Den største overraskelsen på psykologi

Headerbilde: Du vet du har tenkt for mye på hjernen når du ser deler av nerveceller og hjernedeler overalt, deriblant i klementiner.

Hei igjen dere!

Denne uken tenkte jeg å fortelle litt om det som har overrasket meg mest på psykologistudiet, nemlig mengden biologi/nevrologi og ikke minst hvor godt jeg liker det. Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg er jeg en av mange som ønsker å ta klinisk master i utlandet for å få autorisasjon som psykolog i Norge. Da jeg tenkte på hva utdannelsen kom til å inneholde før jeg begynte her, var jeg forberedt på at det ville være temaer som fenget mer enn andre. Jeg så for meg emner som Abnormal psykologi og personlighetspsykologi, som er emner vi har i 3. klasse. De er blant emnene jeg gleder meg mest til, mye fordi de minner mest om det jeg ser for meg at jeg vil møte på som psykolog. At pugging av hjernestrukturer skulle være en del av studiet hadde ikke slått meg overhodet.

Jeg var ikke kommet langt inn i innføringsboken vår før jeg innså at psykologi innebærer en hel del mer enn psykiske lidelser og mellommenneskelige relasjoner. Vi var bare to uker inn i semesteret da notatene mine begynte å bestå av tegninger av nerveceller, samt kompliserte forklaringer av hvordan hjernen styrer kroppen og dens funksjoner. Det er nesten 10 år siden jeg hadde naturfag på videregående, og det var ikke et av mine sterkeste fag. Jeg freaket ut bare av minnene av en forvirret Linn som prøvde å forstå molekyler og hvorfor atomer absolutt vil ha åtte elektroner i ytterskallet (som er omtrent alt jeg husker fra naturfag). Men så fikk jeg et råd som jeg tror har vært avgjørende for meg:

«Mange studenter gjør en stor feil. De unngår metode og biologi fordi de synes det virker vanskelig, men det lureste dere kan gjøre er å omfavne det».

Jeg husker ikke hvem som sa det, det kan ha vært en foreleser, fadder eller seminarleder, men det satt seg i alle fall hos meg. Metode innebærer statistikk og tabellanalyse, men med bachelor fra før har jeg allerede vært igjennom det (skal nevnes at jeg freaket ut da også), og det var bare biologi igjen for meg å unngå. Og det ville jeg ikke, ikke denne gangen. Så da vi fikk første oppgave, eller arbeidskrav som det kalles her, valgte jeg derfor å skrive om hjernen med et konkret mål om å lære meg de ulike hjernelappene. Å skrive oppgave om et vanskelig tema er helt genialt. Ikke bare blir du tvunget til å lære det du skriver om, men du kan også oppleve det jeg gjorde – at du synes det er kjempespennende! Oppgaven min handlet om sammenhengen mellom hjernevolum og psykopati, og ble startskuddet for en stadig voksende interesse for hjernen og biologisk psykologi.

20170125_174616
Her bor en psykologistudent. Denne plakaten henger på veggen hos min roomie og medstudent Tuva.

For de som har lagt til @Hinnlandet på snapchat fikk dere kanskje med dere at jeg i forrige uke var kjempefornøyd over å ha fått lånt boken «Hjernen er stjernen» av Kaja Nordengen på biblioteket. Som tittelen avslører handler boken om hjernen og dens funksjoner, formidlet på en lettlest og spennende måte. Jeg kan ikke se for meg at jeg ville lest boken for et halvt år siden, men nå leser jeg den i samme tempo som jeg ville lest en spennende krim.

Selv om drømmen lenge har vært å bli psykolog, har nyfunnet interesse for hjernen fått meg til å kikke på master i for eksempel kognitiv nevrovitenskap også. Det er så mange muligheter! Det er ikke sikkert denne kjærligheten vil vare, og kanskje går jeg lei av biologisk psykologi mens vi har emnet i 2. klasse, men foreløpig har det åpnet mange nye dører til et helt nytt interessefelt, og kanskje også nye fremtidsplaner. Jeg kan i hvert fall ikke si annet enn at jeg er veldig spent på hvordan interessene mine vil utvikle seg i løpet av studietiden, og at jeg ikke skal utelukke noen ting.

Linn
1. årsstudent