Min praksis på Beitostølen

På andre året i idrettsvitenskap har vi tre uker praksis og vi har flere valgmuligheter når det kommer til å velge praksissted. Jeg var på Beitostølen med ti andre studenter fra min klasse.

Første uken hadde vi ansvar for Miljøsamling for funksjonshemmende som er et samarbeid mellom idrettsstudiet på Lillehammer og Norges Skiforbund(http://www.skiforbundet.no/funksjonshemmede/nyhetsliste-/2017/1/miljosamling-under-ridderuka-2017/). Alle bodde på en felles hytte og vi studenter hadde ansvar for aktivitetsopplegg, mat og å passe på barna de fem dagene de var der. Uken ble avsluttet av med ridderrennet (http://ridderrennet.no/) på lørdagen og vi var alle ledsagere for hvert vårt barn. Det var veldig interessant å få være med og tilrettelegge aktiviteter, og det å være med å se hvor flinke de var både i løypa og tilbake på hytta var veldig gøy.

De to siste ukene jobbet vi på Beitostølen Helsesportsenter (BHSS). Vi bodde på studenthytta på området og ble fordelt utover på de forskjellige gruppene. Jeg hjalp til i voksengruppa mens de andre i klassen min var med i barn- og ungdomsgrupper.

På BHSS har de fokus på mestring og muligheter, noe som gjenspeiler seg i deres tilbud og aktiviteter. Man får mulighet til å prøve mange forskjellige aktiviteter, og for voksengruppen tilrettelegges det individuelle planer ut i fra hva de har lyst til å prøve og trenger å trene opp. Dette gjør de også i barnegruppene, men her har de mer lek-tilnærmet aktivitet. Det var derfor litt forskjell på å være med i en barnegruppe og i en voksengruppe.

I løpet av ukene var jeg med og hjalp til med trening i basseng. Der fikk jeg innblikk i nye hjelpemidler man kan bruke under aktiviteter i vann. Blant annet wet vest var et spennende hjelpemiddel. Det er en vest som gir oppdrift slik at man kan drive med forskjellige bevegelser på toppen av et dypt basseng med vann som motstand (http://www.hjelpemiddeldatabasen.no/r11x.asp?linkinfo=22716).

De hadde også ukentlig sal trening hvor jeg var med å følge opp enkeltpersoner. Der fikk de prøve seg på blant annet sirkeltrening med flere styrkeøvelser. De hadde også timer med lek og spill i gymsalen hvor de spilte bordtennis, boccia, badminton med mer. Vi fikk alle utfordret konkurranseinstinktet i mange morsomme kamper. Særlig i boccia var det noen ivrige menn, og som oftest var det de som stakk av med seieren.

Jeg fikk også være med ut på sykling- og skitur. På BHSS har de mange forskjellige tilpassede sykler og piggekjelker (en piggkjelke har forskjellig utseende, men felles er at det er en kjelke på ski så du bruker armene til å stake deg frem). Alle kunne finne noe som passet dem. Det var utrolig gøy å få være med og se hvor mye de koste seg når alt var tilrettelagt og de følte mestringsfølelse. Utviklingen var ofte stor og man kunne se at også de var stolte. Fra å for eksempel pigge en runde på stadion første dag, til å etter to uker kanskje kunne pigge tur på 3 eller 5 km, var inspirerende.

På fritiden fikk vi studenter lov til å prøve forskjellige hjelpemidler for å kjenne litt på hvordan det var. Vi prøvde bl.a. sittesykkel. Noen av syklene vi prøvde måtte man skape all kraft med armene, det var tungt og man må være sterk for å få det til.

Jeg hadde en veldig lærerik og spennende praksistid på Beitostølen, og om du vil eller allerede studerer idrettsvitenskap vil jeg virkelig anbefale dette som praksissted!