2016-04-10 21.52.09

Kroppsvask og slikt

Hei alle sammen! En god del av dere har sikkert fått med dere debatten rundt kroppsvask av medstudenter som surrer rundt i media. Jeg tenkte jeg skulle si noen ord om det og hvordan opplegget fungerer her på høgskolen.

Gjennom det første halvåret på sykepleien jobbet vi oss gjennom mange praktiske øvelser. Den første var kroppsvask.

Dette var kanskje en liten måneds tid etter studiestart og vi hadde blitt ganske greit kjent med hverandre. Vi fikk alle sammen beskjed om å ta med oss shorts og singlet til kroppsvask. Vi delte oss selv inn i grupper på 2-3 stk og fikk hver vår seng med gardiner rundt. Vi byttet på tur alle sammen. Vi vasket ansikt, armer, under armer, lår, legger og tær på hverandre. Resten tok vi på dukker. De som hadde noe behov for tilrettelegging fikk selvsagt det i samråd med lærer.

Jeg hadde aldri vasket et annet voksent menneske før, og det var så greit for meg å få kunne prøve på en av mine medstudenter, for vi kunne kommunisere sammen. Jeg kunne spørre om jeg var for hardhendt eller om temperaturen på vannet var passe. Ei plastikkdukke hadde ikke kunne gitt meg disse svarene. Jeg grudde meg litt til å ligge der selv, for la oss være ærlig, hvor godt kjenner man hverandre bare etter en måned?

Jeg hadde hvert fall grudd meg unødig, og jo raskere man innser at medstudentene sine er ressurser, og ikke så skumle, jo enklere blir det. For etter hvert blir du så takknemlig for at medstudentene dine blir med frivillig til øvingsavdelingen en ettermiddag. Dere rer senger sammen, nok en gang. Dere går gjennom prosedyrene om og om igjen. Ikke bare for å stå på eksamen, men for å være så godt forberedt som mulig. Så når noen spør om vi skal øve oss på å sette veneflon på hverandre, en praksisvakt der det er litt ekstra rolig, så sier ikke de fleste av oss nei takk til det. Vi stiller opp og stikker i hverandre. Ikke fordi at vi syns det er så behagelig å få en nål inn i armen, men fordi vi alle må gi litt for å få litt. Sammen blir vi bedre.

Snapchat-2418425427661607718Jeg tenker også det at vi som studenter har ikke vondt av å kjenne på litt ubehag av og til, det gir oss en bedre forståelse og gjør at vi kanskje blir litt mer mellommenneskelige og ikke så mekaniske i vår jobb. For tro det eller ei, det største ubehaget jeg har følt på i mitt studie, det kommer ikke fra sprøytestikk på skolen. Det kommer fra praksis, det kommer fra da jeg måtte trøste en gammel dame fordi hun skammet seg slik over å ha gjort i bleien for den femte gangen i løpet av et par timer. Det kommer fra da jeg hadde en ung mann med så sterke rygg smerter at han ikke hadde sittet oppreist under middagen på tre måneder.  Det kommer fra de gangene jeg har måttet være med på å utøve tvang. Det kommer fra den gangen jeg så et dødt menneske for første gang. Det kommer av at man kjenner at tiden strekker ikke til, nok en gang.

Disse er de ubehagelighetene vi er nødt til å møte hver eneste dag som sykepleiere, og de er langt mye verre enn det å få en klut under armen.

Jeg vet ikke helt hvor jeg vil med dette. Jeg tror jeg prøver å si at det ikke er så ille som det høres ut som. At vi øver på hverandre for å bli så gode som mulig, før vi skal ut i verden og gjøre alt dette på de som virkelig trenger oss.

IMG_20160728_163510

// Renate – Bachelor i sykepleie