Et sikkert vårtegn

Det er april, vår og lysere tider. Endelig slipper kulden og vinteren taket, naturen er i full blomst og det er en fin måned. Dersom man ikke er student. April er nemlig etter min mening den verste måneden for studenter når det gjelder økonomi, og tom lommebok er et sikkert vårtegn. Aller verst er det for førsteårsstudentene, som enda ikke har lært av sine feil fra tidligere år. Hvorfor er april så ille sier du? Jo, nå skal du høre:

Høstsemesteret starter greit for de fleste studenter. Mange har hatt jobb på sommeren, og får en fin lønning rundt studiestart. I tillegg får vi storstipend, og høsten starter dermed med en behagelig sum på konto. Det man derimot ikke skal glemme, er at høstsemesteret bare er fire måneder langt. Å få pengene til å strekke til i løpet av disse månedene (sammen med eventuelle penger fra sommerjobb) bør gå ganske greit. Så kommer derimot våren, og selv om vi også ved nyttår får storstipend, glemmer mange å tenke på hvor mye lenger vårsemesteret er. For mens høstsemesteret gjerne slutter i løpet av de to første ukene av desember, er vi tilsvarende langt ute i semesteret nå, og det er fremdeles minst 1.5 måned igjen av semesteret for de fleste studenter. Selv er jeg ferdig 6. juni, men jeg har også mange venner som ikke er ferdig før 15. juni. Altså nesten to måneder igjen.

Du tenker kanskje at det ikke bør være så problematisk? Utfordringen er at vi ikke får studiestøtte i juni og juli. I år begynner riktignok opptrappingen til 11 måneder studiestøtte, og vi får for første gang studiestøtte for én uke i juni. Dette er såklart en viktig og sårt etterlengtet utvikling, men det dekker ikke engang husleien. Skal man ha penger til utgiftene i juni må man altså jobbe i eksamensperioden i mai eller ha god kontroll på sparingen gjennom semesteret.

Jeg mener april er den verste måneden fordi det ofte er nettopp nå man innser hvor trang økonomien vil bli. Om man hadde jobb i julen innser man at lønn fra 2-3 uker julejobbing ikke kan måle seg med inntekten fra en lang sommerferie. Man innser at husleie må betales også på sommeren, selv om vi ikke får studiestøtte. Og ikke minst innser man hvor dyrt det er bare å leve. Så sitter vi her da, blakke alle som en, og innser plutselig at det meste sosiale vi pleier å gjøre innebærer en eller annen økonomisk utgift, og i det hele tatt blir ofte den påfølgende tiden en usosial tid før man går inn i eksamensmodus opp mot sommerferien.

Jeg skulle ønske jeg hadde mulighet til å kun ha rollen student. Å være heltidsstudent og prioritere studiene fullt ut, men for meg er det ikke mulig. Jeg er avhengig av inntekten fra deltidsjobben min. Det handler riktignok mye om prioriteringer, men en kan ikke legge skjul på at studenter har trang økonomi og får for lite penger i studiestøtte. Tall fra Norsk Studentorganisasjon viser at utviklingen av studiestøtten har vært mye dårligere enn utviklingen av folketrygdens grunnbeløp (G). Altså har studenter dårligere råd nå enn før.

Studiestøtte-mot-G-650x413
Utviklingen av studiestøtten sammenlignet med Grunnbeløpet i folketrygden. Hentet fra NSO.

Noen studenter er heldige og får hjelp hjemmefra, men tiden som student er tiden for å stå på egne ben og klare seg selv, også økonomisk. Er du ny student til høsten anbefaler jeg derfor at du allerede nå begynner å tenke på hvordan du skal håndtere den økonomiske situasjonen din, og sørg hvertfall for å få deg sommerjobb! Planlegging av økonomien vil i hvert fall hjelpe for på unngå sjokket når april kommer neste år.

Til slutt vil jeg bare si at det ikke er helt krise her altså, til tross for at jeg går første året på psykologi her i Lillehammer er det mitt 5. år som student. Jeg er med andre ord godt forberedt på denne månden og redder meg inn med deltidsjobb. Jeg ser derimot at mange av venninnene mine har gått rett i fella, og tenkte derfor det kunne vært lurt å advare deg så du slipper det samme.

Linn
1. årsstudent