Fysisk aktivitet gir 8 år økt levetid!

Det er få som er i tvil om hvorvidt det er skadelig å røyke i dag, mens det for tre generasjoner siden var vanlig med sigarer i konfirmasjonsgave. I dag forskes det mye på stillesitting, og det ser ut til å være lite bra for oss. Helsedirektoratet har derfor kommet med nye råd for kosthold og aktivitet, hvor det legges vekt på å begrense stillesitting.

Hvorfor bør man ikke sitte hele dagen?

For det første er det ganske kjedelig, og man får mindre overskudd, og det er lettere å ty til sukker- og fettholdige varer som gir rask energi og kortvarig velværefølelse. Men det er også uheldig med tanke på livsstilssykdommer, som gir redusert livskvalitet og levealder for den enkelte, og koster samfunnet mye i behandling og redusert arbeidskraft. Økt reell levealder pluss flere år som frisk er til sammen regnet til 8 år:

I et livsløpsperspektiv er det beregnet at en inaktiv person kan spare drøyt åtte kvalitetsjusterte leveår gjennom å øke sitt fysiske aktivitetsnivå fra inaktiv til aktiv. Hvis aktivitetsnivået økes ytterligere, vil gevinsten kunne dobles til 16 kvalitetsjusterte leveår. (Helsedirektoratet, 2014, s. 38.)

DSC_5141.jpg
Hamar en gang i høst. Enda en positiv ting ved å gå: når det er kø går det faktisk fortere..

Jo, men alle lever jo sånn i dag…? Jeg hakke tid!

Hvis man tenker over hvor lenge menneskeheten har vært til, og hvor lenge vi har hatt en så stillesittende livsstil så kan man skjønne at man gambler med egen helse. Mennesket er skapt for allsidig bevegelse, ikke å sitte foran en PC eller i bil. Men det er ikke alltid lett å følge anbefalingene, eller å endre vaner. Har man en (u)vane er det svært vanskelig å endre, siden det sitter spor i hjernen man kan sammenligne med stier. Å lage en ny sti er mye vanskeligere enn å følge den man alltid går.

Det er ikke mange i dag som har aktive jobber, flertallet har mye kontorarbeid. Hva gjør det med helsen å sitte hele dagen på jobb? Hjelper det å trene noen ganger i uka for å motvirke de negative helseeffektene ved stillesitting? Finnes det tiltak man kan gjøre annet enn å bytte jobb?

Fra et helseperspektiv er det absolutt best om man bruker beina som fremkomstmiddel. Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste ved å bruke så mye tid i bil og med digitale medier. Så tenk litt over om du kan legge inn noen minutter her og der til litt bevegelse i løpet av dagen. Å trene noen timer i uka er bra for fysisk form, mens de virkelige helseeffektene finner vi hos de som er aktive i hverdagen.

Hva er meningen med livet? Skal man trives og ha energi til «det som betyr noe» er det en fordel med god helse. Det eneste vi mennesker eier i livet vårt er tiden. Det går an å velge Netflix, og det går an å velge å gå til butikken. Begge deler også.

dsc_0047
Utsikta mi hver dag til skolen i Elverum. De dagene det er -15-20 tar jeg bare på boblebuksa.

Jeg ønsker meg en jobb hvor jeg er sliten etter dagen fordi jeg har vært ute i frisk luft, ikke fordi det hjernen er ødelagt av lufta og alle smålydene på et typisk kontor. Jeg ønsker meg grove smilerynker fordi jeg har kjent på «naturkreftene», ikke vond nakke og rygg av PC. Jeg ønsker meg slitte uteklær og sykkeldekk, ikke møkkete bil og stress i hverdagen. Jeg ønsker meg en jobb med mennesker, fysisk aktivitet og friluftsliv.

Man kan godt le litt av idealismen, det er greit. Men hverdagsaktivitet er ikke kun noe jeg ønsker for meg selv, det er noe jeg ønsker for samfunnet. Det er snakk om milliarder staten sparer årlig på at alle går 30 minutter daglig (!). Man får mer overskudd og bedre helse til både å jobbe og å trives med seg selv. Man unngår også i mye større grad livsstilssykdommer enn om man har en stillesittende hverdag. Det er derfor jeg er så opptatt av det, og derfor jeg vil jobbe med å få folk aktive i hverdagen.

dsc_5253
Mange små skritt vil etterhvert utgjøre en forskjell.

Vi på folkehelse 2. året har nå gått med aktivitetsmålere en uke for å se hvor (in)aktive vi er, så resultatene fra det kommer når læreren har analysert resultatene. Det blir spennende å se! Imens oppfordrer jeg dere til å gå inn på lenkene nederst for informasjon og motivasjon til litt fysisk aktivitet.

Det er så lite som kreves, du må ikke endre livet ditt:) Husk at beina er det beste fremkomstmiddelet du har.

 

//Astrid Mortvedt, bachelor i folkehelsearbeid på Elverum

Kilder og lenker:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s