Ny uke, nye mål.

Hei 🙂

Det er mandag den tredje uken i nyåret. Det er en ny og fin start på forhåpentligvis, en flott uke. Folk flest anser kanskje mandag som en tung dag, da det er den første dagen i uken etter helg. Men det kan også være en ny og ”fresh” start på en ny uke.
Mandager er kanskje ukens nyttår.
Nyttår bringer alltid med seg nye forsett, og mandager byr på en ny start med nye muligheter.

En ny uke er som et arbeidskrav, eller et skoleprosjekt. Først i oppgaven, er det kanskje vestlig å sette opp en disposisjon for hvordan man ønsker å arbeide eller besvare oppgaven, og deretter bruke denne disposisjonen som en mal til å skrive oppgaven. Både de nye året, og denne nye uken er som en oppgave. Oppgavens problemstilling kan være; Hvordan skal du som student være effektiv i studiene, uten å slite deg ut for mye?.

Da er det viktig å sette opp en disposisjon. Denne disposisjonen kan inneholde, fordeling av pensum som skal leses, når ulike arbeidskrav skal levers, og hva du skal ha på deg i førstkommende helgen. I enda større oppgaver, fordeler man kanskje teksten i små underkapitler. Disse kan vi anse som, ukene i året. Her kreves det også å sette opp en disposisjon, som samsvarer med den helhetlige og endelig oppgaven, skoleåret.

Jeg skal være ærlig og si at det ikke alltid er like lett å gjøre dette. Enkelte ganger så må man kanskje ta seg fri fra ”vanlige” rutiner. Men i lengden så vet at jeg det gagner seg å ha planlagt hvordan studiehverdagen skal være, rundt eksamensperioden.

Her har jeg mine beste tips til hvordan du som student kan planlegge din uke. Det finnes mange ulike måter, og jeg anser ikke dette som mer korrekt enn andres tips, men det er et måte som fungerer for meg.

1. Fordel ukens lesestoff.
Noen ganger passer det seg å lese før forelesninger, andre ganger etter. De dagene hvor det er mye pensumlitteratur som skal leses før forelesningen, pleier jeg å lese deler av dem. Dette av ulike grunner, det ene er at de delene jeg velger å leser før forelesningen, velger jeg å lese godt gjennom, kvalitet over kvantitet.
Det andre er at det er motiverende å lese litt, og kommer med noe produktivt til forelesningene enn ingenting.
Andre ganger er det bedre å lese etter en forelesning, for da har du lært noe og da blir det kanskje både litt lettere og morsommere å gå gjennom fagstoffet.

1. Notater.
    Følg med på forelesninger, ta notater og spør lærere. Bruk de ressursene du har rundt deg. Bruk både medstudenter og lærere. Alle vinner på dette. Diskuter og reflekter over det du leser og noterer. Gjentakelser og diskusjon av fagstoff kan hjelpe deg til å forstå noe du ikke forstod.
  1. Pauser/avkobling.
    Det er viktig å ta pauser når man ikke studerer. Gjør noe helt annet, se på serier, ta deg en tur ut. Dra på trening, hør på musikk og vær en sosial student. Den dagen eller tiden jeg ikke studerer, gjør jeg noe helt annet. Fellesmiddager, film og serie kvelder med medstudenter. Enkelte kvelder går vi også, der vi fastsetter en strekning som vi skal gå. Gjør noe du liker i pausene dine.
  1. Velvære.
    Ta vare på deg selv. Som student så skal vi ting alt for ofte, og det kan fører til at vi glemmer oss selv. Unn deg en gang i ny og ne, en massasje time. Tren og vær litt aktiv med kroppen. Du trenger ikke å melde deg inn på et treningsstudio for å være aktiv. Ta deg et par gå turer i uken. Er kroppen aktiv er hjernen aktiv.

hm
Jeg håper dette var til hjelp for noen, og at det ga dere en ide eller to om hvordan du selv kan planlegge din egen uken. Hvis du eller dere har andre tips, til meg så skriv gjerne i kommentarfeltet. Frem til neste gang, så ønsker jeg dere en fin uke fremover.

Ashwi.Abdo.