En liten ildprøve

I naturveiledning har vi en ting som er litt spennende, og som sørgelig nok ikke utgjør så mye som en liten prosent av karakteren. Jeg mener personlig at det burde utgjort i alle fall 50, helst 60% av karakteren. Hvorfor? Vel, det hjelper ikke om du kan noe teoretisk om du ikke kan sette det ut i praksis.

Det jeg snakker om er at vi neste uke skal være naturveiledere i en time for en utvalgt gruppe, vi skal ha for internasjonale studenter. Vi har da lagd oss egne arbeidsgrupper, jeg er klisjéaktig nok alene på gruppe med samboeren min, og vi har tatt for oss noe «vi» liker godt å drive med. Han kom på idéen, så det at han ikke egentlig synes det er så morsomt som meg, det synes jeg ikke er min feil.

img_0128
Skinnjakka vitner om at dette ikke er helt hans felt, men han er med likevel!

Men vi skal da fortelle om hundekjøringens historie fra Roald Amundsen sin tids nyttebruk til dagens rekreasjonsbruk, vise fram litt bilder, ha hundene oppstalla ved siden av oss, hvorpå vi skal gjøre en demonstrasjon om hvordan man seler på og setter inn i spann, to og to studenter får hver sin hund til å gjøre det vi viste dem, hvorpå de skal få sette inn i spannet selv. Så kjøres de rundt jordet en runde for morro skyld, og de som står igjen får lære om hvordan man sjekker hundene for dehydrering, poteskader, hvordan man tøyer og masserer dem, ooooogså videre. Målet er jo å gi dem et innblikk i norsk historie (annet enn at vi hadde vikinger for tusen år siden), øke naturinteressen deres, og forklare viktigheten av god dyrevelferd, som trening og stell.

IMG_9564.jpg
Hvorfor putter man egentlig på sokker? Og hvorfor ser selene ut som de gjør? Hvorfor brukte ikke Amundsen hester istedet for hunder? Og hva er poenget med å kjøre hund nå i dag? Foto: Tine Sköll Johansen

Alle gruppene har forskjellige greier de skal gjøre, noen skal lære studenter å fyre bål, noen skal lære ungdomsskoleelever som kostnader ved eksport og import, noen skal bevisstgjøre risikoen for elgpåkjørsler, osv. Så det er veldig interessant, og jeg er veeeeldig spent.

For det første er vi jo så dumme at vi bruker levende dyr til denne oppgaven. Vet du hvor mye som kan gå galt når man bruker levende dyr, eller? Med internasjonale studenter der enkelte ikke aner hvordan man håndterer dyr overhodet? For å si det sånn; vi kan ha løpske hunder, studenter som setter på selene oppned, hundene kan nekte å gå rett vei eller lage et ordentlig linesurr, etc etc. Heldigvis er vi forberedt, alle hundene hører på navnet sitt og vet hvor man finner godis, de er vant til å bli håndtert på rare måter, vi skal kjøre løypa en rekke ganger før vi starter, slik at de vet at joda, i dag skal vi faktisk bare gå rundt dette jordet 8 ganger etter hverandre selv om det er kjedelig, og vi bruker de lederne som ikke finner på veldig mye tull. Også er den eldste hunden min, Tikaani, vant til å bli brukt som rekvisitt, siden jeg har gått to ulike instruktørutdanninger der hun har vært testhund, og hun har vært med på både skole, jobb (både i butikk og som vakthund på kveldsrunder) og fritid i snart 7 år, hun stikker hodet inn i sela selv, og tøyer seg selv så lenge du holder på rette steder på labbene hennes. Så hun får være den stakkaren som seles på av de med minst hundeerfaring.

by Tine Sköll Johansen-30.jpg
Tikaani bruker ca 30 sekunder på å legge seg for å hvile når vi er på tur. Det er et tegn på at en hund begynner å bli erfaren, og er en veldig nyttig egenskap både i spann og ellers. Her på vei opp på Galdhøpiggen i sommer. Foto: Tine Sköll Johansen

For det andre, så har ikke Vegard interessert seg altfor mye i hundekjøring. Han synes faktisk det er kjedelig å stå på sleden og ikke gjøre noe, fordi han er en treningsnarkoman som synes alt skal være ei treningsøkt. Komplett motsatt av meg, med andre ord. Han kan navnet på én hundekjører, og det er Lars Monsen. Om jeg nevner Sigrid Ekran, Robert Sørlie eller en av de andre toppkjørerne så må jeg også forklare hvem det er, selv om jeg stadig vekk peker og roper «BILEN TIL SIGRID EKRAN!» når vi kjører forbi den (noe som har skjedd forbausende ofte i og med at vi ikke bor i umiddelbar nærhet av henne).

Vel, uansett, jeg lurte jo da på om han vil kjøre sleden eller om han vil stå og demonstrere nevnte ting mens jeg kjører de andre hundene rundt jordet (det er mulig vi lar studentene kjøre selv og). Han vil stå og demonstrere.  Og senest i dag prøvde han å få meg til å overta tøyinga av en hund han hadde vært på tur med fordi han ikke fikk det til, så vi har litt å lære før han kan ta den jobben.

 

Til sist er jeg nervøs for min egen del. Jeg veier ikke sånn altfor mye, så når jeg får noe i sleden så lurer jeg alltid på hvordan i h****** knøttlille Sigrid Ekran greier styre den fullpakka sleden sin? Første hint er vel at mens jeg kjører ei stiv, 20 år gammel treslede kjører hun noe av det nyeste innen aluminiumssleder, men jeg tror hun hadde greid seg bedre på ei 20 år gammel treslede enn jeg greier meg på det nyeste innen aluminiumssleder. Så jeg er ganske takknemlig for at vi skal kjøre flatt uten mye helning sidelengs. For det er ikke så lett.

IMG_9488.jpg
En fullstendig anonym hundekjører. I alle fall for noen. For oss andre er han kjent som Sølvreven, Robert Sørlie, verdens beste hundekjører oooogså videre. Foto: Tine Sköll Johansen

Men, jeg har trua på at det går bra!
Så får jeg bare bite i meg at det ikke er karakter på det her, erfaringa i seg selv er uansett morro å ha med seg, både for oss og hundene!

Jeg gleder meg mye mer enn jeg gruer meg, mest fordi jeg synes internasjonale studenter er så morsomme å vise ting til, spesielt når det er dyr involvert. De er superglade, engasjerte og så veldig lystne på å prøve nye ting. Så det er grisegøy!

Som vanlig, fyr løs med spørsmål om det er noe dere lurer på, jeg svarer gjerne!

 

Med vennlig hilsen

Tine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s