Back to school

Da har jeg vært i praksis i 2 uker før vinterferien og har 2 uker igjen etter ferien. Vi i praksisgruppa har satt i gang et naturfagprosjekt med planeter hos begge 6 klassene. Nå før ferien har de begynt å jobbe med en plakat om planeten og etter ferien skal de lage en modell. Dette prosjektet får testet oss i hvordan det er å være lærer og styre gruppearbeid. Hvor mye skal man hjelpe? Hvordan skal man veilede og gi tilbakemelding midt i et prosjekt?

skjermbilde-2017-02-27-kl-15-22-33
En smakebit på oppgaven vi har laget

Det skal ikke legges skjul på at støynivået er høyere gjennom et gruppeprosjekt, men med gode gruppesammensetninger vil elevene bringe frem de positive sidene i hverandre. Noen er produktive og driver gruppa fremover mot målet, noen er forhandlere og sørger for at gruppa sitt samarbeid flyter godt. Vi må minne på elevene at vi har grupperegler, disse lagde vi sammen med elevene i starten av prosjektet. Dette er for at de skal føle større ansvar for å følge de. Dette er hva vi kom frem til;

Grupperegler

• Høre på andre sine meninger
  • Bli enige
  • Alle skal bestemme like mye
  • Alle skal delta
  • Lik arbeidsfordeling

I prosjektet så få vi også jobbet med tverrfaglighet. Vi har hatt kildekurs i norsktimen, kilder er et kriterium til gruppeoppgaven så dette måtte de lære seg. Jeg har hatt litt om solsystemet i engelsktimene mine. Der gikk jeg gjennom en tekst om solsystemet også fikk de prøve seg på et kryssord etterpå. Det ble en suksess!

skjermbilde-2017-02-27-kl-15-50-44 skjermbilde-2017-02-27-kl-15-50-28

Nå etter vinterferien blir det tverrfaglighet med kunst og håndverk, da de skal lage modeller av planetene. Da får de kunstnerisk frihet til hvordan de skal dekorere den (male, fargelegge etc.). Men de må huske at modellen skal ha korrekt gjengivelse.

Prosjektet avsluttes med en presentasjon foran resten av klassen. Da skal de få tilbakemelding av klassen, men også fra oss i praksisgruppa ut i fra kriteriene vi har gitt de. Jeg håper prosjektet ender i suksess og mange fine plakater og modeller. Vi blogges neste gang om hvordan prosjektet har gått!

-Ida Furuhaug/ GLU 5-10