Alder er mye mer enn et tall!

Hva er årsakene til at noen blir svært gamle, mens noen blir «tidlig gamle»? Hvorfor blir noen lett og ofte syke? Kan man gjøre noe selv for å eldes saktere? Nå på fredag skal 2. året BA. folkehelse ha eksamen, og ett av temaene er alderdom. Her kommer litt notater og funfacts! …Ja bare hyggelig dere i klassa.. 😉

Hva er alder?

De aller fleste tenker på det som et tall: år etter fødsel. Men det viser seg at det på individnivå er et dårlig mål på alderdommen din. Man skiller mellom biologisk alder, sosial alder og psykologisk alder, i tillegg til kronologisk (år etter fødsel). Disse aldrene kan måles ved ulike typer tester. Som eldre (65 +) skjer det mye i kroppen og psykisk i livet, og det kan være lettere for sykdom. Men at man er eldre er ikke en sykdom i seg selv.

COLOURBOX3798782.jpg
At man er eldre behøver ikke være dårlig. Bilde: colourbox.

Biologisk alder er alt som skjer kroppslig når man blir eldre. For det første blir slagvolumet til hjertet redusert, både pga. redusert max hjertefrekvens på 5-10 slag pr. 10 år, og pga. at med økende alder trener man mindre, og hjertet blir da enda svakere. Redusert oksygenopptak gir en rekke negative konsekvenser for helsen: både musklene, nervesystemet, hormonsystemet, skjelett, cellefornying.. Bedre oksygenopptak gir bedre beskyttelse mot sykdom, som fremskynder alder. En annen ting man ser er at det kvinnelige hormonet østrogen ser ut til å ha en beskyttende effekt på alderdom: skjeletthelsen er bedre blant kvinner som tar østrogentilskudd, som er viktig for å unngå benskjørhet. Flere forskere mener dette er noe av årsaken til at kvinner lever (i snitt) lengst i alle kulturer.

Sosial alder har mye med hvordan du føler deg, om du har et sosialt nettverk og føler at du er til nytte og føler menighet i tilværelsen. Feks. ser man at mange eldre som enten mister ektefelle eller havner på eldrehjem føler at livet deres er meningsløst, kjedelig og trist, i tillegg til at de er ensomme. Det igjen kan føre til depresjon, dårlig matlyst, inaktivitet.. Som igjen gir biologiske konsekvenser og aldringen aksellererer. Når man er gammel er man både pensjonist og uten omsorgsansvar, som kan bidra til at man føler seg unyttig og uten noen plass i samfunnet. Å ha en hverdag med rutiner, sosiale treff og familie betyr svært mye.

Hvordan, og hvor fort man eldes er avhengig av mye, og det er mye vi ikke kan gjøre noe med. Å miste en ektefelle kan føre til depresjoner og dermed raskere aldring ved følgene. Bilder: colourbox

Psykologisk alder har litt sammenheng med biologien, men her er det snakk om hva som skjer i hjernen, nervesystem mm. Man ser at eldre får dårligere hukommelse, og det er sammensatt: de er kanskje ikke like flinke til å utfordre hjernen (den trenger vedlikehold den og!), de tror at de husker mindre/prøver ikke like hardt, i tillegg til at de rent biologisk etterhvert vil få nedsatt hukommelse. Aldersdemens er en faktisk «diagnose». Men eldre blir ikke nødvendigvis dummere med årene, man får faktisk mer «visdomsintelligens», som å se de store linjene. Det man blir dårligere på med årene er problemløsning av nye ting, som er en grunn til at det er ekstra vanskelig for eldre å lære seg feks. en Iphone. Igjen: har man vedlikeholdt hjernen gjennom hele livet og ellers ikke er syk vil man kunne klare utfordringer.

Når man blir eldre får man større visdomsintelligens. Det er ikke tull!

Den magiske kuren mot alderdom..

Er ikke helt funnet opp, men man kan gjøre mye for å bremse utviklingen. Fysisk aktivitet øker oksygenopptaket, som gjør at du holder deg sprek lenger. Det behøver ikke være mer enn å gå en tur! Ikke bare gir det gode biologiske konsekvenser, men du får også mestringsfølelse, som gir utslag både på det sosiale og psykiske. Kosthold har selvfølgelig også mye å si, jo eldre man blir. Å spise fet fisk er viktig for hjernen og hjertet, kalsium og D-vitamin er viktig for skjelettet. Hold deg unna tobakk. De vanlige kostholdsanbefalingene gjelder, spesielt til friske eldre. Har man sykdommer, tar medisin osv. må man være klar over at næringsopptaket kan være dårligere.

Ellers: hold hjernen sprek med kryssord, sudoku og andre morsomme ting. Mimre over fortiden. Les bøker. Unngå for store endringer i livet (feks flytting er negativt). Vær sosial med venner og familie. Gjør ting du liker. Vær i naturen og med dyr, det er svært godt bevist å ha både fysiologiske (bla. senker blodtrykk) og psykologiske virkninger.

Seniorer som danser
Å danse er noe av det beste man kan gjøre: det vekker minner, gir fysisk aktivitet, glede og gode minner. Bilde: colourbox.

 

Forskning og prosjekter som kan være noe av fremtiden (håper jeg):
  • Forskning viser at eldre har god psykisk og fysisk effekt av å være med dyr, og noen eldrehjem i Norge har katt, sau, hund, terapihest osv.: Les om sau på gamlehjem og Terapihest som øker livskvaliteten!
  • I USA har de prøvd å slå sammen barnehage og eldrehjem, og det virker vellykket på flere måter: de eldre hjelper til og er en ressurs, samtidig som barna er til stor glede for de eldre. Se filmsnutt her: Barnehage + eldrehjem = sant?
  • Jeg nevnte at fysisk aktivitet, mestring og glede er svært viktig? Jeg tar gjerne en jobb hvor jeg får kombinert dette.
Så hva kan DU som student gjøre?

Vedlikeholde din egen helse, men også sørg for at besteforeldre/foreldre får en trygg og verdig alderdom. Ja, det er en grunn til at noen blir tidlig gamle, om det er mye røyking, et «hardt liv» psykisk, mye sykdom, dårlig kosthold.. Men det som er fint er at det er aldri for sent! Man kan BEGYNNE å trene som 70 år, og ha super effekt av det!

Faktisk har eldre like stor prosentvis fremgang som unge på treningsfronten.

 

…Motivasjonen min for å lese om alderdom var at det skulle bli et innlegg som alle kan forstå, og likevel at man kanskje lærer noe? Gi gjerne tilbakemeldinger i kommentarfeltet. Og ønsk meg lykke til på eksamen!

 

//Astrid Mortvedt, 2. året folkehelsearbeid på Elverum

 

Kilder:

Bouchard, B., Blair, S.N. og Haskell, W.L (Red.) (2012). Physical Activity and Health. 2. utg., Champaign, IL: Human Kinetics

Lohne-Seiler, H. & Langhammer, B. (2011). Fysisk aktivitet og trening for eldre. Betydningen for fysisk kapasitet og funksjon. Kristiansand: Høyskoleforlaget

Norsk digital læringsarena har også lettlest og god informasjon om alderdom: http://ndla.no/nb/node/53401?fag=52

2 kommentarer om “Alder er mye mer enn et tall!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s