Nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi

Hei alle sammen!
Nasjonal anatomieksamen har vært mye i vinden i den siste tiden, mange har vært ute i media og sagt sitt syn i saken. Hvor har det sviktet? Bør vi ha et nasjonalt inntakskrav? Er det for mye, på for kort tid? Er det så enkelt som å ta fram pekefingeren og fordele skylden? Jeg tenke at jeg skulle gi dere mine tanker på saken.

Saken er mer kompleks en den kanskje ser ut som ved første øyekast, så for å få et bedre innblikk i situasjonen har jeg kikket en del på NOKUT sine sider. I tillegg har jeg sett på eksamen mitt kull fikk i desember 2015 og eksamen 2016 kullet fikk nå i desember 2016. Jeg har også sett på våre resultat kontra 2016 kullets resultater.

COLOURBOX8955788.jpg

Pilotprosjekt i 2015
Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, bedre kjent som NOKUT arrangerte piloteksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi i desember 2015, i samarbeid med 12 høgskoler og universiteter, samt Nasjonalt profesjonsråd for utdanning og forskning innen sykepleie. Vi var en av de tolv skolene som var med i prosjektet i 2015. I 2016 ble det arrangert nasjonal eksamen for alle institusjoner som har bachelor i sykepleie. Den offisielle oppsummeringen av resultatene for 2016 har ikke kommet enda, men det er blitt gjort ganske klart at eksamensresultatene for fremtidens sykepleiere er gode nok.

Da den siste rapporten ikke er klar enda har jeg sett litt på hva NOKUT hadde å si om prøveprosjektet i 2015

«Denne eksamenen er en pilot, og kun 12 av 28 institusjoner har deltatt. Under beskriver vi en rekke forhold man må ta hensyn til når man vurderer resultatene. Vi kan likevel si at resultatene fra den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi indikerer at kunnskapsnivået i emnet er relativt lavt. Kun to institusjoner har et gjennomsnitt på C, og hele seks av 12 institusjoner ligger på E eller i nærheten av E i gjennomsnitt. Fem av institusjonene har en strykprosent på over 35, og med unntak av to institusjoner har alle en strykprosent på over 20» – NOKUTs oppsummering for nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi for sykepleierutdanningene, mars 2016

Jeg kan jo si at vi faktisk kom på en delt tredje plass da, noe som ikke er så aller verst, selv om våre resultat heller ikke var gode nok! Tror ikke jeg trenger å si så mye mer om selve resultatet fra 2015, det sier seg ganske tydelig selv.

Heldigvis har NOKUT gikk meg ganske mye annet å gå på, for de ser også på dette som en ganske kompleks sak. De nevner en del ting som kan spille inn og gi oss et feil bilde av hvordan det ligger an. NOKUT mangler tilgang til forskjellige data for å kunne gi oss et helhetlig bilde av situasjonen. Et eksempel er at når resultatene er lagt sammen er det ikke tatt høyde for om skolene har et heltidsprogram eller deltidsprogram, så man får ikke sett om det er noen reell forskjell mellom disse programmene.

Inntakssnitt + resultat = sant?
Det NOKUT derimot kunne lage seg et bilde av, var hvordan skolene lå i forhold til gjennomsnittlig inntaksnitt og resultatet på eksamen. Da får man et bilde over om inntaket hadde noe å si for resultatet. Jeg kan ikke nekte for at de som hadde det beste resultatet også hadde de høyeste inntaksnittet. Det jeg derimot syns er ganske spennende er å se på grafen for vår egen høgskole. Vi skårer nemlig mye høyere enn vi «burde», i forhold til inntaksnittet vårt. Elverum kunne helt konkret vise at ditt inntaksnitt fra videregående, ikke hadde alt å si for dine prestasjoner på høgskole. Grunnen til dette er fordi skolen faktisk ser oss som de studentene vi er, og tar tak hvis de ser at vi begynner å falle av! De har også mange fine ressurser tilgjengelig for oss! Les mer om det HER!

20160907_161602
«Skrotten» er anatomikroken på biblioteket vårt

Vi studerer på et av de tøffeste studiene i Norge. I høstsemesteret 2016 var det vi som startet på skolen først etter sommerferien, og vi var også noen av de siste til å ta juleferie. Det er mye vi skal lære, og tiden er knapp. Studiehverdag som sykepleierstudent er ikke en dans på roser, men det er dette vi brenner for. Kravene til oss er store når vi skal ut i arbeidslivet. I tillegg er det første semesteret en tøff tid for mange studenter. Mange har flyttet ut for første gang og er kun 19-20 år. Det er mye å sette seg inn  i som student, men det er også en helt ny by og sosial krets for mange. Akkurat dette har mye mer å si for resultatet enn man skulle tro. Jeg husker vi fikk fortalt når vi startet at vi ikke ble skikkelig student før etter et år, og det merker jeg godt nå. Jeg jobber på en helt annen måte enn det jeg gjorde for et år siden.

2015 vs. 2016

I 2015 hadde vi en strykprosent på 25%, 92 av 180 stk på deltid hadde karakteren C eller bedre. Og vi var heldig med vår eksamen!! Det er jo slik at det er noen temaer som men ser pleier å gå igjen, så noe prioritere man jo over andre ting. Det var også det rådet vi ga 2016 kullet, for det hadde funket så godt for oss. Men neida, her var det plutselig mange nye ting, ting som ingen av oss kunne drømt om skulle komme på eksamen! Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg hadde ikke berget meg til den B’en jeg fikk i fjor, om jeg hadde fått årets eksamen! Men første klasse her hos oss klinte til og leverte et helt fantastisk resultat. På de siste tallene jeg har sett har første klasse kun 15% stryk!!! Dette er et kjempe godt resultat som både studenter og skolen skal være godt fornøyd med for i år!

14233441_1437543769605952_681815956_o
Noen av mine anatomitegninger fra 2015. Mitt beste tips!

Jeg tror vi kan konkludere med at det er mer enn bare en faktor som bidrar her. Jeg kan også se ønsket om et nasjonalt inntakskrav, men det er en alt for lett løsning. Ja, man spare kanskje tid og ressurser ved å kun ta opp de over et visst snitt. Da disse kanskje allerede har lært seg til en bedre studieteknikk før de bli tatt opp i studiet. Det jeg derimot frykter ved en slik grense er at vi går glipp av alt for mange som i fremtiden kan bli dyktige sykepleiere, selv om de har litt startvansker i det første semesteret. Med fremtidens behov foran oss, har vi egentlig råd til å miste disse? Jeg har mye heller troen på at man innvilger flere ressurser til å lære de ferske studenten god studieteknikk og til å utnytte læringsmuligheten rundt seg. Jeg har troen på at ved å rasker snappe opp de som ikke helt får taket på faget og veilede de, vil man oppnå et bedre resultat. Anatomi er som mange sier et modningsfag. Flere jeg kjenner berget seg til å akkurat å stå på anatomi, for så å kline til med en sterk og solid karakter i sykdomslære. Når jeg har spurt dem om dette, har de sagt at de rett og slett har blitt bedre til å studere, og at anatomien rett og slett bare falt på plass etter hvert.

Oppsu12562821_1246236018736729_459931050_ommeringen til NOKUT er faktisk veldig interessant, og du kan lese mer om den HER

Dette ble nok langt og tungt, gi meg gjerne en liten kommentar på hva du syns om temaet!

 

 

//Renate- Bachelor i Sykepleie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s