Hvordan få julestemning i eksamenstia?

Vi har passert 3. søndag i advent, og det er under to uker til jul. De fleste gleder seg til jul, men stresser fælt like før med både eksamener og gaver. Det er uheldig både for den fysiske og psykiske helsen, og har egentlig ikke noe for seg. Er det mange som har julestemning før det er jul, sånn virkelig?

Mitt beste tips mot julestria og eksamensstress er å være litt barnslig: ja, gå ut å lek!

Det er moro å leke! Du får endorfiner, kroppens lykkehormoner. Som igjen gir deg den energien du trenger for å lese til eksamen, rydde til jul, handle julegaver og alt annet du vil. Noe av det fine er at du glemmer alt rundt deg, og kan bare slippe deg løs. Også hjernen trenger pause, og det får den blant annet når vi ikke tenker på stressende ting hele tiden.

DSC_0611.JPG

Leken er en viktig del av barns oppvekst og oppdragelse. Man lærer blant annet å følge regler, samarbeide og å tilpasse krefter. Faktisk er lek med på å utvikle alle barns evner: motoriske, språklige, emosjonelle, sosiale, kognitiv og moralske ferdigheter. Det finnes mange ulike type leker, og de har derfor ulike kvaliteter. For eksempel er å leke boksen går ganske forskjellig fra  leke med biler eller dukker. Min personlige mening er at det er alt for lite uorganisert lek idag, og det hjelpe vel ikke at skolen blir strengere på kunnskapsmåling og at man får mobil i stadig yngre alder. Uorganisert lek er egentlig ikke-planlagt, spontan lek. Både på grunnskolelærer-, barnehagelærer og i flere av idrettsutdanningene lærer man om barns utvikling og om lekens betydning. Nederst i innlegget har jeg noen lettleste lenker for interesserte! Hint: lek er svært viktig 😉

vinter-2009-059
Lurer på hvorfor det ikke ble noen hoppkarriære på meg! (Privat bilde fra 2009)

Man blir aldri for gammel til å leke, da har man misforstått hva lek er. Det finnes så utrolig mange leker! Poenget er kun å ha det gøy. Kortspill og brettspill er også leker. Ute kan man blant annet snøbase, klatre i trær, ake, leke boksen går eller leke «Sheriff» (søk på det). Og gjett hva: det er helt gratis! Få med noen venner, søsken, nabobarn eller en hund og stikk ut. Det behøver ikke være store greiene, et lite avbrekk med litt latter og moro er alt som skal til.

Selv er jeg veldig glad i å bygge ting i snøen, som snøborg, snøhule/snøklokke, hopp, sklie.. Og selvfølgelig orgeltramp og kuleløype. Det er litt mer tidkrevende, men hvis man bygger det i en bakke nær seg vil man forhåpentligvis få brukt det litt. Også aking og snøbasing kommer veldig høyt på «lista» mi. Fart er alltid moro!

Gå ut et friminutt og kast litt snøballer da vel! Bare vær grei, det ække alle som vil ha snø i nakken. Du kan også lage en blink og konkurrere mot deg selv, eller andre 😉 Jeg vil også oppfordre dere til å banke på/ringe på spontant hos venner/kjente og få de med ut. Antagelig får dere det veldig gøy. Eller bare koselig å møtes?

Masse lykke til videre med eksamener og julestria! Husk å ta pauser! 🙂

// Astrid Mortvedt, 2. året folkehelsearbeid. PS. Private bilder.

DSC01830.JPG
Lov å ta seg selv litt mindre seriøst! Vær litt spontan, og gjør akkurat det du føler for.;)
Les mer om lek her:

Utdanningsdirektoratet om lek

Norsk digital læringsarena om lek (god side!)

Aftenposten: 10 tips til uteaktiviteter med barna (kan fungere fint for en leken ungdom og voksen også!).