Barnehagelærer framtidens nå?

Barnehagelærer framtidens nå.

Hvem er vi?
Hva innebærer det å være en barnehagelærer? Er det som å være en barnehagetante, som skal passe på barn mens deres foreldre gjør ærender? Eller er en barnehagelærer en som passer på at barn lærer å kle på seg, og knyte skolissene?

Jeg vil mene at en barnehagelærer på overflaten er alt over her, men også mye mer enn det. Gjennom studie og praksis så har jeg fått et innblikk i hva det vil si å være barnehagelærer. Hva det krever og hva du for igjen som en gode. Barnehagelærer eller pedagog er en som liker og trives med barn. En som ønsker å være kreativ med og for barn, og en som veileder og møter barn der de står.

Jeg går som sagt i mitt andre år som barnehagelærer, og for hverdag som forsvinner fra mitt utdanningsforløp, desto mer sikker blir jeg for at dette er den rette utdanningen for meg. Gjennom det korte studieforløpet så jeg fått mer forståelse for at barn er mer enn hva vi tenker de er. De er mer enn søte små vesener som er nysgjerrige, spontane og energiske. De er mer enn små mennesker som skal læres og korrigeres. Barn er små subjektive individer, som bærer med seg mye interessant som vi kan lære. De er aktive subjekter, som skaper sin egen identitet og som skaper seg selv.

Objekt vs subjekt.
For knapt et par hundre år siden, så ble barn oppfattet som små blanke ark som skulle fylles med normer, verdier og kunnskap som var forhåndsbestemt av omgivelsene. Gjennom stadig nyere forskning og nye innsyn, så har diskursen endret seg til å se på barn som kompetente vesener.

Framtiden?
Framtids begrepet er noe vi kanskje forbinder med et ønskelig mål, man jobber med for å oppnå. Det være videreutdanning, nyttårsforsett eller det å planlegge en ferie om et par år. Det eneste som står mellom deg og dine mål er tiden, og din evne til å være en aktiv deltaker for å nå dem. Jeg anser barnehagelærere som den tiden som skal være der, og hjelp for at de målene blir oppnådd. For å oppnå dine mål, så må du få omsorg, støtte og hjelp, men også bli sett og anerkjent for det du strever etter. Og skal jeg fortelle deg en hemmelighet, jeg anser meg som en del av den tiden.

meg-bl Superfornøyd student.

– Ashwi.Abdo 🙂

4 thoughts on “Barnehagelærer framtidens nå?