Jenteinvasjon på Blæstad

…og det er alle fornøyd med! Regner jeg med.

Fra gamledager av har bondeyrket og landbruket generelt, vært sett på som et mannsyrke, og bare noe menn kan og interessere seg for. Det var først i 1974 at menn og kvinner ble likestilt når det gjelder odelsloven; at kvinner også kunne ta over en gård hvis man var førstefødt. Det er lenge siden. Nå er det nye tider. Felleskjøpet har kvinnemodell av den ikoniske kjeledressen, det fins ulike blogger der damer slår et slag for bygda, og mange andre eksempler på at kvinner i landbruket ikke er til å kimse av.

Og det viser også utviklingen på studenter her på Blæstad. Ikke bare har antall studenter økt de siste årene, men også andelen jenter har økt betraktelig. Vi i agronomi første året, er 24 studenter, av disse er 14 jenter. Altså over halvparten!
Til sammenligning er fem av 13, jenter i 3.klasse agronomi. Og da er dere sikkert spente på hvor mange jenter det er i 2.klasse? Akkurat halvparten. Det vil si at av alle som studerer agronomi på Blæstad, er 51% jenter (29/57).

Det er litt annerledes med landbruksteknikk. Der har herrene dominert lenge. Men også her ser man en merkbar endring. For tre år siden begynte det 21 gutter og ingen jenter. Kjipt for gutta. Men i fjor var to av de 16 som startet jenter, mens i år er det seks jenter og 25 gutter. Til sammen er det 13% jenter (8/62)

Noe er gjort riktig. Om det er tidligere studenters skryt av sted og kunnskapsformidlere, høgskolen sin tilstedeværelse på messer eller om det er dagens ungdom som bare interesserer seg mer og mer, spesielt jentene, ja, det vet jeg ikke. Det jeg vet er at det er gøy og lærerikt å studere på Blæstad.

Og nå nærmer det seg snart tida for å bestemme seg for hva man vil bli når man blir stor. Så er du i tvil, velg grønt og velg Blæstad! Enten du er gutt eller jente.(!)

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi