. Det er jeg veldig spent på!

Praksis: hvilke steder og hvor mye?

Siden det er et relativt nytt studie blir praksisen revidert ofte, men de som begynner nå vil ha to uker 1. året, to uker 2. året og tre uker siste året. Det blir antagelig enda mer fremover også, siden det har økt fra kun en uke/år. Praksisstedene er blant annet frisklivssentral, Hernes institutt og Beitostølen helsesportsenter. Det står mer på studieomtalen lenket øverst.

Hvorfor akkurat Elverum?

Studiemiljøet er veldig bra. Elverum er passe stort, og scorer jevnt over bra på trivselsundersøkelser. Les Solveigs mening om studiemiljøet i Elverum! eller Kristian sitt innlegg om studentbyen Elverum. Campus har en flott turnhall, gymsal, klatrevegg og testavdeling i idrett, som alt brukes mye i undervisning. Campus er  nytt og veldig flott!

Elverum er akkurat så lite at du kan gå og sykle dit du vil. Mens det er så stort at det har flere kjøpesentre, svømmehall, flere store treningssentre, flere utesteder og spisesteder og svært gode turmuligheter på alle kanter. Ikke minst er Elverum veldig sentralt: Hamar, Trysil og Oslo er nærme, og det er heller ikke langt til fjellnorge (Jotunheimen, Dovre, Femundsmarka ++).

Du vil også møte Gardens rekrutter sosende rundt her i hverdagen, og de militære fra Rena på lørdagskveldene (desverre ikke i uniform).

Oppsummering:

 • Du har alle jobbmuligheter, og spesielt om du jobber i det private kan du tjene ganske mye, og styre egen arbeidshverdag.
 • Du må like mennesker, og ha tro på at blant annet fysisk aktivitet og godt kosthold kan hjelpe mange.
 • Det er varierte, morsomme og lærerike praksiser, og om du gjør et godt inntrykk er det fine muligheter for jobb.
 • For å få bedre kompetanse, flere jobbmuligheter og (antagelig) økt lønn er det lurt med master, eller annen påbygning. Du kan ta master flere steder.
 • Les studieomtaler og studentintervju
 • SPØR MEG om du lurer på noe! 🙂 Skriv i kommentarfeltet.

 

 

snapchat-642945080-2

// Astrid Mortvedt, 2. året på Bachelor i Folkehelsearbeid

 

Orker du mere lesestoff om Elverum, trivsel og slikt nå?

Trivsel på skolen 🙂

De ulike idrettsstudiene på Elverum

Alt du trenger å vite om campus Elverum

2 kommentarer om “Hvorfor velge folkehelsearbeid?

 1. Hi
  Jeg har bachelor i Folkehelse med bredde i ernæring. Strever veldig å få jobb i denne retningen. Heldigvis har jeg fagbrev i Helsefagarbeid slik at jeg kan få jobb etter denne utdanningen. Men jeg strever veldig å bli ansatt etter min høyskoleutdanning. Jeg ønsker å jobbe med ernæring, livstilsendring. Jeg finner ikke konkret stilling hvor jeg kan jobbe med dette. Har du noe tips, råd hvor jeg kan søke jobb? Det er veldig frustrerende, nesten som jeg har følelse at jeg angrer at jeg har tatt den type utdanning.

  Jeg har jobbet med mennesker i mange år. Trives veldig med det. Jeg kommer ikke fra Norsk land, derfor beklager for min norsk skriving.

  Mvh
  Kamila

  1. Hei Kamilla!
   Tusen takk for spørsmål!
   Har du prøvd å søke jobber på frisklivssentraler eller rehabilitering/habilitering? Det finnes veldig mange steder i Norge som driver med det, for ulike mennesker. Ernæring er også viktig for eldre og i barnehagen. Du kan også ta kontakt med treningssentre om de trenger noen fagfolk til livsstilsendringskurs (mange sentre tibyr dette).

   Noe anna som også er mulig er å starte opp noe eget som feks kan ha kurs for større bedrifter eller arbeidsplasser..

   Tips er som ellers å ta direkte kontakt med stedene du VIL jobbe, gjerne ringe og høre, eller besøke. Om du har hatt praksis noen steder har du kanskje både god erfaring og gode referanser som kan hjelpe deg. Antar du har sett for deg en type drømmejobb? Søk der 🙂 Og ikke vær kresen på sted, ingen finner jobb hvor alt er perfekt, og man bytter gjerne jobb en del ganger.

   I kommune eller fylkeskommune kan det også hende de har bruk for kompetanse innen dette, eller staten. Ernæring trengs jo overalt, og det er stadig mer behov for det.

   Håper du fikk svar på det du lurte på!

   // Astrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s