Eksamen nærmer seg

I dag er det 18 dager til eksamen. 18 dager!

Jeg startet semesteret veldig bra. Med nilesingen og 12-timers dagene i eksamensperioden før jul friskt i minne, var jeg klar for å legge opp eksamenslesingen på en annen måte dette semesteret. Jeg skulle lese et kapittel om dagen og være ferdig med pensum på 3 uker. Deretter skulle jeg bruke de resterende ukene frem til eksamen på å repetere, og så skulle jeg møte til eksamen forberedt, rolig og klar – i hvert fall ikke stresset.

Jeg startet som nevnt bra. Jeg reiste tilbake til Lillehammer en uke før skolestart, og var tilbake på lesesalen før de aller fleste av mine vennene mine i det hele tatt var tilbake i byen. Men så kom de tilbake, og etter en hel måneds juleferie hadde vi masse sosialt samvær å ta igjen. Og så var det utdanningsmesser. Fester. Handleturer. Filmkvelder. Den serien jeg måtte se en hel sesong av. Den andre serien jeg måtte se en hel sesong av. Og ikke minst den psykologirelaterte serien jeg måtte se, den var jo nesten pensum. Og før jeg visste ordet av det var det 2. mars og 18 dager igjen.

snapchat-2095874829
Var kanskje ikke så motivert til å være superstudent på lesesalen  likevel?

Misforstå meg rett, det er ikke sånn at jeg ikke har brukt noe tid på skolen. Jeg har gått i forelesninger og skrevet oppgaver, så det har ikke ligget helt dødt. Men utdanning på Høgskole/Universitet krever at du tar ansvar for egen læring, og med andre ord en hel del selvdisiplin. De som har lest mitt forrige innlegg om hvorfor jeg elsker å være student har sikkert fått med seg at det er veldig mye morsomt som skjer i studietiden, og det kan være utfordrende å prioritere lesesalen. Da ender det fort slik jeg opplever nå – lettere panisk over å skulle lære meg alt for mye av pensum på under 3 uker.

Heldigvis er det ikke alt for ille. Jeg er en av de som tar det ganske rolig mot eksamen, og selv om jeg har veldig mye jeg skulle lest og gjort i disse dager, holder jeg hodet relativt kaldt. Det hjelper naturligvis at min roomie og medstudent Tuva også har et avslappet forhold til eksamen, så vi stresser i hvert fall ikke hverandre opp. Jeg har flere venner på studiet som jeg bevisst begrenser kommunikasjonen med rett før eksamen, de er alt for stressa og det skal ikke så mye til før det smitter over (sorry, venner!).

Et av spørsmålene jeg får oftest når jeg har snapdager for Høgskolen (@Hinnlandet på snap) og på utdanningsmesser er om psykologi er vanskelig. I utgangspunktet synes jeg ikke faget i seg selv er vanskelig, men det er massivt, så å håndtere faget uten å bli alt for stressa kan være utfordrende. Heldigvis er dette noe Høgskolen er klar over, og det jobbes preventivt for å forhindre at studentene freaker ut. Allerede i oppstartsuken fikk vi besøk av SINN (studentsamskipnaden) som informerte om sine tilbud, deriblant  stressmestringskurs. I tillegg har vi et nyoppstartet prosjekt på psykologi, der vi i 1. klasse kan møte studenter i 3. klasse for erfaringsutveksling og å snakke om hvordan de håndterte blant annet eksamen og stress. Jeg har ikke benyttet meg av noen av tilbudene selv, og det er ikke sånn at studiet er uhåndterbart. Men det er godt å vite at tilbudet er der, spesielt nå når eksamen virkelig nærmer seg.

Dette semesteret har jeg eksamen 20.3, 28.4 og 6.6. 5 uker mellom hver eksamen bør gi ganske grei tid til å forberede seg, så jeg får bare være litt flinkere til å være på lesesalen frem til neste eksamen i april.

Linn
1. årsstudent