Muntlig eksamen.

På torsdag og fredag var det eksamen i traktorlære og basismaskiner for oss landbruksteknikkstudenter.
Kanskje gruer man seg litt, er nervøs, eller gleder seg for endelig å få vise frem hvor mye man har lært seg. Det er individuelt og helt forskjellig for oss alle!
Eksamen, kjære eksamen du kommer i mange former.
Istedenfor å sette oss ned med en skriftlig eksamen, som agronomistudentene, så hadde vi denne gangen muntlig eksamen.
Muntlig eksamen går ut på at du skal fortelle for en lærer og en sensor alt du kan og litt til (muntlig). Vi ble hørt en og en. Det startet med at man trekket en av mange forskjellige lapper med spørsmål på. Så var det bare å begynne å snakke!
Utfordringen er at du må ha svaret direkte når de spør om det. Det hjelper ikke at du husker det etter hvert. I skriftlig eksamensform kan man velge å hoppe over, og gå tilbake som man selv ønsker, men her er det nå eller aldri som gjelder. På den positive siden fikk de som ville gått ut i verkstedet. Det kan hjelpe å se det man skal snakke om.
Enten var du heldig og trakk en papirlapp med spørsmål som du kunne, eller så trakk du en som du ikke kunne like godt. Her ble det tydelig hva man hadde lært seg, hva man husket og ikke minst om man hadde lest på riktige ting.

Eksamenslesing og forberedning er en teknikk. Man må lære seg teknikken på hva som er relevant og eventuelt kommer opp.
Det å være godt forberedt til eksamen er å anbefale for da blir det en ting du gleder deg til. Å endelig få vise hvor mye du har lært deg.

De fleste har nok også prøvd grensen for hvor lite man kan forberede seg. Det å ikke få godkjent er selvfølgelig irriterende, men om det skjer, er det bare å prøve igjen. På Blæstad kan man enten ta opp eksamen sammen med en ny klasse neste år ellers er administrasjonen på Blæstad veldig grei og hjelper studentene individuelt å ordne sånn at konteeksamen passer inn for alle.

Jeg som liker å prate (med alle og en hver) synes denne muntlige eksamen var veldig grei. En halvtimes snakking med trivelig lærer og sensor. Tiden gikk fort, og så var man ferdig. En annen positiv ting med muntlig eksamen er at man får karakteren fortere enn om det er skriftlig og må leses igjennom.
Solen skinner og vi gleder oss til ny fagblokk med hydraulikk og dataassistert konstruksjon. Det er godt å gå på Blæstad!

Vil anbefale og minne om å søke Blæstad nå, før fristen 15 april!

Elisabeth
Årsstudium i landbruksteknikk