Skieldorado er rett oppi lia!

Her på hedmarken er vi så heldige å ha et skieldorado rundt oss. En del har kanskje hørt om  Birken, Sjusjøen, Gåsbu, Hedmarksvidda? Mange har sett filmen Birkebeinerne, og husker at det var mye snø og heftig kjøring. Filmen er spilt inn på Sjusjøen, som flere ganger er kåret til Norges beste langrennsdestinasjon – ikke uten grunn.

I helga var det sesongstart i skiskyting på Sjusjøen, og jeg var selvfølgelig innom for å se på kjendisene og stemninga. Sjusjøen har over 350 km preparerte løyper, pluss at løypenettet går videre i alle retninger, som til Rena og Gåsbu.  Jeg kan melde om masse snø og «evige» løyper bare rett oppi åsa. Så for de som ikke er så glad i regn anbefaler jeg en skitur en ettermiddag. Flere steder har lysløype (som Gåsbu), eller du kan ta med hodelykt, det er hakket koseligere og du får kanskje gå i fred.

dsc_5254
Helt korrekt, turen ned til Sjusjøen for å se på skiskyting hadde innslag av løssnø, tømmer, steinur og slalåmbakke. Med langrennsski selvfølgelig 😉

Langrenn er kanskje nordmenns favorittaktivitet, og det er veldig viktig å ta vare på denne tradisjonen for å ivareta folkehelsen. Det er en aktivitet med minimal fare for skader og plager, og man bruker hele kroppen. Alle kan gå på ski, man må bare tilpasse etter egne forutsetninger. Sitter man i rullestol, kan man pigge – det er helt rå trening! Her på Østlandet finner du fine skisteder overalt, så kom dere ut og test skiene!

Her  har jeg listet opp er noen av de fine stedene å gå fordelt på campusene til skolen:

Fra Hamar (+ Blæstad)/Brumunddal: Gåsbu, Budor, Vollkoia, Nybygda, Veldre sag.

skiloyper-hamar
Hamar by helt sør. Som dere ser er det like langt å kjøre til Veldre om Brumunddal, som å holde seg innenfor Hamar kommune. Kilde: skisporet.no

Fra Elverum: Stavåsen, Hernes, Svartholtet, Grunsetmarka, rundt i marka rundt skolen.

skiloyper-elverum
Masse i nærheten rundt Elverum! Her ser man også at Budor er koblet på løypenettet, så det er faktisk mulig å gå fra Elverum til Budor, Gåsbu og innover. Kilde: skisporet.no

Fra Rena: Det er jo her Birkebeinerløypa begynner! Ellers er det blant annet Rena Leir, ved Barneskolen og i Klingen.
Når det kommer mer snø er det mulig å gå rett fra husveggen ved Høgskolen. Kort vei til Rena Leir, Birkebeinerløypa og barneskolen.

Fra Evenstad: Oppkjørt løype rett fra hybelbyggene flere steder, en lokal bonde kjører opp (så står ikke på skisporet.no). Også mulig å kjøre til Rena eller Koppang for variasjon. Eller lage egne løyper! 🙂

Andre tipptopp-steder litt lenger unna er selvfølgelig Sjusjøen og Lillehammer, Nordseter, Pellestova (nordover alle sammen) og mange flere. Det er jo også mulig å gå fra alle disse stedene til hverandre etterhvert som det kommer mer snø. Som nevnt har jo kun Sjusjøen 350 km preparerte løyper, så du skal gå litt før du går lei!

Ellers er det bare å spenne på seg skia der det er snø, man trenger ikke skiløyper egentlig. Spesielt på Evenstad og Rena er det fine muligheter for dette! Ved Hamar og Blæstad blir det etterhvert kjørt opp på jorder, og også i Furuberget. Det må nevnes at det er langt fra hele løypenettet som er kjørt opp ennå, men sjekk ut skisporet.no for å se hvor det er kjørt opp. Nettsia har fargekoder på når det sist gikk løypemaskin der. DIGG SIDE!

NB! Det går skibusser til Sjusjøen, Hafjell og Trysil blant annet.

Fra Øyungen, Ringsakerfjellet. En kveldstur er veldig deilig. Oppe i høyden er det ikke like tåkete (eller regn!), så man kan faktisk se litt ut over.

Tilbake til helga: ingenting roer eksamensnerver som å være på hytta. Vi på folkehelse 2. året starta eksamen idag, som er ferdig fredag. Jupp, jeg har allerede vondt i «musearmen», den har helt krampe. Det var ei fantastisk helg, og jeg anbefaler alle til å dra litt bort til et sted man føler man får koblet helt av, gjerne med gode venner. En bytur fungerer ikke for alle for å «lade opp», og det er jo ikke så rart fysiologisk heller!

IMG_20161112_180013.jpg
For de som lurer på åssen pallplasseringa på lørdagen ble. DNT ung fikk 2/3 av pallen.

Vi snakkes på snapchat nå fredag 18 – dere får bli med på innspurten på eksamen! Add hogskolehedmark .

// Astrid Mortvedt, 2. året BA. folkehelsearbeid

Nettsider som er verdt et besøk:

Skisporet.no – Her finner du oppdatert løypeinformasjon: hvor er det kjørt opp og når?