Barnehagepraksis?

Forleden leste jeg i en av pensumbøkene og kom over begrepet «danning». Begrepet finner vi igjen i de fleste fagbøkene, og er også å finne i rammeplanen for barnehagevirksomheten. Danning er et omfattende begrep som både kan tolkes og forstås ulikt. Danning kan forklares som en pågående og livslang læringsprosess.

Dette interesserer meg fordi som en fremtidig barnehagelærer så skal jeg ta del i barns utvikling, gjennom lek, læring og danning. I lærebøkene så forklares danning som en prosess som skal sette barn i stand til å tenke selv, reflektere og søke kunnskap. I en barnehagesammenheng handler danning om å utvikle verdier og holdninger sammen, gjennom dialog og i møte med hvert enkelt barn som et subjektivt individ med egne tanker og følelser.

Neste mandag skal vi på 2. året ut i praksis. Praksisperioden varer i fire uker dette semesteret. Fire uker for meg, blir en tid som vil by på mye refleksjon, selvtenking, søking etter mer kunnskap og å være utforskende. Det gir meg også en fin anledning til å se sammenhengen mellom teori og praksis.

I morgen har vi noe som heter før-praksis-møte. Det er et møte hvor vi møter praksisveilederne våre. Ganske betryggende med et møte under kjente omgivelser før vi starter i praksis. Det er mange tanker som surrer rundt i hodet på meg, men det jeg gleder meg mest til er å møte barnehagen – både barn, voksne og foreldre.

Fire uker ute i praksis byr på mye lek og læring. Det blir fire uker med mye refleksjon og forhåpentligvis mye kunnskap. Det er det fine og flotte med praksis gjennom utdanningen. Det gir studenter en fin muligheten til å oppleve sin fremtidige arbeidsplass.

En av de filosofene vi lærer å kjenne til gjennom fagbøkene er John Dewey, og han var kjent for sitatet «Learning by doing». Praksis utmerker seg for blant annet, barnehagelærer studenter, til å lære ved å gjøre, være aktive, engasjere seg, og være kunnskapssøkende.

blogg1

Følg med på det neste blogginnlegget, så holder jeg dere oppdatert på hvordan det går så langt ut i praksis.

Ashwi Abdo 🙂