SYKEPLEIERLØFTET

Om 20 år vil vi mangle 30 000 sykepleiere, i den forbindelse har NSF startet en kampanje på sykepleierløftet.no. Sykepleierløftet handler om ulike tiltak som må til for å sikre gode helse- og omsorgstjenester i Norge. Derfor tenket jeg å skrive litt om hva som er viktig for meg, og mine tanker om fremtidig rekruttering og stabilitet i helsevesenet.

Bemanning

Grunnbemanningen på mange avdelinger rundt om i landet må øke. Dagens praksis fungerer rett og slett ikke optimalt, verken for oss eller pasientene. Det er trist å se en  enslig sykepleier på vakt, som sliter seg i hjel for å rekke over alle arbeidsoppgavene sine i løpet av vaktdn. For det første gjør det at sykepleier ikke har tid til å vie pasienten den tiden den fortjener. For det andre sliter dette både på helsa og motivasjonen til sykepleier. Jeg har sett flere sykepleiere som stresser for å få pasientene ut av avdelingen for helgen. Ikke for at de skal komme raskt til rehabilitering, men for at arbeidsmengden på avdelingen skal bli mindre. Det er synd at vi må legge bort den mellommenneskelige delen,  for at vi selv skal kunne holde hode over vann.

Når jeg ser at det er kun en ansvarlig sykepleier et helt sykehjem på helg, bli ikke jeg motivert til å søke jobb i kommunehelsetjenesten når jeg er ferdig neste år. Det hele blir en ond sirkle som går på helsa løs for de som allerede er der, og hindrer ny rekruttering. Dette er en sirkel vi må bryte, for vi vet alle at verken kommune- eller spesialhelsetjenesten har råd til å miste verdifull arbeidskraft i fremtiden.

Lønn

Lønn er og blir et viktig tema i denne saken. Selv om vi er mennesker som ønsker å hjelpe andre, trenger også vi tilstrekkelig med penger for å livnære oss selv. Lønn spiller en stor rolle for å trekke folk til stillingene. Det fins flere saker om små kommuner som tilbyr nyutdannede full ansiennitet for å trekke de til seg, og det funker. Jeg vet av kommuner som tilbyr 20 000kr ekstra i år i grunnlønn for å få folk til å ta nattvaktsstillinger.

Omtale

Hvordan vi omtaler oss selv og vårt fag har mye å si for hvordan samfunnet ser på oss. NSF har for få dager siden gitt ut en ny video, som forteller om at vi er der fra start til slutt, gjennom hele livet til et menneske. Jeg syns det er en veldig fin video, men vi er også så mye mer! Jeg føler ofte at vår kompetanse ikke kommer godt nok frem for samfunnet, vi er så mye mer enn engler i hvit med varm hender. Hvis vi ikke klare å vise det utad i samfunnet, hvordan skal vi da kunne forvente å nå frem med det vi mener er viktig for å sikre fremtiden til helsenorge?

Fagmiljø

Et godt og stort fagmiljø er nok viktigere enn mange tror. Her handler det om å ha en ledelse som er interessert i å drive faget videre. En ledelse som jobber for at deres ansatte skal utvikle seg og holde seg oppdatert. Det handler også om oss selv, at vi pusher på og et interesserte. Jeg har sett avdelinger der det er mange faglige refleksjoner og mange interesserte, og andre avdelinger der de er så få at de nesten aldri er på jobb samtidig likevel. Hvem skal man da diskutere fag med, og hvem skal må gå til for å få råd og bistand i vanskelige situasjoner?

Videreutdanning

Full lønn under videreutdanningen er også et av punktene til NSF. Dette syns jeg er et alfa omega tiltak for å øke kompetansen rundt om i landet. Jeg mener ikke at vi skal gå blindt inn i master-syken, men helsevesenet blir stadig tøffere og mer kompetanse må inn, for å mestre de nye utfordringene vi møter. Det er dessverre at for få som tar seg råd til å videreutdanne seg, det økonomiske tapet i studieårene er for stort.

Sykepleierutdanningen

Faktorer rundt sykepleierutdanningen er det aller viktigste i mine øyne, kanskje fordi jeg står midt oppi det, men det er i bunn og grunn vår viktigste rekrutteringsarena. Hver eneste høst kampes det om å få plass ved en av landes mange høgskoler, og snittet øker hvert eneste år. I år har over 15 000 søkt studieplass på sykepleien, så det er altså ikke her rekrutteringen vår svikter. Mange mener at vi løser vårt problem ved å opprette enda flere studieplasser enn det som tilbys i dag. I mine øyne er det ikke så enkelt, for selv om skolen har plass til flere, så har ikke praksisfeltet rom til flere studenter. Skal vi virkelig forvente at avdelinger som har 30 pasienter tar inn flere enn de 15 studenten de allerede huser? Min frykt er da at vi går over på kvantitet istedenfor kvalitet. Vi oppnår kanskje flere sykepleiere av dette, men kvaliteten på utdanningen vår står i fare.

Jeg mener at problemet vårt er frafallet underveis i utdanningen. Alt for mange søker seg til sykepleien fordi de tror det er en god og trygg utdanning som sikrer deg jobb. Noe som for så vidt er sant, men skal du fullføre dette studiet og jobbe i dette yrket, så kreves det mer av deg enn som så. Dette må du ville, for dette er ikke noe hvilehjem som tar juleferie i starten av november. Mange forstår ikke dette, og innser at de har valgt feil og slutter to uker ute i september. I løpet av første studie år vil jeg påstå å si at nærmere 50 stk i mitt kull sluttet.

For å forhindre unødvendig frafall er det mange som bør trå til. Rådgivere rundt om på videregående skoler bør få en bedre forståelse av studiet, slik at de kan veilede sine elver riktig. Vi som studenter har en jobb å gjøre også, vi må støtte hverandre gjennom tykt og tynt. Det er vår oppgave å jobbe sammen, slik at vi trekker hverandre i de periodene det er tung være student. Det er også vesentlig at dette også jobbes aktivt med blant skolene og på et høyere politisk plan.

Også må jeg avslutningsvis slå et slag for 4.årig bachelor i sykepleie. Ikke fordi vi ikke tåler tempoet i studiet vi er, for det er akkurat samme tempo som møter oss i arbeidslivet. Men fordi vi rett og slett stapper mer og mer inn i vår yrkesbeskrivelse, vi er nødt til å henge med kompetansemessig for å kunne møte helseutfordringene i fremtiden.

Processed with VSCO with t1 preset

Renate Johansen