Makt og misbruk: vær bevisst din egen makt!

Vi på folkehelse har i fjerde semester et fag som heter Psykologi og Kommunikasjon. Det høres vanskelig ut, men handler egentlig bare om veiledningskompetanse. Og veiledning baserer seg på de to gigantiske fagområdene psykologi og kommunikasjon. Denne uka hadde vi en time som gikk på blant annet makt og maktmisbruk.

Hva er makt?
Definisjon: Ett eller flere menneskers sjanse til å sette gjennom sin egen vilje i det sosiale samkvem, selv om andre skulle gjøre motstand. (Max Weber: Makt og byråkrati (1922))
Makt er i alle relasjoner. Noen ganger synlig, som at man har uniform, eller at forsvaret har stjerner og vinkler på uniformen ut fra hvor høyt i systemet man er. Har du som student makt? I så fall: over hvem? Jada, vi har en viss makt om vi går sammen, for eksempel i studentrådet eller studentparlamentet. Og man har alltids muligheten til å si sin mening i Norge, vi har ytringsfrihet.

Men tenk på hvor mye makt du har når du er på jobb og møter mennesker. Om du jobber på Elkjøp og anbefaler et produkt til noen som ikke har peiling er det klart at du står i en posisjon med mye makt. Og selvfølgelig i helsevesenet. Stoler man på legen sin? Ja. Han/hun står i en høy posisjon, og har mye makt. Om han sier at du skal gjøre sånn og sånn for å bli frisk gjør du det mest sannsynlig, selv om det høres rart ut. Som lærer har du også mye makt. Barn er lett påvirkelige, og de kan være i en sårbar fase. Du er faktisk det mennesket, utenom foreldre, som ser barna daglig.. Har du tenkt over hvor mye du kan påvirke andre mennesker, på godt og vondt?

doktor og pasient
I fremtiden skal jeg jobbe med mennesker, og jeg skal hjelpe de. Nøyaktig med hva vet jeg ikke helt ennå, det er så mye spennende jeg kunne tenke meg. Å veilede personer innen trening og kosthold, jobbe med rehabilitering og habilitering av personer med funksjonsnedsettelser.. Eller gratis fritidstilbud for barn og unge? Alle menneskene har sin historie, og det er de som er eksperter på eget liv. Jeg kan ikke hjelpe de før jeg har satt meg inn i situasjonen deres. Filosofen Søren Kierkegaard pratet om det, og kalte det hjelpekunst.

At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han – men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke. (Søren Kierkegaard (1813 – 55))

I dag kalles dette gjerne empowerment. Medbestemmelse og selvbestemmelse er ord som er veldig nærme dette begrepet. Noe av det viktigste er å være bevisst egen makt, og å ikke misbruke den. Storesøsken har vel en eller annen gang plassert godteriet på øverste hylle eller sagt ting som ikke var helt sant..

når du har lav mestringsforventning, vil du heller ikke klare å oppnå noe

Det å føle seg maktesløs er ingen god følelse. Du har ingen kontroll over situasjonen og har ingenting du skulle ha sagt. Du føler deg hjelpeløs, liten, ikke noe verdt. Om man har følelsen av at man ikke er noe verdt, mister man selv troa på seg sjøl. Jeg klarer ingenting. Jeg er ikkenoe verdt. Det er en selvoppfyllende profeti, som går ut på at når du har lav mestringsforventning, vil du heller ikke klare å oppnå noe. Nettopp dette kan være en del av grunnen til at noen får angst og depresjoner. De vil ikke forlate huset, fordi de ikke har troen på seg selv. Mobbing kan være en form for maktmisbruk, som absolutt slår ut på selvfølelse og mestringsfølelse.

En formaning før helga setter inn: vær greie mot hverandre. Make looove, not war! 😉 Nei, du behøver ikke være bestevenn med alle, men vis respekt! Ingen har akkurat dine tanker, følelser og opplevelser, og du kan heller ikke vite alt om andre. Vær ydmyk, snill og grei. Å tråkke på andre for å oppnå noe er ingen god ting, heller ikke det å misbruke makten sin for å oppnå goder. ALLE har makt, og om man bør være bevisst den både i privat liv og yrkesliv.

Vi snappes på mandag! @hinnlandet 🙂

//Astrid på 2. året folkehelsearbeid på Elverum!

Moooaa

Kilder:

Pedersen, R. (2007). Kunsten å hjelpe. Tidsskr Nor Legeforen. 127:209. Fra: http://tidsskriftet.no/2007/01/medisin-og-kunst/kierkegaard-og-kunsten-hjelpe

Tveiten, S. (2007). Den vet best hvor skoen trykker… Om veiledning i empowermentprosessen.
Bergen: Fagbokforlaget. (Pensumbok).

Bildene er fra Colourbox.

3 kommentarer om “Makt og misbruk: vær bevisst din egen makt!