Livet som jusstudent

I forrige blogginnlegg lovte jeg å fortelle mer om tilværelsen som jusstudent. I dag skal dere få vite hvordan det er å studere juss på INN.

Hvorfor valgte jeg å studere rettsvitenskap? Når jeg var ferdig med videregående var det eneste jeg visste at jeg ville studere noe innenfor samfunnsfag. Det var det feltet som engasjerte meg mest på videregående. I tankene hadde jeg statsvitenskap, internasjonal politikk og journalistikk. Alt det virket spennende, men det var ikke før jeg skulle forbedre vitnemålet mitt fra videregående (byttet ut realfag med rettslære) at interessen for jussen kom.

Variert

Juss er ikke bare masse lover og tørr lesing, men så mye mer. Juss lager rammene for det samfunnet vi lever i, og er essensielt i ethvert demokrati. Juss angår absolutt alle, og de fleste er innom flere rettsområder i løpet av en dag (kjøpsloven, avtaleloven og vegtrafikkloven for å nevne noen få).

Det er et variert studium der man lærer alt fra hvem som lager lovene, hvordan de blir til og hvordan man skal forstå dem. I tillegg til dette fordyper man seg i de viktigste og mest brukte lovene som finnes. Som i de fleste studier er ikke alle emnene like spennende, men det varierer fra person til person hva man synes er gøy. Jeg synes de emnene vi har hatt hittil har vært både spennende og lærerike.

rule-1752625

Undervisningsopplegget

De fleste studier har avsluttende eksamener i slutten av hvert semester. Slik er det ikke på jussen i Lillehammer, eksamen er spredd utover hele semesteret, og man fokuserer kun på et fag om gangen. Det synes jeg er positivt da jeg kan holde 100 prosent fokus på et fag og det blir mindre å holde styr på under eksamen.

Undervisningen blir gitt i forelesninger og seminar. Forelesningene foregår i auditorium der alle studentene har muligheten til å møte opp. Foreleserne går gjennom alt som er relevant i faget i løpet av forelesningene.

På seminar deles vi inn i mindre grupper og jobber aktivt med faget/oppgaveløsning sammen med foreleseren. Den største forskjellen fra forelesninger er at man deltar aktivt i diskusjon med medstudenter og lærer. Forelesning er en mer enveis greie der foreleser har ordet, selv om man har adgang til å stille spørsmål.

Man har også muligheten til å bli med i en kollokviegruppe. Der møtes man i blant for å diskutere faget og hjelpe hverandre med ting man lurer på. Egenstudier er det de fleste studentene bruker mest tid på, inkludert meg. Tiden går med til å lese pensumbøker, løse oppgaver og fordype seg i de forskjellige rettskildene.

En vanlig dag

I løpet av en dag leser jeg 3-5 timer i tillegg til eventuelle forelesninger. Når eksamen nærmer seg bruker jeg som oftest en god del mer tid på egenstudier. I helgene tar jeg meg som oftest fri, så lenge eksamen ikke er rett rundt hjørnet.

Siden mye av studiet er basert på egenstudier er det veldig fleksibelt med tanke på hvordan du vil disponere tiden. Har jeg lyst til å ta meg fri en dag for å gjøre noe spesielt er det ikke problematisk i det hele tatt. Men det krever også at man har litt selvdisiplin og gode studievaner.

Har du noen spørsmål om jusstudiet ved INN ? Jeg kommer til å være på snapchat torsdag 23 februar, da får du muligheten til å stille hva som helst av spørsmål. Har du oss ikke på snap så add oss gjerne: HINNLANDET.

3 kommentarer om “Livet som jusstudent

 1. Hei.

  Har et par spørsmål tilknyttet rettsvitenskapsstudiet på INN.

  Hvordan oppleves skolen og foreleserne, er det god oppfølging? Hvor mange elever er det i hvert trinn, sånn ca.. Åssen er miljøet blant elevene på jusstudiet?

  Vil du forklare hvordan en typisk uke ser ut? Hvor mange obligatoriske forelesninger er det per uke?

 2. Hei. Jeg vurderer sterkt å søke meg inn på juss, men har lest artikler og innlegg der det frarådes å gå bachelor i juss fordi mange ikke kommer inn på masteren i Oslo, Bergen eller Tromsø. Hva tenker du og dine medstudenter om det?

  1. Hei Siri, du har helt rett i at det har vaert noen artikler der man fraraades aa soeke en bachelor i Rettsvitenskap, hvis man har som maal aa fullfoere utdannelsen med en master.

   Grunnen til dette er som du selv sier at mulighetene til en master er begrenset per dags dato. Men det betyr likvel ikke at man ikke har muligheten til aa taa en master i rettsvitenskap.

   Hoegskolen i Innlandet (INN) samarbeider med Universitetet i Bergen, og det er hvert aar reservert 18 av totalt 30 studieplasser paa en master i rettsvitenskap for studentene fra Lillehammer.

   For aa komme inn paa disse 18 plassene konkurrer man med karakterene fra bachelor-studiet paa Lillehammer. De siste aarene har kravet ligget paa mellom B og C i snitt, men dette kan variere fra aar til aar.

   De andre mulighetene man har for aa ta en master er aa soeke paa ett av de integrerte masterprogrammene i Oslo, Bergen eller Tromsoe med karakterene du har oppnaadd paa VGS. I loepet av de tre aarene faar du to ekstrapoeng for hoeyere studier, samt alderspoeng. Dette kan vaere nok til at du kan komme inn paa et av de tre nevnte universitetene.

   I Bergen kan man hoppe rett paa fjerde aaret, i Oslo maa man ta et fag (JUS3212, 12 stp) for aa kunne starte paa fjerde (INN jobber for at man skal kunne ta det som et sommerkurs, slik at man kan hoppe rett paa fjerde aaret i Oslo), mens man i Tromsoe faar innpass for foerste og andre aaret med en bachelorgrad fra Lillehammer.

   Det er ogsaa snakk om at INN vil tilby et eget masterstudium i rettsvitenskap ved Lillehammer fra og med 2019, men dette er ikke offisielt og man vet ikke med sikkerhet om det vil bli noe av.

   Jeg antar du ikke har hoeyt nok snitt til aa komme inn paa et av de integrerte masterprogrammene. Spoersmaalet er om du vil ta et friaar for aa ta opp fag fra VGS for aa oppnaa karakterkravet, eller begynne paa en bachelor i Rettsvitenskap med en gang.

   Etter mitt syn er det ikke problematisk aa ta en bachelor i Rettsvitenskap naar man har saapass mange muligheter til a faa tatt en master. Hvis man jobber hardt og maalrettet burde man klare aa komme inn paa kvoten i Bergen.

   Hvis ikke kan man alltids ta et halvt/helt friaar der man tar opp fag fra VGS samtidig som man jobber ved siden av eller tar det opp som privatist ved en skole ( ja, man kan faa jobb med en bachelor i Rettsvitenskap); noe du uansett maatte ha gjort for aa komme inn i Oslo, Bergen eller Tromsoe. Er det noe annet du lurer paa saa still meg gjerne flere spoersmaal :)!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s