Forvirra student

5 gode spørsmål når man velger studier

Lurer du på hvordan du skal klare å velge hvilket studium du skal gå på? Jeg tror ikke du er den eneste. Kanskje er det litt trøst å vite at mange av oss som er voksne aldri har bestemt oss helt – veien blir jo litt til mens man går. Og det er mye som kan være riktig🙂.

Snart møter vi dere på utdanningsmessene: Storøyde, spente og superstressa – men også motiverte, godt forberedt og svært målretta.

Kanskje kan det hjelpe å stille seg selv følgende spørsmål (disse bruker i alle fall jeg endel når jeg snakker med ungom på utdanningsmesser):

1. Hva liker jeg å gjøre på fritiden?
  2. Hvilke fag er jeg mest glad i på skolen?
  3. Hva er mine beste egenskaper?
  4. Får jeg mest energi av å være med folk eller alene?
  5. Trives jeg best med stor frihet eller klare krav og mye tilbakemelding?

Det kan også være lurt å tenke på:

1. Om du har noen hobbyer du bør satse videre på (idrett, musikk, matlaging, friluftsliv – for mange er et årsstudium starten på en lengre utdanning som fører til jobb),
  2. Om du er en skoleflink type som bør vurdere en lang utdanning (du kan starte rett på flere femårige studieløp hos oss, sånn at du får master med det samme).
  3. Eller er du en mer praktisk anlagt type som ønsker kortere utdanning med mindre teori (for eksempel starte med et årsstudium, eller velge en bachelorgrad som har mye praksis og tett kobling mot det yrket du skal ut i etterpå).

De fleste er kanskje noe midt i mellom, og da kan en bachelorgrad (3 år) innenfor et fagfelt du interesserer deg for være riktig valg. Deretter står jo døren åpen for mastergrad og videreutdanninger dersom du ønsker mer skolegang.

Det er også viktig å tenke gjennom om du egner deg i en storby eller om du bør studere på et mindre sted. Trenger du litt tettere oppfølging av læreren og litt flere kjentfolk i gangen og kantina? Eller liker du å ha friheten og selvstendigheten som følger med storbylivet?

Masse lykke til med studievalget – jeg er sikker på at du velger riktig så lenge du følger en kombinasjon av hjertet og hjernen. Det er også lov å høre på gode råd fra de som kjenner deg best.

Men husk: Til syvende og siste er det DU som skal leve livet ditt, og derfor viktigst at DU blir fornøyd med det valget du tar :).

Hilsen Linn   Linn Onepiece

PS: Vi er på utdanningsmesser fra og med neste uke, så kom gjerne innom og snakk med oss. Vi elsker å snakke med folk om studievalg, og mange av de som blogger her i studentbloggen er også med på messer.:

Lillestrøm, Norges Varemesse

• Mandag 9. januar 09:00 – 18:00