Siste fag for året – Plantekultur 1

Har du noen gang tenkt på hvor alle maten du spiser, kommer fra? Hvordan havner Frost-, Ham Kam- eller Kvik Halden-brødet i brødhylla hos din lokale dagligvarebutikk? Eller de deilige opphøgde potetene fra Hoff i frysedisken?

Vel, det hele starter når bonden begynner å bearbeide jorda det skal dyrkes i. Men det er ikke bare bare. Det trengs mye kunnskap og erfaring for å få en optimal jord til et godt såbed, og dermed dyrke all maten som du finner i butikkhyllene og kanskje tar forgitt. Hvor i Norge en driver er selvsagt med på å avgjøre produksjonen.

Forrige uke startet vi med et nytt fag: Plantekultur 1. Der skal vi lære nettopp det nevnte; god plantedyrking, skadegjørere, ugress, ugressregulering, planteforedling og såvarer.
Faget består av forelesninger, men også øvelser og utflukter. Allerede på fredag var vi ute på jordet og gravde i jorda. Målet var å få oversikt over hvordan man kan bedømme jord på ulike måter, som for eksempel når jorda er klar for jordarbeiding om våren. Vi tok en sedimentasjonstest for å se hva slags tekstur jorda har. Så skulle vi måle infiltrasjonshastigheten til vann i jorda, som forteller hvor mye regn som kan trenge ned i jorda per tidsenhet, altså hvor tett jorda er.
Vi vurderte også lagelighet, jord, jordstruktur og jordliv. Alt dette ble gjort på jordene rundt Blæstad.

Vi skal ha øvelser som denne nesten hver uke. Som nevnt skal vi også på utflukter, blant annet til Strand Unikorn som holder til i Moelv.
Neste år skal 2.klasse agronomi ha Plantekultur 2 etter sommeren. Da er det mer fokus på dyrkingsteknikk og bruksområder for grovfôr, korn, eng, oljevekster, poteter, grønnsaker og kjernebelgvekster.

Det er utrolig hvor mye som henger sammen. Det er ikke gitt at man får en god avling, selv om man gjør «alt» rett. Man må tenke på været, klima, jordart, gjødsling, utstyr og så videre. Derfor er det veldig viktig med kunnskap som kan bedre både arbeidsmåte og jord.

Med dette ønsker jeg alle en god påske, god våronn og lykke til med søking på studier!

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi
Bachelor agronomi

17888934_10154342351231373_1354790600_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s