Utferder i Husdyrhold 1

En sentral del av undervisningen i fag som Husdyrhold 1 på Blæstad, er gårdsbesøk. Da får vi sett hvordan ting fungerer rent praktisk, og vi får hørt om erfaringer den enkelte bonden har gjort seg i løpet av sin tid i norsk landbruk.
I løpet av de siste 8 ukene har vi vært på to utferder i Husdyrhold: en i slutten av februar, den andre for en uke siden. Vi har blitt invitert og dratt rundt på besøk hos gårder i området rundt Blæstad. De ulike gårdene vi har besøkt, driver med forskjellige produksjoner som vi har lært om på skolen. Begge har vært obligatoriske.

På den første utferden var vi på en gård med slaktekylling, en gård som drev med slaktegris og en som drev smågrisproduksjon. Vi hadde på forhånd lært om dyras fordøyelsessystem, fôring og stell av både kylling/høne og gris. Det er alltid interessant å se det i praksis, det man lærer på skolen. Spesielt hvis man er helt ny for produksjonen. Jeg for eksempel, har veldig liten erfaring med alt bortsett fra melkekuer. Derfor syns jeg det er veldig gøy å få muligheten til å dra rundt å se og lære om andre produksjoner. Og stille dumme spørsmål til de gjestfrie og trivelige bøndene.

Den andre utferden startet ved Jønsberg VGS i Stange. Der fikk vi først høre om gårdsdrifta, før vi fikk en omvisning både i kufjøset og i grisehuset. Deretter dro vi til en ammekuprodusent i Løten, før vi avsluttet turen hos en sauebonde i Ådalsbruk. Nok en gang var utferden preget av mye informasjon og ny kunnskap, samt joviale gårdbrukere.

Purke og grisunger på Hoel gård

Etter hver utferd skal det skrives en rapport, så det er lurt å følge med og notere underveis. Rapportene skal inneholde litt om hver gård; blant annet størrelse, produksjonsresultater, ressursgrunnlag, fôr og faktorer av betydning for økonomien i produksjonen. Men hovedfokuset i rapportene skal være et litteraturstudie, der vi skal velge en problemstilling til hver av de ulike produksjonene. Og løse de ved hjelp av relevant litteratur og diskusjon som vi selv står for. Dette er en ålreit måte å tilegne seg mer relevant kunnskap på. Vi har også hatt en veiledningstime i forkant av arbeidet med den andre rapporten, med foreleseren vår. Da kan man forhåpentligvis utnytte sitt rapportskrivingspotensiale i enda større grad enn hva som kanskje var tilfelle i den første rapporten.

Det er ikke bare i dette faget vi har utferder. Vi har vært på flere ekskursjoner i andre fag, noe som bidrar til et godt læringsutbyttet, samtidig som det er med på å fremme det sosiale miljøet i klassen.

Disse utferdene er som sagt en god måte å både se hvordan ting fungerer og lære på. Og hvilket sted egner seg vel bedre å dra på gårdsbesøk enn på Hedmarken. Vi befinner oss tross alt “midt i matfatet“.

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi