Tilleggsnæringer for bonden.

Forutsetningene og forholdet for bønder skifter og påvirkes for eksempel av politikken. Kanskje må måten jordbruket drives på endres når samfunnsklimaet endres? Kanskje er forskjellige tilleggsnæringer, der folk blir involverte, løsningen?

Som bonde har man ofte veldig forskjellige forutsetninger og muligheter utfra hvordan man driver. Beliggenhet og mange andre faktorer har mye å si for hva man kan finne på i tillegg til gårdsdriften.

Derfor finnes det ikke noen presis mal for hva som er lurt å gjøre.

Man må se hvordan forholdene og markedet ser ut utfra hvor man er. Hva finnes allerede nok av? Hva finnes ikke? Hva trengs? Hva er etterspørselen? Hvordan kan man skape etterspørsel om den ikke finnes?

Jeg har alltid fått høre at ingenting er umulig, så jeg tror på å ha en livlig fantasi.

Turisme
I flotte Norge er turisme en god tilleggsnæring! Gardsturisme, camping og utleie av bygninger utfra de mulighetene man har.

Vil man gå enda lenger kan man ordne pakker med opplevelser og eventyr. Om man utgår fra gården og området rundt seg finnes ofte mange muligheter.

Førsteklassingene på Blæstad var på studietur og hilste på en småbruker i Folldal. De hadde gardsturisme med hestekjøring. De knyttet det til hvordan det var i gamle dager. Turistene fikk være med og plukke stein og leve gårdsliv sånn som det var på før i tiden.
En herlig idé å få med turister til å betale for å plukke stein!

Her ser man virkelig at det bare er fantasien som setter stopp for gode ideer. Alt er mulig!

På Helgøya som ligger som en perle i Mjøsa. Har en gårdbruker laget en klatrepark som tilleggsnæring. Han sa at de hadde hatt 13000 besøkere bare på noen måneder.

Jakt.
Om man har jaktrett kan man bruke den til jaktturisme og leie den ut om man ikke vil ha den sjøl.

Gårdsbarnehage.
Om man vil være med og påvirke fremtiden kan man ha gårdsbarnehage. Det er flott at barn får muligheten til å oppleve gårdsmiljø. At barn får litt bondevett med seg ut i livet er aldri feil.

Avl.
Om man vil slippe det sosiale, og virkelig bare drive med bondesaker så kan man satse på avl og håpe på at det går skikkelig bra!

Andelslandbruk.
Andelselandbruk er noe som har blitt mer og mer populært nå på senere tid.
Det er forskjellige opplegg der forbruker blir mer eller mindre involvert i gardsbruket. Man er med bonden og tar risikoen. Man hopper over de leddene som er butikken.

dsc00110-1

Man må nok bare utgå fra det man har. Se seg skikkelig om og snakke med folk for å finne det rette for den gården man har.

Elisabeth
Årsstudium i landbruksteknikk