Påskeferie og svar på spørsmål

Hei igjen dere! Håper alle har hatt en fin påske til nå, og at dere nyter denne påskeuken. INN-studentene har påskeferie, og det merkes godt her i Lillehammer. Det er jo nesten ikke mennesker igjen! Jeg er som tidligere nevnt 26 år, noe som gjør meg eldre enn de aller fleste studentene her. Jeg har kommet til den alderen der det ikke lenger føles naturlig å dra hjem til mor i ferier, og er derfor igjen i Lillehammer i påsken (i motsetning til alle studievennene mine). Det er altså ikke så mye som skjer her i påsken.

Til tross for at det er påske er det likevel ikke til å stikke under stol at årets andre eksamen nærmer seg, i tillegg til arbeidskrav (oppgaver) som har innlevering denne uken. Jeg prøver derfor å være flink til å lese og jobbe med skole i ferien, og jeg slipper i hvert fall andre som distraksjon. Helt usosialt skal det likevel ikke bli, for tre dager denne uken er jeg å møte på stand for Høgskolen på The Gathering i Vikingskipet på Hamar. Vi står på stand alle dagene, og det er bare å komme bort og stille spørsmål.

Fordi det bare er 2 dager igjen til søknadsfristen for høyere studier, tenkte jeg å skrive noen svar på de spørsmålene jeg får oftest om psykologistudiet/å være student i Lillehammer. Mange av spørsmålene går igjen, og da tenkte jeg det var lurt å besvare de her på bloggen. Ellers anbefaler jeg å sjekke ut fagsiden for mer informasjon. Lykke til med studievalget ditt!

Hva er snittet for å komme inn?

Snittet for opptak i 2016 var 44.8 i førstegangsvitnemålkvoten og 49.6 i ordinær kvote.

Blir man psykolog av å gå psykologi på INN? Hva kan man eventuelt bli?

Nei, du blir ikke psykolog. For å bli psykolog i Norge må man gå profesjonsstudiet i psykologi, som tilbys i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. På INN kan du ta bachelor i psykologi og master i miljøpsykologi. Bacheloren kan du bruke som utgangspunkt til en rekke mastere i Norge og utlandet, inkludert klinisk master bl.a. i Danmark. Klinisk master kan kvalifisere deg til å få autorisasjon som psykolog i Norge. Dette kan du lese mer om blant annet på ANSA sine sider. Det er mange muligheter for hva man kan gjøre etter en bachelor i psykologi. Her kan du lese om hva noen tidligere INN-studenter gjør.

Kan man pendle når man går bachelor i psykologi?

I utgangspunktet, ja. Det kommer naturligvis an på hvor man pendler fra, men vi har hatt flere i klassen som har pendlet fra blant annet Hamar og Gjøvik. Rent faglig er de fleste forelesninger frivillige, mens vi har noe obligatorisk som stort sett innebærer seminarer. Jeg vil dog fraråde å pendle, da dette har store konsekvenser på det sosiale livet og hva man får deltatt på sosialt. Flere av de som pendlet har enten sluttet eller endt med å få seg hybel i Lillehammer, og jeg tror det taler for seg.

Kan man dra på utveksling?

Ja! Som student på bachelor i psykologi kan du dra på utveksling 4. eller 5. semester, men det anbefales at du velger 5. semester (første halvår av 3. klasse). Du kan lese mer om utvekslingsmuligheter på fagsiden.

Er studiet vanskelig?

Nei, det vil jeg ikke si, men utfordrende og krevende kan det absolutt være. Å være student krever en hel del selvdisiplin og innsats fra deg selv, men det opplever jeg som mer utfordrende enn vanskelig. Vi har både forelesninger, seminarer og arbeidskrav (oppgaver) som skal lære oss faget og forberede oss på eksamen, så vi får god hjelp på veien.

Er det en fordel å ha hatt psykologi på videregående?

Ja. Men det er ikke en direkte ulempe å ikke ha hatt det. Studiet er lagt opp slik at det ikke skal være nødvendig med forkunnskaper utover generell studiekompetanse. Likevel skader det såklart ikke å ha tatt faget, all forkunnskap er bare positivt. Det var mest i starten av første studieår at jeg merket forskjell på hvem som hadde hatt psykologi og ikke. Jeg har selv ikke hatt psykologi på VGS, og da semesteret begynte var for eksempel  Pavlovs hunder helt nytt for meg, mens det var flere i klassen som visste nøyaktig hva foreleseren snakket om. Riktignok blir alt godt forklart på forelesning, men all slik forkunnskap gir naturligvis et fortrinn når det kommer til pensumlesing. Utover i semesteret jevnet det seg derimot ut, og det meste var nytt for de fleste.

Hvordan kan man forberede seg på studiet?

• Les gjerne noe generell psykologi. Kanskje finner du en morsom innføringsbok du kan sette deg inn i?
  • Du kommer til å måtte forstå en del om hjernen og hjernestrukturer. Jeg er ikke en realfagsperson, og ble nokså skremt i starten. Jeg anbefaler derfor å lese boken “Hjernen er stjernen” før du begynner. Den er lettlest og god, og gir et overblikk over hjernen på en spennende og interessant måte. Med bare litt ekstra kunnskap om hjernen har du et stort fortrinn når du begynner og innser at du må pugge cellers oppbygging og navnene på hjerneområder.
  • Skaff deg sommerjobb! Dette er et generelt råd til alle kommende studenter. Ikke undervurder hvor lite man har å rutte med når man skal leve på studielånet, og en god inntekt på sommeren kan gjøre at du slipper å ha deltidsjobb i løpet av semesteret, og dermed kan fokusere mer på studiet.

Jeg håper dette ga svar på noen spørsmål. Som vanlig er det bare å kommentere om du lurer på noe, eller stille spørsmål jeg er på Høgskolesnappen (hinnlandet). Min neste snapdag er 20. april. Ellers vil jeg bare anbefale dere å søke, dere kommer ikke til å angre om dere velger INN. Husk at dere kan omprioritere søkene helt frem til i sommer, så man må ikke ta noe endelig valg enda.

Linn
1. årsstudent