Praksis i frisklivssentral

Forrige uke hadde jeg praksis på Frisklivssentralen i Ringsaker. Men hva er en frisklivssentral? Hvor finnes det? Hvem er tilbudene for? Og ikke minst: hva har jeg gjort i praksis? Et lite hint: det handler om livsstilsendring, og dermed folkehelse!

Hva er en frisklivssentral?

Det er et kommunalt lavterskel-tilbud som tilbyr samtaler, kurs og grupper om livsstilsendring (for eksempel røykeslutt) og livsmestring. Temaer er blant annet fysisk aktivitet, kosthold, tobakk og mental helse. Tilbudene retter seg mot aldersgruppen 18-70 år, altså personer som er i arbeidsfør alder. På en frisklivssentral er det fokus på hva klienten selv har som mål, ikke hva han/hun burde ha.

De er åpne for alle, er gratis og du kan både ta kontakt selv eller få henvisning fra blant annet NAV, fysioterapeut eller helsepersonell. Siden det er statlig holder de seg til Helsedirektoratets råd for god helse, og fokus på varig livsstilsendring fremfor raske resultater. Mottoet «små steg – store forskjeller» går igjen.

De som jobber der er fagpersoner, for eksempel psykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter eller folk som har en master i folkehelsevitenskap eller lignende.

Hvor er de?

Det kommer stadig flere i landet, full oversikt får du på denne linken: Frisklivssentraler i Norge.

Her er en kort og grei forelesning laget av en av lærerne våre,

Knut Skulberg, i forbindelse med Elverum sin satsing på Frisklivssentraler. Han er kommuneoverlege i Elverum, og har mye ansvar for helsa i kommunen. Tenk så heldige vi er på folkehelse som har han som foreleser! Presentrasjon av frisklivssentraler.

dsc_0173
Fra Bramat-kurset: alle fikk forsyne seg med frukt og grønt, og vi hadde en demonstrasjon av hva 5 om dagen kan være, og hvordan det kan inngå i dagens mat som praktisk øvelse.
Hvordan var praksisen min?

Jeg var med på det aller meste i praksisen, og det var veldig lærerikt og spennende!

I praksisen min var jeg med på en oppfølgingssamtale med ei som ville slutte å røyke, og opplevde at det var krevende. Noe jeg la veldig merke til var at veilederen min (altså en av de ansatte) kun hørte på, stilte åpne spørsmål og ikke var dømmende. Hun var svært forståelsesfull, vennlig og jeg opplevde henne som trygg og en god samtalepartner. Spørsmålene hun stilte var blant annet hva som var det gode med røyken, og så hva som fikk henne til å tenke på å slutte å røyke. Ikke noen formaninger om hvor skadelig røyk er eller andre ting.

Jeg har også vært med på trening utendørs, med fokus på kondisjon og styrke. Den ene dagen var det mest kondisjon, den andre dagen var hoveddelen i en aktivitetspark ute. Det er ikke lett å vite hva slike stolper, rekkverk og tau skal brukes til når man ikke har fått veiledning eller ikke har bakgrunn med en del trening! Det er fokus på trening tilpasset den enkeltes ståsted som skal gjøre at de klarer hverdagen.

Allerede dag to i praksis var jeg med på å holde Bramat-kurs, som er et kostholdskurs/opplegg laget av Helsedirektoratet. Dette var samling nr 1 av 5 stykker, og hovedfokus var 5 om dagen. Selv om jeg egentlig kun har observasjonspraksis ville jeg gjerne være med for treningens del, så jeg pratet om hvorfor det anbefales å spise frukt og grønnsaker, og hadde også om poteter og belgfrukter. Jeg fikk lurt inn noe pensum jeg hadde i faget «Kosthold og fysisk aktivitet» før jul. Visste du for eksempel at linser har like mye protein som kjøtt, og at det inneholder 4 ganger så mye jern, og enormt mye mer næringsstoffer (kalium, kalsium, magnesium ++) ellers? Bramat-kurs er for absolutt alle, men det er påmelding og går over 5 ganger. Mer informasjon om Bramat-kurs finner du her 🙂 Dette er typiske kurs som arrangeres av frisklivssentraler.

Virker det som en kul jobb?

JA! Allsidig og praktisk rettet. Jeg får jobbe direkte med mennesker og med ulike ting. Dette er kanskje en jobb jeg kunne tenke meg, og de gjør en utrolig viktig jobb! Det er varierte og meningsfulle oppgaver, og man får hjulpet mennesker som både trenger det og har lyst på oppfølging. Hvor mange andre steder er det som tilbyr trygg og gratis veiledning innen helse? Jeg håper at frisklivssentraler blir satset mer på i fremtiden siden det kan bidra til å redusere livsstilssykdommer og manglende mestring i eget liv. Det er en av de største utfordringene i samfunnet fordi det fører med seg så mange andre problemer.

 

// Astrid Mortvedt, går 2. året Bachelor i Folkehelsearbeid på Elverum.

PS: Førstkommende mandag har jeg ansvaret for høgskolens snap: Hinnlandet!

Mer informasjon?

Les mer om frisklivssentral på HelseNorge: https://helsenorge.no/hjelpetilbud-i-kommunen/frisklivssentral

Frisklivssentralen i Ringsaker (facebook-siden): https://www.facebook.com/frisklivssentralenringsaker/?fref=ts

Virker det kult å jobbe med livsstilsendring? Da bør du ta en Bachelor i Folkehelsearbeid på Høgskolen i Innlandet! https://www.inn.no/studier/studietilbud/idrett/bachelor-i-folkehelsearbeid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s