Hybel i Lillehammer

Det er mange om beinet på de mest populære studentboligene, så det å tenke på å søke bolig er ikke dumt. Jeg var selv ganske sent ute med å søke hybel i Lillehammer (tror jeg søkte i juni), og å bestemme seg for hvor jeg skulle søke var mer utfordrende enn jeg trodde. Jeg visste jo ingenting om Lillehammer! Jeg håper derfor at dette innlegget kan gjøre valget litt lettere.

Der jeg kommer fra er det maks ti minutter å gå til hele 8 bussholdeplasser, 20 minutter til t-bane mot Oslo og 7 minutter til butikker og kjøpesenter. I Lillehammer er det litt annerledes, og det er en del ting du bør ha i bakhodet når du søker hybel. En ting som er nyttig å vite er at Høgskolen ligger ca. 5 km nord for Lillehammer sentrum, en distanse som tar rundt 1 time å gå. Det man bør tenke på når man ser etter bolig er derfor blant annet nærhet til bussholdeplasser (samt hvilke busser som går der og hvor ofte de har avganger, linje 1, 2 og 4 er safe), nærhet til matbutikker og skolen. Hva man velger å prioritere er naturligvis opp til den enkelte, og jeg har venner som er fornøyde med hyblene sine spredt over et ganske stort område. Selv bor jeg på Lundebekken, som ligger ca. halvveis mellom byen til skolen, og er veldig fornøyd!

Når du skal leie hybel kan du velge mellom å leie privat eller gjennom Studentsamskipnaden i Innlandet (SINN). SINN har hele 1050 boliger i Lillehammer, og alt fra enkelthybler til par- og familieleiligheter. De har også hybler tilrettelagt for rullestolbrukere. Fordelen med å leie gjennom SINN er at alt stort sett er inkludert, de krever ikke depositum og de er vant med å håndtere studenter.

Det første du bør ta stilling til ved valg av bolig er hvordan du ønsker å bo. Kunne du tenke deg å bo i kollektiv, eller trives du kanskje best i en egen liten leilighet? Hvis du skal dele kjøkken, hvor mange kunne du tenke deg å dele med? Ønsker du eget bad, eller har du ikke noe imot å dele? Vil du ha møblert eller umøblert? SINN kan tilby det meste.

Her finner du et kart over studenthjemmene til SINN, jeg har også markert matbutikker. Buss nr. 4 går i strak linje mellom skysstasjonen og Høgskolen langs Gudbrandsdalsvegen. Buss nr. 2 går mellom Høgskolen – Skysstasjonen og Søre Ål, og kjører via Sigrid Undsets Veg, og plukker med det med seg studentene fra f.eks. Olympiaparken og Lundebekken.

Bakeriet ligger så og si midt i sentrum, i enden av gågata. Det er både hybler med eget bad, hybler med delt bad og parleiligheter. Mitt inntrykk er at Bakeriet er et sosialt og fint sted å bo, og du får det ikke mer sentralt. Spesielt hyblene med privat bad er veldig sosiale, og man deler kjøkken med 5 eller 6 andre. Det er greit å tåle litt lyd når man deler kjøkken med så mange, da mange per kjøkken gjerne betyr litt mer bråk. Det er heller ikke rent sjelden det er en fest eller et vors på Bakeriet.

Holteskogen hadde jeg faktisk ikke hørt om før jeg gjorde research til dette innlegget. Det ligger langt unna skolen, og beskrives av SINN som at det ligger i «barnevennlige» omgivelser. Det består av 9 leiligheter, og passer kanskje bedre for familier og mer etablerte studenter. Ut fra plassering ser det ut som det er en fordel med bil.

Lundebekken – mitt hjem! Lundebekken består av øvre og nedre Lundebekken, der øvre har par-/familieleiligheter og nedre består av 4-manns kollektiv der man deler bad med 1 person, og kjøkken med 3 andre. Man er garantert å dele bad med en person av samme kjønn, men selve kollektivet kan være blandet. Selv bor jeg i rent jentekollektiv. Hvert kollektiv har felles stue og kjøkken med relativt god plass for så få personer. Ligger nærme KIWI Smestad og det er kort vei til bussholdeplasser (både Lundebekken nedre for linje 2 og Lillehammer Helsehus for 1, 4, 242 osv).

20170113_140231(1)
Vinter på Lundebekken.

Vargstad ligger rett over veien for Lundebekken nedre, og har alle de samme fordelene som Lundebekken når det gjelder plassering. Mitt inntrykk er at folk som bor på Vargstad er fornøyde. Alle har eget bad, og man er 4 personer pr. kjøkken/stue.

Olympiaparken er det nyeste studenthjemmet med de mest moderne hyblene. Her bor man i 1-romsleiligheter med eget kjøkken og bad. Det er heis i alle byggene. Man har tilgang til fellesarealer som benyttes i varierende grad. Mange synes det er en seig vei fra bussen og butikken pga. oppoverbakke, men som en bekjent av meg sa da jeg spurte han om hvordan det var å bo der: «Du får bein av stål!». Ser man på kart ligger Olympia relativt nærme sentrum, og ikke for langt unna butikk (Kiwi Stampa) og buss (linje 2 går til/fra skolen). Man skal dog likevel ikke undervurdere avstanden til sentrum, rett og slett fordi fra sentrum og opp er det kun oppover. Olympia er også ganske beryktet for å være noe bråkete og ha en del rot og skitt i fellesarealene og ganger.

Screenshot_20170319-094356
Jodel er en godt brukt klagekanal for beboerne på Olympia.

Smestad er Lillehammers billigste studenthjem. De fleste hyblene har eget bad og man deler kjøkken med 10 personer. I følge flere jeg har snakket med blir det så mange pr. kjøkken at det kan bli usosialt, ved at man mer får et hilseforhold enn å bli godt kjent slik man kanskje ville gjort i mindre kollektiv. Det bor mange utvekslingsstudenter der, så jeg vil tro det er en del utskifting av de som bor der. Ligger nærme Kiwi Smestad og det er ikke for langt til buss. (Oppdatering mars 2019: SINN er i gang med å rehabilitere vann/ avløp, bad og felleskjøkken på Smestad. I tillegg bygges én av hyblene på hver etasje om til et ekstra felleskjøkken, slik at det blir 4-6 beboere istedenfor 9-11 beboere som deler felleskjøkken. Skal være ferdig i løpet av 2019).

Smestadmoen ligger rett over veien for Smestad. Består av forskjellige typer hybler, deriblant parleiligheter, 1-romsleiligheter og hybler med delt bad og kjøkken. Smestadmoen har en gammel og ny del, den nye var ferdig bygget i 2008. Som Smestad er det kort vei til Kiwi Smestad, og relativt kort til buss. (Oppdatering 2019: Beboerne på Smestadmoen opplever regelmessig brunt vann i vasken. Det er ikke farlig, men jeg vet at det er til irritasjon for mange).

Storhove er studenthjemmet som ligger nærmest skolen. Det er flere ulike typer hybler, men de fleste er hybler med eget bad der 6 deler kjøkken og 12 deler stue/oppholdsrom. Storhove ligger så nærme skolen du kommer, dvs. rett over veien fra skolen. Det ble bygget i 1993, og i følge de jeg har snakket med som bor/har bodd der er fellesarealene veldig slitt og derfor lite fristende å være i, noe som gjør det usosialt. Nærhet til skolen betyr dessverre at det er langt unna butikken, med Kiwi Smestad som nærmeste butikk (rundt 30 min å gå), heldigvis er det flere busser som passerer! (Oppdatering 2019: Det har kommet en butikk som er mer tilgjengelig for de som bor på Smestad (Kiwi Nordre Ål). Det er fortsatt omtrent like langt å gå, men flere bussavganger til butikken)

Mitt inntrykk er at det stort sett er de som bor på Storhove, Olympia og Smestad som velger å flytte. Storhove og Olympia pga. plassering (Olympia også fordi det kan være usosialt), mens Smestad pga. kjøkkenløsningen. Jeg vil likevel også bemerke at dette er mine inntrykk og oppfatninger om de ulike bostedene, og jeg er sikker på at man kan være fornøyd alle steder. Noen av studenthjemmene har deler som er nyere/senere pusset opp enn andre, så det kan være variasjon i standard på de ulike studenthjemmene. Når det gjelder trivsel med sine roomies kan man være både heldig og uheldig, og sammensetningen av mennesker i kollektivet har mye å si for hvor godt man liker seg.

Privat: Du kan være kjempeheldig når du leier privat, enkelte studenter har utrolig flotte leiligheter, leier egne hus osv. Det private leiemarkedet i Lillehammer er stort, og jeg vil si prisene ligger på nokså samme nivå som SINN sine hybler (4 – 5000). Før du flytter privat kan det være lurt å gjøre seg litt kjent med husleieloven for å kjenne dine rettigheter, og husk at du i de fleste tilfeller må betale et depositum (begynn å spare tidlig for å slippe å bruke hele storstipendet). Mitt råd er å bo et sted mellom Høgskolen og sentrum (skysstasjonen), sørge for at det ikke er for langt fra matbutikker og at det er i nærheten av et busstopp som betjenes av linje 2 eller 4.

Dersom du har noen spørsmål om bolig i Lillehammer eller det å være student her/på psykologi er det bare å legge igjen en kommentar eller ta kontakt en dag jeg snapper. Følg @hinnlandet på Snap for å få kontakt 🙂

Nyttige lenker:
* http://sinn.no/lillehammer/bolig/ – Samskipnadens boligsider.
* Kart over studenthjemmenes plassering
* www.hybel.no

* www.finn.no
* http://www.opplandstrafikk.no/ – For å sjekke bussruter.
* Studentliv på Lillehammer – Info om Lillehammer som studentby på Høgskolens sider

//

Linn
1. årsstudent
Bachelor i Psykologi

2 kommentarer om “Hybel i Lillehammer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s